Spørg eksperterne

Hvordan kommer jeg pæregalmider til livs?

Sidste år fik vores pæretræ et angreb af pæregalmider. Jeg opsøgte de planteskoler jeg normal købte fra, og de foreslog, at jeg bare skulle fjerne de angrebne blade. Lige lidt hjalp det. Nu vil jeg så gerne de pæregalmider til livs, så hvad og hvordan gør jeg?

Med venlig hilsen
Jan Husher, marts 2002

Svar

Pærebladgalmiderne overvintrer i de nye knopper, og da mider klarer selv meget lave vintertemperaturer, vil problemet sikkert også dukke op i år.

Det råd du fik med at fjerne de angrebne blade er det, man normalt følger. Men det vil ikke udrydde miderne, kun minimere problemet. Frank Hejndorf, som er plantepatolog, skriver i »Den Grønne Bog«, at angreb af pærebladgalmider tilsyneladende ikke skader.

Hvis man vil forsøge med biologisk bekæmpelse, kan man købe tripsrovmider og udsætte. De hænges op i små poser på træerne og fordeler sig selv. Man kan også udsætte frugttræsrovmider. Men med al biologisk bekæmpelse på friland, er der ingen statsgaranti for virkningen. Forudsætningen er under alle omstændigheder at det sker på det rigtige tidspunkt på året eller rettere på det tidspunkt, hvor de udsatte nyttedyr har en effekt på skadedyrene. Tripsrovmider udsættes fra april til august. Frugttræsrovmider fra april til september.

Så du kan jo overveje, om du vil udsætte forebyggende eller først se, om problemet kommer igen i år. Biologisk bekæmpelse udrydder heller ikke miderne 100%, men vil, hvis den er succesfuld, holde angrebet på et acceptabelt minimum.

Med venlig hilsen
Karna Maj
Tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Forhandlerguide

Søkjærgård Samsø

Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug

Spiroggro

Udlejning af mosteri

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Gamlefrugtsorter.dk

Gamle sorter af frugttræer på vildstamme

Gartneri Toftegaard

Gamle danske sorter

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Frugt og bær > Pærer > Hvordan kommer jeg pæregalmider til livs?

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider