Tips og ideer

Lav en spirekasse til forspiring af frø

Inspireret af en artikel om bønner skrevet af Karna Maj i Praktisk Økologi 3/2007, vil jeg hermed fortælle om mine erfaringer vedr. forspiring af bønner, ærter, majs og squash.

Jeg har brugt en gennemsigtig plastikbøtte med låg – den plastikbøtte, jeg har brugt, stammer fra en kasse amagerstænger.

Spirekassen med termometer Foto: Hans-Henrik W. Torp

I låget har jeg boret 3 huller, 2 huller til ventilation (for at en del af varmen kan slippe ud) og et hul til et termometer for at kunne tjekke/styre temperaturen. I bunden af plastikbøtten har jeg lagt et stykke gammelt håndklæde 1–2 cm tykt og derefter hældt så meget vand i, at håndklædet er totalt gennemvådt, uden at der er frit vandspejl.

Så skal frøene i. I løbet af 3–7 dage spirer bønner og ærter, majs tager lidt længere tid (så vidt jeg husker). Når spiren er omkring 1 cm lang, bliver frøet pottet i en alm spiremuld med spiren nedad.

Min erfaring er, at alle de frø, der spirer i en sådan spirekasse, bliver til planter, dvs. ingen tomme potter og næsten ikke noget frø- eller pladsspild. Frø, der kun meget langsomt spirer, bliver ikke sået, da min erfaring viser, at frø, der er lang tid om at spire, også giver langsomtvoksende planter.

Jeg prøvede også med squash, men de ville ikke spire. Da jeg havde ventet ca. 3 uger opgav jeg, men puttede alligevel de gennemvarme og gennemvåde frø i potter med spiremuld. Det gav bonus: Alle frø gav planter og endda meget hurtigt efter, at de var puttet i potterne. Jeg ved ikke, hvorfor squashfrøene ikke ville sende spirer ud i spirekassen, men det kan måske være noget med lys/mørke forholdet. Det er i hvert fald almindelig viden, at hvis ukrudtsfrø får lys og derefter bliver dækket, spirer de øjeblikkeligt, selvom de har ligget i jorden i mange år.

Jeg vil selvfølgelig bruge mine spirekasser igen i år, og mon ikke andre frø bliver sat på prøve – måske kål?

Jeg venter med længsel på foråret.

– Hans-Henrik W. Torp

Kommentarer

Der er 4 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Biodynamisk Landsforening

Vil du have hjælp fra kosmos

Land Højbede

Land Højbede og Plantekasser

Frøsnapperen

Grundige såvejledninger til alle frø

Solsikken

Alt til den økologiske have

Landsforeningen Praktisk Økologi

Dyrk efter økologiske principper

Her er du: Forsiden > Tips og ideer > Dyrkningsmetoder > Lav en spirekasse til forspiring af frø

Søg:

St√łt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider