Spørg eksperterne

Hvilken sort er mit dejlige æble?

I vores have i Vanløse står et nok over 50 år gammelt æbletræ med de mest sprøde saftige æbler, man kan tænke sig. Desværre fik vi beskåret træet temmelig hårdt, så der i år kun kom ét æble – og så faldt det af træet alt for tidligt!

Jeg har taget et foto af det, men æblet er jo ikke modent. Når det er modent, bliver det lysegult, nærmest hvidgult, med røde fine nister. Det er som sagt ualmindeligt sprødt og saftigt, og så smager det himmelsk. Hvad kan det være for et æble?

ukendte æblesort

Den udkendte æblesort set fra siden. Foto: Ditte Lind

ukendte æblesort

Den ukendte æblesort set ovenfra. Foto: Ditte Lind

Med venlig hilsen
Ditte Lind, august 2006

Svar

Måske har jeg et bud, måske er det slet ikke det rigtige, men vi forsøger nu alligevel. Nedenfor og på min egen hjemmeside kan du se og billede af mit forslag.

Vær opmærksom på, at mange træer rundt i folks haver kan være kærnesåede, og viser det sig, de smager godt, bliver de også bevarede. Hvis det kun er foder til heste og hunde, bliver de mange gange fældet eller ompodet til bedre sorter. Derfor oplever man mange gange, at frøsorter kommer frem, og få gange ligner de »modersorten«, andre gange slet ikke, men det er den måde, nye sorter opstår tilfældigt.

Cox Pomona

Sorten stammer fra England 1825 som kernesået fra Ribston – i samme forbindelse menes Cox Orange at være opstået. Sorten egner sig bedst til kraftigt voksende grundstammer, da den sætter frugt i ung alder. Træet bliver middelstørrelse og trives bedst på ikke for svær jord. Træet er modtagelig for stort set alle sygdomme og »fjender« fra harer til lus, viklere og tæger.

Frugten er middelstor, uregelmæssig femkantet og ofte skæv. Grundfarve grøn, senere gul, solsiden er dækket af en strålende rød farve. Frugtkødet er løst, hvidt med grønligt skær og grønne årer, saftigt og velsmagende og med en egen aroma.

Frugten plukkes fra sidste halvdel af september og ad flere gange, og den kan bruges fra oktober og undertiden til februar–marts

Cox Pomona

Cox Pomona udstillet til Åbne dage på Pometet i 2005 Foto: Karna Maj

Med venlig hilsen
Boi Jensen
Podemester, De gamle sorter

Kommentarer

Der er 1 kommentar til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Gartneri Toftegaard

Gamle danske sorter

Søkjærgård Samsø

Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug

Spiroggro

Udlejning af mosteri

Gamlefrugtsorter.dk

Gamle sorter af frugttræer på vildstamme

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Frugt og bær > Æbler > Hvilken sort er mit dejlige æble?

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider