Spørg eksperterne

Skal frø af Alchemilla forspires?

Jeg har købt en pakke med Alchcemilla frø i en pose med jord, som ligger i en plastikbakke. På forsiden står »vinterhårdfør staude«.

Bakken er nok beregnet til forspiring hjemme i vindueskarmen. Hvornår er det mest fornuftig at så det og derefter plante det ud i havejorden?

Med venlig hilsen
Søren W. Jensen, marts 2012

Svar

Dette svar gælder generelt for alle slags staudefrø. Det kan være gunstigt at forspire planterne, sådan at de får en god start, men det er svært at angive det præcise såtidspunkt, for dels har hver art sin egen spiringsperiode, og dels afbalancerer temperatur og lysmængde hinanden.

Det ideelle vil være at så frøene straks og anbringe bakken på et frostfrit, men køligt sted, hvor der er meget lys. De forspirede planter bør omplantes til små potter med f.eks. 3–5 i hver, og det skal helst ske, når planterne har udviklet 2–3 af de blivende blade. Husk altid kun at holde i kimbladene og aldrig røre stænglen eller de blivende blade. Det forebygger svampeangreb ind i planten. Når de udpriklede planter har stået i potterne nogle uger (f.eks. frem til midten af april) på samme kølige og lyse sted, kan de plantes ud på det blivende voksested. God fornøjelse!

Med venlig hilsen
Sten Porse
Pensioneret faglærer, myrica.dk

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Frøsnapperen

Grundige såvejledninger til alle frø

Spiroggro

Frø til gavn for insekter

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

The Plant Explorer

Se Danmarks største frø udvalg

Gartneri Toftegaard

Øko planter til den spiselige have

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Frø og formering > Skal frø af Alchemilla forspires?

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider