Havenyt uge 45, 2012

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Bladene er det helt dominerende islæt i haver og natur lige nu. Ikke mindst de mange, som allerede dækker bede og plæne, men heldigvis er der stadig blade tilbage på en del træer og buske i haver og parker, hvor der er læ. De gløder i stærke røde og gule farver, når solen er fremme. Men snart er det forbi, og al pynten bliver til visne blade, som blæser lidt rundt og lægger sig i et beskyttende lag under træer og buske og mellem havens mange planter. Nøgne trætoppe varsler vinter, men det er også lidt flot at se træernes flotte stammer og grenstruktur komme frem igen.

Brombærblade

Når solen skinner, gløder havens gule og røde blade. Her blade på en tornfri brombær. Foto: Karna Maj

Det er ikke kun bladene på træerne, der bliver mindre af, dagene bliver også hastigt kortere, og for mange betyder det, at man næsten kun lige kan nå hjem og at hente grønsager ind til aftensmaden, inden det bliver helt mørkt.

Mange haveejere har nu kun mulighed for at komme i haven i weekenden eller på andre fridage. Til gengæld er efterårets havearbejde ikke så vejrafhængigt som ved såning og plantning i foråret. Man kan plante barrodede træer, buske og roser næsten uanset vejet – hvis man er indstillet på det.

Krukker på terrassen eller ved indgangen ser lidt triste ud, efter at nattefrosten har været forbi i flere omgange. Man kan overveje at plante nyt, men der skal julepyntes om kun få uger. Måske lidt stedsegrønt, som også kan bruges i julepyntningen. Eller en af de småblomstrende chrysantemum, som efter brug kan sættes i drivhuset og plantes ud i haven til forår. Der er mange andre muligheder, f.eks. bjergte, karryplante og prydkål.

Blade skal beskytte jord og planter

Det er en uskik at køre bladene væk fra en have. Blade beskytter jord og planter mod vinterens kulde. Men man kan selvfølgelig omfordele bladene i haven.

De skal helst væk fra græsplænen, men oftest klarer vinden det. Bladene blæser ind mellem buske og træer, eller de lægger sig mellem havens stauder og vintergrønsagerne. Lykkes det ikke helt, så tag en løvrive på en blæsende tør dag og hjælp lidt til. Løvblæser er det helt unødvendigt at investere i – brug vinden. I indkørsler, på terrasser og ved indgange er det også praktisk at fjerne et tykt lag våde blade. De kan med fordel placeres som vinterbeskyttelse mellem rodfrugter og porrer, eller under de stedsegrønne.

Har man bøgeblade eller fyrrenåle, bør de lægges under evt. surbundsplanter, da de er med til at bevare surhedsgraden i jorden.

Visne blade kan bruges i gulerodsbedet

De sammenrevne visne blade kan gøre god gavn i gulerodbedet, så gulerødderne kan blive stående foreløbig, selv om der kommer mere end lidt nattefrost på et tidspunkt. Foto: Karna Maj

Vinterdække giver en god jord

Når man rydder op i haven, kan man med fordel lægge haveaffaldet på et af de tomme bede i køkkenhaven i stedet for på kompostbunken. Det beskytter jordstrukturen, og hvis dækket er næringsrigt nok, er bedet gødet til de kommende afgrøder på jorden. Har man bede med rosenkål eller grønkål, kan man placere nedfaldsæblerne her, så ved solsortene, hvor de skal guffe.

Har du noget halvt omsat kompost eller dyregødning, kan du lægge et lag nederst og haveaffald ovenpå. Lægger man dyregødning ud om efteråret, er det vigtigt, at det dækkes med planteaffald, da det dæmper slagregnen, og næringsstofferne ikke så let udvaskes. Dyregødning er det bedst kun at bruge på bede, hvor der næste år skal være afgrøder, som har dybtgående rødder og skal bruge megen næring, f.eks. kål, der kan hente næringsstoffer op fra 2 m dybde.

Det er vigtigt at undgå at næringsstofferne udvaskes. Derfor bør man aldrig sprede helt eller næsten helt omsat kompost ud om efteråret. Det skal blive i en kompostbunke, som overdækkes mod regn.

Vinterdække, salatbed, majsbed

De friskgrønne salatplanter lyser op mellem bedene med vinterdække. I majsbedet er der materiale nok til at dække jorden med. I bedet bagved er der nederst rester af bedets bønneplanter og et læs nedfaldsæbler og ovenpå diverse planteaffald fra efterårets oprydning. Foto: Karna Maj

Sommerens sidste farvel

I alle haver er der en hel del ting, som skal gøres inden vinter, men ind imellem alle de mere eller mindre sure efterårspligter i haven, får man også en masse små dejlige oplevelser. Solen står stadigt lavere på himlen, og det giver nogle fantastiske oplevelser af lys og farver, og det er med at nyde solskinnet og disse farveglimt.

Nogle steder har nattefrosten for længst taget pynten af sommerblomsterne, mens i de mere milde egne og på beskyttede steder kan man måske stadig finde en enklet tallerkensmækker, hjulkrone og morgenfrue i blomst.

Der er også alle de små oplevelser, hvor sommeren siger farvel: Når de sidste roser blomstrer, man plukker de sidste modne chili og tomater i drivhuset, finder det allersidste efterårshindbær, der lyser rødt i solen, plukker små fine broccolibuketter til salaten. Eller man opdager, at der står små fine selvsåede korianderplanter nu, hvor man troede det var slut med den luksus fra haven. Har man reddet dildrækken fra frosten, kan man stadig plukke små nye dildblade.

Salat og dild

Hvis man overdækker salat og dild mod nattefrost, kan man stadig hente et bundt dild og et lille lækkert salathoved til frokost. Foto: Karna Maj

De sidste æbler skal i kasser

Nu er det ved at være sidste udkald for at få plukket de sene æbler ned, inden de pludselig slipper og blæser ned. Det er et dejligt arbejde at fylde kasser med vinteræbler til at spise eller lave mad med.

Engang imellem kan man se et æbletræ, hvor æblerne bliver hængende det meste af vinteren til stor glæde for fuglene. Det pynter også i en have. Desværre kan man ikke købe et sådant træ, men må nøjes med at nyde de gamle træer med røde eller gule æbler på midt om vinteren.

Frugt fra egen frugthave

Hvis man gerne vil dyrke noget spiseligt i sin have og være mere selvforsynende, men ikke har så megen tid, som det kræver at dyrke køkkenhave, så er det frugt og bær fra egen have, man skal satse på. Det kræver få timers arbejdsindsats på årsbasis og giver efter nogle år et meget stort udbytte uden ret stor arbejdsindsats. Måske bliver udbyttet endda så stort, at der også bliver til at lave frisk presset frugtsaft og sundt slik i form af tørrede æbleringe.

Det er en ikke kun en god investering at plante frugttræer for at få egne naturlig dyrkede frugter, men også en god investering økonomisk set. Et træ til et nogle få hundrede kroner vil over en periode på 20 år give tusinder af stykker frugt, f.eks. æbler som typisk koster 3 kr. pr. stk i økologisk kvalitet og 2,50 kr. ellers. Og ud over sund frisk frugt får man smukke blomstrende frugttræer i maj. Prøv også at tænke på, hvad en bakke med 250 g ikke specielt friske hindbær, solbær eller ribs koster i butikkerne.

Og samtidig kan en frugt- og bærhave indrettes rigtig hyggelig – se artiklen Frugttræer i havens indretning.

Golden Delicious æbler

Hvis man planter et æbletræ, kan man se frem til mange kasser æbler i de kommende år. Et fuldvoksent æbletræ kan godt give 3–4 kasser æbler, men udbyttet afhænger i høj grad af vækst- og klimaforhold i haven. Foto: Karna Maj

Planlæg frugt- og bærhaven

Det er nu, man kan plante frugttræer og bærbuske. Inden man tager i planteskolen for at købe nye frugttræer og -buske, er det en god ide at gøre sig klart, hvad det er, man vil have. Skal det f.eks. være æbler, pærer, blommer eller kirsebær? Hvilke sorter kan man lide, og hvordan passer de ind til de sorter, man allerede har i haven, så man får fordelt modningstidspunktet for frugterne ud over sæsonen. Også når det gælder bærbuske, kan man strække sæsonen ved at vælge flere sorter.

Desuden skal man være sikker på, at der er bestøversort til de frugtsorter, man vælger. Så det er en god ide at snakke med ejerne af tilstødende nabohaver om, hvad de har af sorter. Er der ikke andre frugttræer i nærheden, kan man vælge at købe et såkaldt familietræ, hvor der er podet 2–3 sorter på, som også kan bestøve hinanden. Man kan købes familietræer af både blomme, pære og æble.

Endelig skal man gøre sig klart, hvor stort et æbletræ, man vil have på det pågældende sted. Ved at vælge æbletræet på den rigtige grundstamme, kan man få et træ i den rigtige størrelse. Det er en meget bedre løsning end at skulle beskære, da man ved beskæring sårer træet og åbner indfaldsveje for sygdomme. Der skal vælges svagere grundstamme på gode jorder, og kraftigere grundstamme på sandjord for at få et træ af samme størrelse på de to jordtyper.

Vinterklargøring af drivhuset

Det er nu næsten definitivt slut med alle sommerplanterne i drivhuset – måske er der stadig lidt tomater, som dog ikke længere kan modne helt. Det er derfor ved at være tid for at rydde drivhuset for disse planter og blade, så evt. sygdomskim og skadedyr ikke overvintrer i drivhuset.

Hvis man skal overvintre grønne planter i drivhuset, er det også vigtigt, at de får alt det lys, som de overhovedet kan få. Det er derfor en god ide at vaske drivhuset af for alger, inden vinteren sætter ind. Bor man ude på landet nær store produktionsanlæg med svin, kan drivhuset være helt grønt af alger efter kun et halvt år. Det er ammoniakken i luften fra gyllen, der er grundlaget for den enorme algevækst. Der er ikke andet at gøre end at gå i krig med vand og børste både ind- og udvendig.

Hvis man har planter i drivhuset, skal de tages udenfor, inden man kan gå i gang med sæbevand og børste, eller de skal dækkes af. Skal de udenfor, er man nødt til at vælge en stille og mild efterårsdag.

Liv i drivhuset om vinteren

Det rengjorte drivhus er godt til at vinteropbevare de lidt sarte planter og krukkeplanter i. Husk at nedgrave potteklumpen, inden der kommer rigtig frost. Og dæk med 1–2 lag fiberdug i frostperioder. I en bare nogenlunde mild vinter kan selv rosmarin, citronverbena og laurbær overvintre på den måde.

Har man chrysantemum i haven, som først er ved at springe ud, eller stadig står i knop, kan man grave dem op og flytte dem ind i drivhuset. Her kan de udvikle deres blomster, uden at de bliver ødelagt af regnen, og det giver flotte buketter til stuen. Planterne skal passes med vand, men kan blive stående og plantes ud igen til forår. Mange sorter er frostfølsomme og vil ikke overleve på friland. Der findes dog en række gamle sorter, som klarer vinteren på friland.

Vinterasters

Krysantemum i blomst i drivhuset – lige til et par buketter. Tidligere blev de småblomstrende sorter kaldt for vinterasters, og det navn hænger ved. Det korrekte navn er krysantemum, Chrysanthemum indicum. Der findes også mere storblomstrende sorter, men de er normalt sværere at overvintre. Foto: Karna Maj

Har man småplanter stående af f.eks. salat, mizuna, tat soi, som er sået i september, kan man plante dem ud i bedene og med vinterdække med to lag fiberdug i frostperioder, kan de måske overvintre og give tidlig salatgrønt allerede i marts. Står der selvsåede små planter af den flerårige Vild rucola, Diplotaxis tenuifolia, så prøv ogås at plante dem ind. De sætter nye blade tidligt og kan i øvrigt dyrkes året rundt i drivhuset og give fine blade.

Har man flere georgineknolde, end man kan opbevare indendøre, kan man tage chancen og grave dem ned i jorden i drivhuset – bedst med ret tør jord. Der skal være 20 cm jord over. Isoler evt. jorden med et lag blade eller lignende.

Frostmålerne flyver

De voksne individer af lille frostmåler og stor frostmåler lægger vi ikke så meget mærke til, men derimod deres gul- og brunstribede larver, som i juni kan afløve hele træer og områder. De voksne insekter er aktive lige nu og efter parring lægger hunnen æg på grenene, hvorfra larverne klækkes i foråret.

Hannen ligner meget de andre natsværmere, som også flyver her i det sene efterår. Hunnen er derimod vingeløs og kravler rundt på træer og buske og udskiller feromoner, hvis duft tiltrækker hannerne.

Se mere og se fotos heraf på Michael Stoltzes Dansknatur’s Blog under frostmålere

Husk at tage georginerne op

Hvis man endnu ikke har taget georginerne op, så er det en god ide at overveje at gøre det næste gang, der loves nogle dage med tørvejr. Knoldene skal tørres, inden de kan sættes væk til opbevaring et frostfrit sted. Det samme gælder de andre knolde og løg, som skal tages op og ind for vinteren.

Georginer skal have skåret toppen af et stykke over knoldene. Knoldene skal opbevares tørt og frostfrit. Knoldene tørres først nogle dage, inden de lægges i meget lidt fugtigt sand eller spagnum i et enkelt lag. Selv om de skal opbevars tørt, må knoldene ikke tørre ud. De opbevares køligt under 10° C, bedst ved ca. 6–8° C. Er det meget store knolde, kan de opbevares uden at blive lagt i sand og spagnum, men kan sættes hele ned i en plastsæk, som står åben. Det kan være svært at skaffe opbevaringforhold i et moderne parcelhus eller i en lejlighed, hvis man har kolonihave.

Man bør ikke beskære hække, træer og buske i efteråret

Rundt om i haverne arbejdes der febrilsk for at nå alt det, som man ikke nåede i løbet af den våde sommer. Blandt andet klippes der fortsat hæk og beskæres træer og buske. Det er alt for sent at udføre dette arbejde. Hække, træer og buske er ikke i stand til at lukke beskæringssårene effektivt så sent på året, og det betyder at man med sårene slår døren på vid gab for mange plantesygdomme.

Træer og buske klarer bedst beskæring i juli og august måned. Kan det ikke vente til sommeren, hvor man også bedre kan vurdere resultatet, så er januar og februar et bedre alternativ end nu. Hække kan man evt. beskære i det helt tidlige forår, inden knopperne begynder at bryde.

En kop varm myntete

Når man bliver lidt kold om fingrene ude i haven, er det dejligt med en kop varm pebermyntete. Den varmer dejligt – især at holde fingrene rundt om et krus varm te. Og hvis man er heldig, er der stadig en hel del mynteskud at finde ude i haven, så man kan vente lidt endnu med at bruge af de tørrede mynteblade.

Her er du: Forsiden > 2012 > Havenyt uge 45, 2012

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider