Spørg eksperterne

Findes der et skovfogedæble?

Da jeg var barn havde mine besteforældre et skovfogdeæbletræ. Siden mine besteforældre flyttede fra deres hus har jeg aldrig siden set eller hørt om dette dejlige æble. Nu bor jeg i Schweiz – og hernede har jeg heller ikke stødt paa det. Kan det være en betegnelse som måske bare var brugt indefor vores familie – eller findes/fandtes det? Jeg vil väre meget glad for et svar.

Med venlig hilsen
Connie b. Odér-Numrich, marts 2006

Svar

Det er skægt, som tingene kan gå i ring. Du vil høre om et dansk æbletræ, og for et par år siden havde jeg besøg af en fra Schweiz, der nu var dansk gift, og hun ville have 20 sorter af hendes hjemstavns æbler.

Skovfoged eksisterer stadig i bedste stil. Det er et utroligt flot æble, men holder sig desværre for kort, men sådan er det med de fleste tidligt modne æbler. Jeg laver mange af sorten hvert år og det er vigtigt for nogle, at det er af den »gamle type«, der bliver podet. Nogle synes der er stor forskel på smagen om de kommer fra den nyere type eller den gamle – måske har det lige så meget at gøre med jordbundsforhold, vanding og gødning, måske også grundstammen og vejret iøvrigt.

Skovfogedtræet er dansk og menes at stamme fra landsbyen Lov mellem Næstved og Vordingborg omkring 1865. God spisefrugt direkte fra træet. Velegnet til haver og hegn. Det er et hårdført træ, svagtvoksende, regelmæssigt bærende, trives på alle jordtyper. Brunrøde til røde, aflange kegle- eller ægformede frugter med sødlig smag, spises fra 15. aug.-15. sep.

Du kan se et foto på min hjemmeside De gamle sorter

Med venlig hilsen
Boi Jensen
Podemester, De gamle sorter

Kommentarer

Der er 5 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Forhandlerguide

Gartneri Toftegaard

Gamle danske sorter

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Spiroggro

Udlejning af mosteri

Gamlefrugtsorter.dk

Gamle sorter af frugttræer på vildstamme

Søkjærgård Samsø

Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Frugt og bær > Æbler > Findes der et skovfogedæble?

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider