Spørg eksperterne

Kan æblesorterne Vanda, Topaz og Redfree anbefales?

Hvilke sorter kan de nye skurvresistente æblesorter Vanda, Topaz og Redfree sammenlignes med? Hvornår modner de og kan de gemmes? Da jeg er interesseret i et lille træ, vil jeg også gerne vide hvor store træerne bliver. Kan de iøvrigt anbefales?

Med venlig hilsen
Judith Frydensberg, november 2002

Svar

Direkte sammenligning med andre sorter vil jeg helst undgå, ikke mindst fordi oplevelse af smag er meget individuel. Man har tidligere haft store problemer med smagskvaliteten af de skurvrestistente sorter, men de nyere du nævner har en acceptabel til god smag uden at være topscorere eller udsøgte valg. Problemerne med skurv har af hensyn til salgbarhed størst interesse for professionelle avlere og mennesker, der ikke tolererer naturens småpletter på frugternes overflade.

Vanda er en tjekkisk sort, der ligger lidt under middel mht. samlet smagsbedømmelse. Den er dog et acceptabelt valg, men ikke noget at råbe hurra for. Skindet er middelsejt ligesom æblesmagen er middel. Udbyttet er stort og træets vækstkraft middelkraftig. Sorten er saftig og blød, relativt store, fladtrykte frugter. Den bør høstes i september, og kan ved gode opbevaringsforhold holde til januar måned. Sorten er forældresort til Topaz.

Topaz er også tjekkisk. Den bedømmes at have en bedre spisekvalitet. Frugten er middelstor, fast og saftig med en frisk og syrlig smag. Skindet er middelsejt. Træets vækstkraft er middel med en god forgrening. Sorten kræver en lang vækstsæson for at udvikle gode frugter, og udbyttet er middelstort. Skurvresistensen er allerede brudt i denne sort, der ellers er sund med ringe modtagelighed for kræft og meldug. Frugterne høstes i oktober; sorten er den mest holdbare af de tre – den kan ved optimale betingelser holde hele vinteren.

Redfree er den tidligste af de tre og angives af professionelle smagspaneler at have en »god spisekvalitet« med middel æblesmag og middel sødme. Den er ikke så sprød, fast og saftig. Oversat til almindelige haveforhold er det et »okay æble«. Holdbarheden er ganske kort – under en måned. Frugterne modner først i september. Vækstkraften her kender jeg ikke præcist.

Det vil være tilrådeligt at smage de pågældende sorter inden plantning, hvilket i hvert fald for Redfree’s vedkommende er for sent i år. I havesammenhæng vil jeg tøve med at anbefale nogen af dem, hvis man kun ønsker et par træer, selv om der er stor forskel på æbleavleres tolerancetærskler. Gode valg i stedt kunne være Discovery (tidlig – august) eller Aroma. også Elstar smager rigtig godt, nok bedst af alle nævnte, og Ingrid Marie er ligeledes populær hos mange. Det er lidt af en smagssag at vælge sine sorter.

Små træer kan fås ved at vælge en svag grundstamme, f.eks M 9. Det går dog ikke på meget sandede jorde, men ellers plejer en middelkraftig grundstamme M 26 at være tilpas i de fleste haver.

Med venlig hilsen
Henrik Ahlmann
Økologisk Havebrugskonsulent

Kommentarer

Der er 1 kommentar til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Gartneri Toftegaard

Gamle danske sorter

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Spiroggro

Udlejning af mosteri

Gamlefrugtsorter.dk

Gamle sorter af frugttræer på vildstamme

Søkjærgård Samsø

Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Frugt og bær > Æbler > Kan æblesorterne Vanda, Topaz og Redfree anbefales?

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider