Havenyt uge 3, 2013

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Vinteren er kommet for at blive i hvert fald måneden ud, og det betyder at alt havearbejde bortset fra træfældning, lidt opgravning af rodfrugter og plukning af kålblade og rosenkål er indstillet indtil videre. Kommer der større mængder af sne, kan der blive brug for at fjerne sne fra drivhustaget og de stedsegrønne buske og træer, så de ikke bukker under for vægten.

Porrer i snevinter

Når vi har frostvejr, er det bedst, at vi også har sne, som kan beskytte jord og planter. Hvis snelaget er tykt nok, kan man som regel også grave porrer op.

Der loves snebyger, og det er godt lige at få et lag sne, som kan dække jorden og lune lidt omkring planterne. Har man stedsegrønne bladplanter, kan det være en god ide at beskytte dem mod den udtørrende vind, hvis frosten når stå dybt ned, at planten ikke længere kan optage nok vand til at forhindre bladsvidninger.

Men ellers kan man lige så godt nyde vinterdvalen, læse om have i stedet for at dyrke den, eller planlægge haven til den kommende sæson. Længes man efter forår og sommer, så gense havebillederne fra sidste år. Det får også minderne frem om alt det, man lovede sig selv, skulle gøres anderledes eller bedre til næste år. Og næste år, det er snart.

Primula i sarte farver

Primula kan i år også fås i yndige pastelfarver. Set på Fagmessen i Odense. Foto: Karna Maj

Bestil frø i god tid

En af de bedste beskæftigelser her i januar er at studere udvalget af frø på frøfirmaernes hjemmesider. Det kan man bruge dage og aftener på, eller måske nærmere uger. Det er dejligt at drømme om alle de dejlige, flotte og sjove sommerblomster, stauder, krydderurter og grønsager, man kan dyrke fra frø. Senere kan man jo altid indskrænke sortimentet lidt, inden man går over til at bestille. Eller man kan aftale med en god haveveninde, at man deler frøposer. Ofte er der rigeligt til to, især når man så får dobbelt så mange sorter.

Det er i øvrigt en god ide at bestille frø i januar og februar. Fra sidst i februar kan der let være flere ugers leveringstid, så man får sået de tidlige ting for sent. Der er faktisk kun 3–4 uger, til man kan begynde at så chili. Ved meget tidlig såning er det nødvendigt at bruge vækstlys, men fra midt til sidst i februar kan der sås chili uden lystilskud. Og fra starten af marts kan man så mange ting uden lystilskud, f.eks. tomater.

Find frøfirmaer i forhandlerguiden

Grønsagsfrø i farverige poser

Når frøposerne skal sælges fra stativer, skal de være sprængfyldte med billeder og farver. Her frø fra Hornum, som sælges i bl.a. havecentre. Foto: Karna Maj

Sundhed fra haven

Mens vi venter på foråret, så gælder det om at holde lægen fra døren nu, hvor det er højsæson for forkølelse, ondt i halsen og ikke mindst influenza.

Hvis man vil have et godt immunforsvar, er det en god ide at spise masser af grønsager, bær og frugt. Et æble om dagen er ikke nok. Lige nu er det højsæson for at spise de mange lækre rodfrugter og grønkål og rosenkål, som både er meget vitaminrige og har et højt indhold af antioxidanter.

Men det er ikke nok at undgå at blive syg. Når man har have, er man vant til at være fysisk aktiv stort set hele året. Der er ikke megen havearbejde og dermed motion at hente i haven lige nu. Det er derfor en god ide at få god daglig motion på anden måde. Foråret kommer altid pludselig, så der er sjældent tid til genoptræning, vi skal være fit for fight fra dag 1 for at undgå skader. Det giver alt for mange skader at gå direkte fra sofahjørnet og til forårsklargøring af haven.

Højsæson for at spise rosenkål og grønkål

Grønkålen står grøn og meterhøj og venter bare på at blive plukket og spist. Selv om vi har haft en del vinter med sne og frost, stå grønkålen stadig i en god kvalitet, og man kan godt plukke blade i frostvejr. Så snart det igen bliver tøvejr, vokser de små blade i toppen igen – derfor skal man høste de store blade først og efterlade de mindre.

Palmekål tåler normalt frostperioder dårligere end den almindelige danske grønkål, men har klaret sig godt i år. Palmekålen smager godt bare kogt og lagt på et stykke ristet franskbrød. Det ristede franskbrød gnides dog først med hvidløg, dyppes i kålkogevandet og stænkes med olie. Ovenpå palmekålen lægges kogte hvide bønner og til slut endnu mere olivenolie (helst af den ny høst).

Rosenkål enten elsker eller hader man – sikkert fordi man kun har prøvet at spise kogte rosenkål. Rosenkål kan tilberedes på mange måder, f.eks. let kogte og marineret i en olieeddikedressing med skalotteløg og kapers. Selv om man føler sig overbevist om, at man ikke kan lide rosenkål, så er den både så sund og god vintermad, at man bør give den en chance i en ny forklædning – der kan findes mange opskrifter på nettet. Man kan også pille bladene enkeltvis af hovederne og bruge dem friske i salater.

Rosenkålshoveder

Rosenkålshoveder kan man godt plukke i frostvejr, men de skal plukkes så tidligt, at de kan nå at tø op inden tilberedning. Foto: Karna Maj

Succes med rosenkål her i januar og februar er helt afhængig af valg af sort. Efterårssorter skal spises i efteråret – som navnet siger, da de ikke tåler vinter med frost ret godt. Men har man sat vintersorter, så kan man helt frem til sidst i marts plukke rosenkål. En god sort giver meterhøje planter tæt besat med pænt store hoveder. Man plukker rosenkål fra roden og op til, hvor bladene stadig sidder. Inde mellem bladene sidder de oftest lidt mindre rosenkål godt beskyttet, og de vokser sig større i de kommende uger. Derfor skal vinterrosenkål heller ikke aftoppes, som man gør ved efterårsrosenkål, hvor de øverste skal udvikles og høstes, inden vinteren sætter ind.

Friske krydderurter og honning mod øm hals

Almindelig timian står med aromatiske grønne små blade på rødbrune stilke, og salvien står smuk med sine lysegrå blade. De klarer begge en hel del frost og sne. Det er en god ide at beskytte timian lidt mod frost og forårssol. Storbladede salvier ødelægges generelt lettere af frosten end de med mindre blade.

Timian og salvie er ikke kun til pynt, man kan hente dem både til mad og medicin vinteren igennem – hvis man ellers kan finde dem for sne. Urtete af friske urter kan lindre selv den mest angrebne hals. Lige nu kan man kun hente salvie og timian. Vild merian og citronmelisse er også godt, men vinteren har taget pynten af dem. Måske er det en god ide til sommer at tørre en portion til vinterbrug i øm hals-te.

En blanding af urter er bedst til give en god urtete, som kan gøres endnu mere virksom med en skefuld god dansk eller økologisk honning. Drik teen ved at tage små slurke med jævne mellemrum; det giver den bedste virkning.

Skolehaverne i København søger medarbejdere

Skolehaverne lægger an til en ny forårs- og sommersæson, hvor de giver endnu flere københavnerbørn jord under neglene, bålrøg i håret og fuglesang i ørerne. Derfor søger de et antal medarbejdere pr. 8. april 2013. Måske er det noget for dig, eller måske kender du lige den rigtige person.

Se mere om skolehaverne – jobopslaget på Skolehavernes hjemmeside

Forsytiagrene

Forsythiagrene kan drives i blomst på ca. 10 dage her i januar. Foto: Karna Maj

Fagmessen for De Danske Havecentre

Det er ikke lige nu, vi tænker på at besøge havecentre og planteskoler. Til gengæld tænker de meget på, hvad de skal have af planter og tilbehør til deres kunder i den kommende sæson. I sidste uge var mange af dem på besøg på De Danske Havecentres årlige fagmesse i Odense, hvor producenter og grossister havde stande med deres produkter og især nyheder til danske haveejere.

De fleste havecentre mærker krisen og havde nedgang i omsætningen i 2012, så derfor var der ikke så mange nyheder i år, men alligevel en hel del nye sorter, bl.a. inden for frugt og bær. Og så var der som sædvanlig fokus på farveholdningen, og her spås der igen om brug af pang farver i 2013 i alt havetilbehøret. På plantesiden var der ikke den samme tendens.

I denne uge er der nogle billeder her i Ugens Havenyt fra Fagmessen.

Pang farver

Trenden for 2013 er masser af farver. Det er nok de færreste, som vil peppe hus og have så meget op – vi danskere er lidt tilbageholdende med de stærke farver. Foto: Karna Maj

Dobbelt julerose

Er den ikke fantastisk smuk denne hvide julerose? Hvad mon den nye sort hedder? Det er desværre ikke en ny sort, de andre i kassen var helt almindelige enkle juleroser. Forhandleren havde først opdaget vidunderet på udstilingen – og den var ikke til salg. Foto: Karna Maj

Plastpotter

Krukkerne er af genbrugsplast, meget lette, de kan stå uden for året rundt, og de kan stables. I bunden er der nedenunder »risten« et vandreservoir. Så skal man bare beslutte om de passer til havens udtryk. Foto: Karna Maj

Vandkander

En ny vandkande, som nok mest er til potteplanter, da der ikke er en bruser med til modellen. Til gengæld kan den stables, hvilket er smart ved transport og på et lager. På udstillingen kunne man også se en vandkande, som kan klappes sammen. Foto: Karna Maj

Rubinstep – ny æblesort

I 2013 kan haveejerne købe den skurvresistente æblesort ‘Rubinstep’, som desuden er meget sund og velegnet til økologisk dyrkning. Et velsmagende æble med en god balance mellem sukker og syre. Holdbart til marts. Æblerne var i 2012 blevet frostskadet – derfor de brunlige mærker. Foto: Karna Maj

Krokus i påskekeramik

Havecentrene har et bredt sortiment af alt til have og blomsterdekoration. Her en fin ægformet skål til påske med krokus. Foto: Karna Maj

Her er du: Forsiden > 2013 > Havenyt uge 3, 2013

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider