Spørg eksperterne

Hvordan får jeg min sølvlys til at trives?

Jeg har i år købt en sølvlys. Inden jeg købte den læste jeg, at det var en skyggeplante, og den er derfor plantet et sted med skygge og kun ganske lidt sol i morgentimerne. Jorden er fugtig og leret, men jeg har iblandtet lidt sand og kompost i hele bedet og lekanødder ved plantens rod. Nu ser den bare lidt trist ud, er blevet spættet på bladene, og flere steder helt brun i bladkanterne. Et enkelt stort blad er helt forsvundet! Den har ikke manglet vand, men jeg spekulerer på, om den mon alligevel skulle have haft lidt mere sol? Eller hvad kan der være galt? Det er jo en forholdsvis dyr (men smuk) staude, som jeg selvfølgelig gerne vil have til at overleve og trives!

Med venlig hilsen
Anita Frichot, september 2002

Svar

Sølvlys, Cimicifuga ramosa, ‘Brunette’ er en både smuk og fint duftende efterårsstaude, og jeg kan godt forstå, at du vil have den til at overleve. Jeg tror ikke, det er skyggen, der er problemet. Den trives som regel godt i halvskygge, f.eks. under et lyst træ. Derimod er problemet sikkert din jord, da sølvlys trives bedst i en skovbundsjord, og den får altid tørre bladrande, når jorden ikke er fugtig nok. Skovbundsjord er en jord, som kan holde på fugten, men som alligevel er luftig, en jord som indeholder meget humus.

Jeg tror ikke du skulle have leca-nødder i plantehullet, men en smule sand og en ikke for omsat kompost indarbejdet i det øverste jordlag vil gøre godt. Jeg vil forslå, at du graver planten op og genplanter den i en jord som foreslået. Selv om den har set lidt kedelig ud her i efteråret, kan den godt blive pæn igen til næste år.

Med venlig hilsen
Jens Thejsen
Konsulent, underviser og forfatter, www.jensthejsen.dk

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

  • Sølvlys
    Artikler: Prydhaven > Blomster > Stauder

Forhandlerguide

Staudemarken

Stauder i potter.

Havearkitekt Lene Palmer

Havedesign i København og på Sjælland

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Prydhaven > Hvordan får jeg min sølvlys til at trives?

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider