Spørg eksperterne

Kan vi udsmykke Nørrebro med påskeliljer i påsken 2012?

Vesterbro Bykirke, (de 9 samlede kirker på Vesterbro, København) påtænker i forbindelse med påsken 2012 (påskedag 8. april) at udsmykke Sdr. Boulevard med gule blomster. Der skulle gerne være et gult look omkring påsken. Skal vi lægge løg? Hvis ja, hvor kan vi så få/købe løg – så billigt som muligt. Eller skal vi købe/søge om færdige planter og sætte ud? Håber I kan hjælpe os.

Med venlig hilsen
Marianne Plum, Vesterbro Bykirke, november 2011

Svar

Jeg har set mit fotoarkiv igennem for de sidste 10 år, og der er en god chance for at sætte påskeliljeløg og få dem i blomst til første uge i april, hvor påsken falder i 2012. Et enkelt år kan jeg se, at mine tidligste sorter af almindelige store påskeliljer først er sprunget ud 12. april. I er inde i byen, hvor det antageligt er lidt varmere end i det åbne land på Vestlolland. Jeg kan se, at tidligste udspring er omkring 25. april, og kun hvis det er meget varmt og solskin, kan de risikere at være afblomstrede. De små påskeliljer er en lille uges tid tidligere.

Der er således stor sandsynlighed for at få påskeliljer i blomst til påsken, hvis I sætter løg. Men det er selvfølgelig mere sikkert at købe planter i blomst lige op til påsken. De små påskeliljer i blomst er så billige, at det faktisk er billigere at købe dem i potter i blomst end som løg. Normalt vil man kunne få påskeliljer til påske i potter, men de fleste sælges sidst i marts. De store kan man normalt ikke købe i potter.

Påskellilje løg skal sættes meget snart, da de skal nå at danne et godt rodnet inden vinteren sætter ind. De burde have været sat for en måned siden. I kan finde forhandlere i vores forhandlerguide:. Da I skal bruge mange, må I prøve at forhandle pris. Sæsonen for at sælge blomsterløg er ved at rinde ud. Forhandleren kender sine sorter og ved, hvor tidlige de er. De store og helt gule kommer senere end de tidlige sorter, men de tidlige sorter er normalt tofarvede med lysere gule blomsterblade og mørk gul trompet. Da I er en institution og skal bruge mange, kan I prøve at kontakte Prodana, som ikke sælger til private.

Påskeliljer som planter kan I måske få indkøbt engros til en billig pris af en lokal blomsterhandler, som også kan rådgive jer om, hvad der skal købes. Og om de fremdrevne blomster kan holde til at blive plantet ud i gadeniveau først i april, hvor vi med års mellemrum godt kan få nogle dage med både frost og sne.

Med venlig hilsen
Karna Maj
Tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Solsikken

Alt til den økologiske have

Staudemarken

Stauder i potter.

Blomstergården

Duftende Georgin hentet hjem fra Canada.

Havearkitekt Lene Palmer

Havedesign i København og på Sjælland

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Prydhaven > Løg og knolde > Kan vi udsmykke Nørrebro med påskeliljer i påsken 2012?

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider