Spørg eksperterne

Hvilke æblesorter og grundstammer skal jeg købe til min lille have?

Først vil jeg takke for ‘sitet’ som er fuld af inspiration og informatiom.

Jeg er flyttet fra en gammel have med 3 gamle æbletræer til en helt nyanlagt lille andelsbolighave. Jeg vil gerne have to æbletræer ved en vestgavl, der er 9 m lang og ca 4 ½ m til skel. Træerne må ikke blive for store, de skal være sunde og resistente sorter, gerne med modning i hhv. sept. og okt. Ved at kigge på siden og efter at have talt med planteskoler, er jeg – foreløbig – faldet for Aroma og Elstar. På siden står der, at Elstar er en ‘forholdsvis sund sort’ Kan en anden anbefales, der ikke kun er forholdsvis sund?

Andet sted på siden står at træer podet på M26 bliver 2 ½–3 ½ m høj, hvilket er ideelt for mig. I de planteskoler jeg har besøgt har de kun træer podet på M106, og jeg får så at vide, at jeg bare skal beskære, fordi æbler podet på kraftigere grundstammer er sundere – er det korrekt?

Hvor kan man i givet fald købe æbletræer podet på M26?

Med venlig hilsen
Johannes Gravgaard, september 2004

Svar

Aroma og Elstar kunne være 2 gode bud. Det handler for mig primært om, hvordan æblerne smager, og ikke kun om sundheden. Derfor skal der selvfølgelig være en god balance i mellem kvalitet og udbytte, men jeg vil hellere have et super smagfuldt æble, der bærer rimelig mængde og kvalitet, fremfor en middelmådigt æble, der bærer stort hvert år.

Aroma er et robust æble og har sjældent rigtig store problemer med sundheden. Elstar er lidt mere problematisk. Det har ikke helt Aromas styrke på sundhedssiden. Det betyder, at i år med f.eks. meget fugtigt vejr og skurv vil udbyttet blive dårligere. Men Elstar er et fantastisk æble, og jeg synes klart, det er risikoen værd. Du kunne i øvrigt også overveje Discovery, som modner omkring starten af september, og derved er et af de tidligere æbler. Det har lækker syre/sødme balance, smager af sensommer og er tilmed et sundt æble. (Red:du kan købe det lige nu i butikkerne og prøvesmage).

Med de pladsforhold, du beskriver, skal du ikke have MM106. Træerne bliver alt for store, og beskæring er ikke vejen frem, selvom du har fået det råd på flere planteskoler. Beskæres træerne ikke helt korrekt, vil det gå ud over træernes harmoniske udtryk og begrænse bæringen, så vælg et M26, der giver træet en mere moderat og passende vækst.

En god planteskole kan skaffe de almindelige sorter på minimum vildstammer, M9 (meget svag stamme), M26 og MM106. Der podes på forskellige grundstammerne hos frugttræsplanteskolerne, så det er måske mere et sprøgsmål om den service, som planteskolerne udviser, end om de findes. Prøv evt. Grønne Danmarks Hovedkontor på telefon 39 69 04 52.

En kraftig vækst kan godt have gunstige og robuste egenskaber, men jeg har ikke stødt på undersøgelser, der viser, at de svage grundstammer giver mere sygdom som følge af en langsommere vækst.

Med venlig hilsen
Mads Jordansen
Selvstændig, Winelab

Kommentarer

Der er 3 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Søkjærgård Samsø

Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug

Spiroggro

Udlejning af mosteri

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Gartneri Toftegaard

Gamle danske sorter

Gamlefrugtsorter.dk

Gamle sorter af frugttræer på vildstamme

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Frugt og bær > Æbler > Hvilke æblesorter og grundstammer skal jeg købe til min lille have?

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider