Spørg eksperterne

Bør jeg bruge podekviste fra et æbletræ med kræft?

Jeg ved godt jeg spørger om mere end 10 vise kan svare på, men det ligger mig meget på sinde: Jeg har et dejligt gammelt æbletræ – lille kompakt og dejlige æbler. Men det er sygt – grene visner helt (barken går af) og jeg tror også det har æble kræft – så det har nok set sine bedste dage. Kan jeg tage podekviste af dette træ uden at overføre sygdommen til det/de nye træer? Jeg aner nemlig ikke hvilken sort det er (har overtaget kolonihaven – uden at kunne få det oplyst).

Med venlig hilsen
Gitte Tjørnehøj, september 2002

Svar

Symptomerne på frugttræsskræft er større eller indsunkne partier på stamme og grene, med svultsagtige til tider opsprukne partier, hvor træet forsøger at overvokse såret. Sygdommen kan netop medføre at barken går af og unge kviste visner. Almindeligvis sker bekæmpelse ved at skære angrebne partier bort, hvilket kan være umuligt eller stærkt skæmmende, når angrebene sidder på hovedstamme og større grene.

Du kan i princippet pode sunde kviste på et nyt træ, da sygdommen er lokal og smitten ikke transporteres rundt med saftstrømmen. Men sporerne findes på og omkring træet og risikoen for at der overføres sygdom med podekvistene vil være tilstede. Da sorten viser sig modtagelig er det sikkert kun være et spørgsmål om tid, før de nye skud inficeres og problemet fortsætter.

Du kan forsøge og se hvordan det går eller du kan vælge en eller flere andre, mere modstandsdygtige sorter. Cox Orange, Lobo, Gråsten og Pigeon er f.eks relativt modtagelige for kræft ligesom en del ældre sorter. Det kan være en god ide nu i sæsonen at smage så mange forskellige sorter, så valget bliver lettere. Guldborg, James Grieve, Elstar, Rød Aroma, Rød Ananas og Filippa og Ingrid Marie er mindre modtagelige.

Eksperterne på Landbohøjskolens Pomet plejer at være behjælpelige med at fastslå sorter i det omfang det er muligt, og de har tid til at hjælpe. Det er en god idé at ringe på forhånd – og så naturligvis medbringe et eksemplar af den ukendte sort.

Med venlig hilsen
Henrik Ahlmann
Økologisk Havebrugskonsulent

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Søkjærgård Samsø

Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Gartneri Toftegaard

Gamle danske sorter

Spiroggro

Udlejning af mosteri

Gamlefrugtsorter.dk

Gamle sorter af frugttræer på vildstamme

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Frugt og bær > Æbler > Bør jeg bruge podekviste fra et æbletræ med kræft?

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider