Spørg eksperterne

Hvad er det for larver der spiser bladene på vores ligusterhæk?

Min nabo og jeg har fundet nogle 5–6 cm. snegle-lignende dyr i vores hækplanter. De er lysgrønne med lyslilla aftegninger på siderne, og deres ekskrementer eller måske æg ligner små blomsterfrø. De æder bladene på vores ligusterhæk og nu vil vi gerne vide, hvad det er for nogle væsner? Er det lilla »dræbersnegle«?

Med venlig hilsen
Susanne Hvas, august 2002

Svar

Din beskrivelse er god og præcis. Der er tale om ligustersværmerens larve, Sphinx ligustri. Denne natsværmer tilhører gruppen aftensværmere, der er kraftige, hurtigflyvende insekter med vingefang på op til 10 cm. De udvoksede individer sværmer om natten i juni–juli, hvor de finder nektar i forskellige blomster, bl.a kaprifol. De udklækkede larver optræder enkeltvis i løbet af august, hvor de tager grådigt for sig af ligusterblade. Larverne bliver op til 10 cm lange i sidste larvestadium, er gulgrønne med violette og hvide sidestriber. De er karakteriseret ved at have et krumt ‘horn’ på bagkroppen og kan også udvikles på snebær, syren, ask eller spirea. I løbet af september forpupper de sig vinteren over.

Larverne skader ikke ligusterhækken – den vil skyde villigt igen næste forår, så du behøver ikke gøre noget. Men hvis du vil begrænse næste års skader, kan du opsætte fuglekasser til mejser o.a. i haven. Husk at redekasser skal vende mod nord/nordøst (af hensyn til varme og sol) og sidde i 1–3 meters højde for de fleste mejsers vedkommende. Desuden bestemmer indflyvningshullets diameter og kassernes dimensioner, hvilke arter der flytter ind. Forskellige diametre på indflyvningshullerne gør det muligt at få flere fugle i haven, da konkurrencen om territorier ikke bliver så stor, når det er forskellige arter, der flytter ind. Du kan læse mere om at bygge din egen fuglekasse hos Dansk Ornitologisk Forening.

Iberisk skovsnegl (dræbersnegl) er der ikke tale om. De er almindeligvis skidenbrune og ligner til forveksling sort og rød skovsnegl i udseendet.

Med venlig hilsen
Henrik Ahlmann
Økologisk Havebrugskonsulent

Ligustersværmerens larve, Sphinx ligustri

Foto: Lars Kyndesen

Kommentarer

Der er 5 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Forhandlerguide

Robinie.dk – SkovTrup

Beskyt afgrøder med insektnet – bionet

Revira – det usynlige hegn

Det usynlig hegn mod uønskede dyr.

Borregaard BioPlant

Nyttedyr til drivhuset og haven.

Solsikken

Alt til den økologiske have

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Skadedyr > Hvad er det for larver der spiser bladene på vores ligusterhæk?

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider