Spørg eksperterne

Hvilke æblesorter er holdbare og velsmagende efter nytår?

Vi skal finde to æblesorter, som skal stå med 3–4 meters afstand i græsplænen – mod syd/vest, dvs. med god sol og ikke i decideret læ. Træerne bør blive moderat store og gerne smukke, og æblerne skal gerne høstes sidst på året – så vi har gode æbler på lager efter nytår.

Vi er ikke de store sortskendere og vil gerne have forslag til 2 gode sorter, som er forskellige og går godt i spænd. Cox Orange og Ingrid Marie kan nævnes som eksempler på æbler, vi holder meget af.

På forhånd tak

Med venlig hilsen
Birgitte Kudahl-Pedersen, marts 2005

Svar

For at have gode æbler efter nytår – og jeg går ud fra, der er tale om spiseæbler – begynder det at blive lidt vanskeligt. Det kræver enten, at man er god til at opbevare æblerne, eller at man vælger de seneste spisesorter. Og med kun to træer indsnævrer det unægtelig mulighederne noget.

Ingrid Marie vil jeg ikke vælge, den bliver kedelig allerede til jul. Andre gode efterårssorter som Filippa og Aroma klinger også af på den anden side af nytår. Cox Orange derimod er et godt valg. Det er imidlertid en af de mest krævende sorter overhovedet. Den skal have varme og læ for at udvikle sig ordentlig. Men den er en mulighed, og den vil kunne holde sig helt frem til omkring februar. En mere taknemmelig sort er Holsteiner Cox, som imidlertid ikke er det samme som en Cox Orange, og som ikke er tilnærmelsesvis så raffineret i smagen. Men nem at dyrke.

En anden traditionel sen spisesort er Bodil Neergaard, ikke så aromatisk og sødmefuld som Cox, men dog med en meget fin smag og dejlig balance mellem det syrlige, søde og krydrede. En sund sort, og den kan holde til april.

Af nyere og samtidig sene sorter kan jeg nævne den hollandske Elise, velsmagende og holdbar.

Her kunne jeg stoppe. Men jeg kan ikke lade være med at nævne, at jeg selv lige nu går og spiser en af det ældst kendte sorter overhovedet – Kgl. Kortstilk – som er uhyre raffineret i smagen, når vi når her hen i marts. Den er sød og opleves nærmest rosinagtig i munden. Rigtigt opbevaret holder den endda meget længere. En gammel dansk sort Dronning Louise minder om den og er også pragtfuld. Den gamle engelske sort Adams Pearmain kan også bruges meget sent som et dejligt spiseæble, og sidst men ikke mindst så er Ananas Reinnette et vidunderligt sent æble, med en meget ædel aroma og en herlig syrlighed, der også gør det meget velegnet i madlavningen og ikke mindst kager.

Så valget er ikke nemt…

Med venlig hilsen
Per Kølster
Agronom, KØLSTER malt og øl

Kommentarer

Der er 1 kommentar til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Søkjærgård Samsø

Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug

Gartneri Toftegaard

Gamle danske sorter

Gamlefrugtsorter.dk

Gamle sorter af frugttræer på vildstamme

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Spiroggro

Udlejning af mosteri

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Frugt og bær > Æbler > Hvilke æblesorter er holdbare og velsmagende efter nytår?

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider