Spørg eksperterne

Er dorotealilje en truet art?

Der skrives mange steder, at »nu vrimler haverne med dorothealiljer«, men det gør de jo ikke. Kun i meget gamle haver finder vi dem, og jeg har også selv nogle stykker. Men hvad er årsagen til, at man ikke længere kan købe dem? Flere steder sælges Leucojum aestivum fejlagtigt som dorothealiljer, men det er jo ikke de rigtige. Er Leucojum vernum blevet en truet art?

Med venlig hilsen
Joan Neesgaard, marts 2012

Svar

Den plante, der hedder Leucojum vernum i det botaniske fagsprog (»gartnerlatin«), kaldes ganske rigtigt »Dorotealilje« (vel at mærke uden -h-) ifølge Arnklit, Jensen og Jensen: »Plantenavne. Dyrkede og vilde planter«, 2007, ISBN 978–87–9131–935–8. Den anden, Leucojum aestivum, hedder ifølge samme, autoritative værk: »Sommer-Hvidblomme«. Derfor har du ret i, at der foregår en navneforbistring på dette område.

Derimod skal jeg ikke kunne svare på, hvorvidt Dorotealilje er blevet en truet art, for det må retteligt komme an på, hvordan den trives i sit oprindelige miljø, dvs. i det nordlige Italien. En plante bliver ikke nødvendigvis truet, fordi den ikke længere er til salg hos os.

Må jeg råde til at skaffe planten ved at bede heldige ejere om nogle få, som dog først bør graves op, når bladene er gulvisne?

Der kan købes frø af dorotealilje hos Albinus Frø og hos Impecta Fröhandel. Men det tager 3–4 år at få blomtrende løgplanter fra frø.

Dorotealilje

Dorotealilje i Botanisk Have. Foto: Karna Maj

Med venlig hilsen
Sten Porse
Pensioneret faglærer, myrica.dk

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Blomstergården

Duftende Georgin hentet hjem fra Canada.

Staudemarken

Stauder i potter.

Havearkitekt Lene Palmer

Havedesign i København og på Sjælland

Solsikken

Alt til den økologiske have

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Prydhaven > Løg og knolde > Er dorotealilje en truet art?

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider