Havenyt uge 36, 2013

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Vi fik lige et pust af efterår med blæst og regnbyger, og det var noget planterne kunne lide efter så lang tid med tørke og sol. Men det hjælper kun kortvarigt, for jorden nedad er virkelig tør. Vi har haft den tørreste sommer i 17 år. Kun inde midt i Jylland er det mindre udtalt, og det er jo heldigt, da det er den sandede jord. På lerjord klarer planterne lettere lange tørre perioder. Se tørkeindekset.

Selv om det har været tørt, har det været en fantastisk sommer, når vi gør udbyttet op her ved efterårets start. Køkkenhaverne bugner stadig med tomater, bønner, majs, chilier og agurker takket være den varme og tørre sommer. Kartofler fik vi et normalt udbytte af, mens løghøsten har været stor og af god kvalitet. Og så er der alle rodfrugterne, kål og porrer, som har en pæn størrelse trods tørken, og de har flere måneder med mere køligt og fugtigt vejr til at vokse videre i.

Cherrytomater

Tomaterne modner meget hurtigt lige nu – de næsten tvangsmodner i den varme eftersommer. Foto: Karna Maj

Men lige nu får vi endnu mere sol og sommer, og det er dejligt, selvom vi som havemennesker også gerne vil nå at få plantet bl.a. stedsegrønne og stauder her først på efteråret. Og her er vejrprognoserne bestemt ikke med os, der loves varmt og tørt vejr. Så vi må tage stilling til, om vi planter nu og forsøger at vande os ud af problemet, venter lidt og ser tiden an, eller venter til foråret.

Røde bær

De røde bær og en begyndende gulgrøn bladfarve fortæller, at vi er på vej ind i efteråret, selv om det igen bliver sommervarmt. Foto: Karna Maj

Plantetid for stedsegrønne

Det er nu, der skal plantes stedsegrønne, så de kan nå at få dannet rødder inden vinteren. I modsætning til de løvfældende træer, skal de jo vinteren igennem forsyne bladene med vand til fordampning, så det er vigtigt, at de får sendt nogle rødder ud, som kan skaffe vandet til planten. Vejret kalder ikke ligefrem på planteaktivitet, så en grundvanding af arealet er nødvendigt (30mm), hvis man vil plante nu. Og så skal man huske at sætte potterne med planterne i en spand vand inden plantning, så rodklumpen er fuldstændig vandmættet inden plantning.

Nyplantede stedsegrønne skal vandes, så jorden holdes fugtig i efteråret, og om nødvendigt vandes der også den første vinter i tøvejrperioder, da det forholdsvis lille rodsystem kun kan hente vand fra et meget begrænset område. Det kan være en god ide at dække med flis- eller barkdække efter plantning, da det nedsætter fordampningen. For at hjælpe på vandforsyningen om vinteren, kan det være en god ide at jorddække med et lag blade, så jorden ikke fryser så hurtigt til omkring rødderne, som derved kan optage vand de første dage i frostperioder.

Plantetid for stauder

Det er nu i følge havekalenderen tid for at omlægge og nyplante staudebede. Forårs- og sommerblomstrende stauder kan deles og forynges ved, at man kun planter de yderste nye dele og kasserer midten af de planter, som bliver kedelige og bare i midten. Og så kan man selvfølgelig supplere med diverse nye stauder, købte eller hentet i gode venners haver.

Men vejret er ikke ligefrem til plantning. Man kan vælge at vente lidt endnu, men planterne har brug for lun og fugtig jord i en periode inden vinter, da de skal nå at danne nye rødder. Efter 1. september er nætterne så lange, og der falder så megen dug, at de nyplantede planter kan klare selv varme septemberdage, når bare de holdes vandet, men det er ikke optimalt i en længere meget varm periode. Hvis jorden er tør på plantestedet, skal der grundvandes inden plantning.

Købte planter i potter skal altid sænkes ned i en spand vand, indtil der ikke længere bobler luft op, inden de plantes. Det er som altid vigtigt at vande jorden til efter plantning. Jorden skal slemmes ind omkring planterødderne, så der bliver 100% god jordkontakt. Hvis september skulle blive solrig og tør, kan der være behov for vanding med jævne mellemrum. Man kan købe skyggenet i planteskolerne og dække nyplantede bede til, så solens ståler dæmpes lidt. Fiberdug holder også på fugtigheden.

Brug evt. de næste lune dage til at gøre klar til plantning, og hold så øje med om ikke der kommer en periode med overskyet vejr. Køb evt. planterne hjem, sæt dem i skyggen og hold dem godt vandet, indtil der skal plantes. Jo hurtigere man får plantet, jo bedre når stauderne at få dannet nye rødder inden vinter. Vækstsæsonen er kort nu.

Du kan finde inspiration til nye stauder under Planteskoler og havecentre i vores forhandlerguide.

Nye bede og lægning af løgblomster

Ved anlæg af helt nye bede er der den komplikation i en tør september måned, at man helst skal have plantet stauderne først, inden man lægger løg af forårsblomsterne. Og det er nu, de skal lægges, dog kan tulipaner godt vente til omkring 1. oktober. Lægger man dem nu og planter senere, kræver det en nøje markering af, hvor der er lagt løg.

Del stauder med andre haveejere

Når vi går i gang med at omlægge et staudebed, får vi ofte mange planter i overskud, og dem kan vi dele med andre i nærheden ved at gå ind på Del Jorden og oprette et opslag med tilbud om at komme og hente overskudsplanter. Ikke mindst nye haveejere har brug for mange planter, når de begynder at indrette deres haver. Når man kan få en række planter forærende, så bliver der råd til at købe nogle af de mindre almindelige stauder og dermed få en mere mangfoldig have fra starten. Som ny haveejer kan man selvfølgelig også gå ind og efterlyse planter.

Man skal være opmærksom på, at man kan få dræbersnegle med, når man deler stauder, men i et lokalområde er der som regel ca. samme mængde dræbersnegle i haverne. Man kan altid tillade sig at spørge, inden man aftaler at hente planter, hvis man endnu ikke selv er blevet invaderet.

Bi i sankthansurt

Sankthansurtens blomster er ved at springe ud, og det har bierne selvfølgelig opdaget. De efterårsblomstrende stauder bør først deles og flyttes til forår. Foto: Karna Maj

Nedfalden frugt og nødder er ofte ormstukne

Under æble- og pæretræer kan man nu finde nedfaldsfrugt, og straks melder tanken sig, at nu skal der plukkes, inden de alle falder ned. Men undersøg lige æbler og pærer og for den sags skyld også de hasselnødder, som også er begyndt at ligge på jorden. De første frugter og nødder under træer og buske er nemlig ormstukne eksemplarer, og det er netop grunden til, at de falder ned. De små larver skal ud af frugten/nøden og ned i jorden, hvor den overlever som puppe vinteren over, hvis fugle eller høns ikke finder den. Det kan derfor være en god ide at fjerne nedfaldsæblerne under frugttræerne.

Æbler og pærer modner hurtigere, når den lille orm sidder derinde og gnaver. Og det kan man vælge at tage fra den positive side, nemlig at man får modne frugter 1–2 uger før, hvis man altså kan leve med, at der skal skæres lidt af æblet.

hasselnødder først i september

Hasselnødderne er ved at blive store og flotte, men måske er der en lille larve indeni. Foto: Karna Maj

Hold øje med angreb af gul monilia

Det er vigtigt her i modningsfasen at holde øje med æbler, blommer og pærer, da de kan angribes af gul monilia, som er en svamp, som på få dage får frugt til at rådne fuldstændig. Fjernes sådanne rådne frugter ikke, kan de smitte de frugter, som de sidder i tæt kontakt med. Efterlades de rådne frugter på træet, tørrer de i løbet af bare en uges tid ind til frugtmumier, hvor smitstoffet overvintrer og næste år smitter de ny æbler. Nedplukkede æbler smittet med gul monilia udvikler sig i kasserne til helt sorte æbler, og de smitter de æbler, som de rører ved.

Æblerne skal være plukkemodne

Sommeræbler som Annanas, Guldborg og Summerred kan man ikke få ret meget længere holdbarhed ved at plukke ned. De skal spises og bruges fra træet. Det er først de senere sorter, begyndende med sorter som Fiippa, Spartan, Ingrid Marie og James Grieve, det kan betale sig at plukke ned til at gemme.

Filippaæbler i regnvejr

Et sjældent billede i denne sommer – æbler med regndråber. Æblerne er Filippa, som endnu ikke er plukkemodne, selv om der er nedfaldsæbler under træet. Foto: Karna Maj

Inden man begynder at plukke, skal man undersøge, om æblerne er plukkemodne. Afprøv i de kommende uger med jævne mellemrum, om frugterne på de forskelllige træer er plukkemodne. Det gør man ved at løfte æblet lidt og og dreje det opad – slipper det ved dette lette drej, så har træet forberedt sig på, at frugten er ved at være moden. Prøv altid på sydsiden af træet, hvor de er først modne. Og tjek, at det ikke bare slipper, fordi det er ormstukkent.

Det er vigtigt ikke at plukke frugten, førend den er plukkemoden, da sukkerkoncentrationen ellers ikke er høj nok, og aromastofferne ikke er fuldt ud dannede. Det er forskelligt fra æblesort til æblesort, hvor lang tid, det er nødvendigt at vente. F.eks. må Filippa, som er slem til at falde ned ved selv moderat blæsevejr, fordi æblerne sidder yderst på grenene, ikke plukkes for tidligt, da æblerne så aldrig får den samme aroma som plukket ved tilpas modenhed. Ingrid Marie er sur og uspiselig, når den er plukkemoden, men udvikler efter plukningen alle de fine smags- og aromastoffer og bliver også tilpas sød. Men det er vigtigt at få plukket frugten, når den er plukkemoden, da den ellers ikke kun dratter ned og får stødpletter, men bliver overmoden og kan ikke holde sig frisk og saftspændt så længe.

Nedfaldne Filippa æbler kan det betale sig at samle op i kasser til modning, da de modsat de fleste andre æbler ofte ikke rådner i stødpletterne. Eller rettere i mindre omfang.

Guldborgæbler nedfaldsæbler

Guldborgæbler bliver hurtigt kedelige og melede, hvis de plukkes ned. Men det kan godt betale sig at samle nedfaldsæbler op og bruge til mad. De er perfekte til æbleflæsk og kan tilberedes med skræl. Foto: Karna Maj

Gedehamse på jagt efter sukker

Lige nu er gedehamsene, som vores såkaldte hvepse korrekt hedder, i en vild jagt efter sukker. Hvor de sommeren igennem er gået mere efter protein, dvs. leverpostej- og ostemadderne, så går de nu kun efter sukker. Syltetøj og saftevand kan man ikke have i fred. Heldigvis er der få uger til de forsvinder.

Nedfaldsfrugt og modne frugter på træerne hjemsøges lige nu af de mange gedehamse, størst skade kan de dog gøre på vindruer, så dæk i tide med insektnet.

På den anden side skal man lige huske, at de æder store mængder skadedyr, bl.a. kålsommerfuglenes æg og larver. De kan afpatruljere et helt kålbed og holde det fri for kållarver. Man kan se, at de flyver rundt mellem bladene. Selv en stor kållarve kan de fortære på kort tid.

Det er en god ide at tage handsker på for en sikkerheds skyld, når man samler nedfalden frugt op. Pas især på stor gedehams, hvis stik er kraftigere. De er også på sukkerjagt lige nu, og de anretter større skade end den almindelige gedehams.

Gulerødder med eller uden orm

Gulerødder smager rigtig godt nu, og jo mere fugtig jorden er, jo mere sprøde og velsmagende er de, så i en tør periode kan det betale sig at vande den række, man høster fra. Tag en kande vand med, når der hentes gulerødder og vand et par meter frem i rækken.

Gulerødder i en tør Sommer

Gulerødderne klarer sig i tørken, men de trænger virkelig til mere fugtig jord for at blive store og flotte gulerødder inden vinter. Foto: Karna Maj

Men så er der ormene. De tidligste sommergulerødder er der altid en chance for at nå at høste uden alt for mange ormeangreb, da de kun har nået at være udsat for gulerodsfluens 1. larvegeneration, inden de spises. Derimod har de gulerødder, som vi skal spise i sensommeren og til vinter, også været udsat for 2. larvegeneration. Disse gulerødder kan nå at blive næsten helt ødelagt af larvegnav i løbet af efteråret, og man kan ikke gøre noget på nuværende tidspunkt. Har man derimod fået dækket gulerødderne i tide med insektnet eller fiberdug, så kan man høste store og flotte gulerødder helt uden larveangreb. Hvis man dyrker gulerødder på et åbent stykke jord med 8–10 m til nærmeste buske, undgår man normalt også angreb i større omfang.

Så bladgrønsager til drivhuset midt i september

Det er ved at være allersidste udkald for at så nye afgrøder i haven. Man kan stadig lige nå at så efterafgrøde, spinat og salat til høst som småblade på friland, men ellers er det drivhuset, der skal i brug nu for at kunne dyrke nye afgrøder.

I drivhuset er der stadig masser af søde, dejlige tomater og måske også stadig agurker, hvis ikke agurkskimmel, meldug og spindemider har gjort det af med planterne. De sidste tomater høstes ofte ikke førend midt i oktober, hvor man ikke kan nå at så en ny afgrøde i drivhuset. Hvis man har ryddet agurkerne allerede, eller tomaterne er fjernet efter kraftigt angreb af kartoffelskimmel, kan man så forskellige bladgrønsager direkte, og de vil kunne nå at sætte mange blade i oktober og november i det lidt lunere klima i drivhuset. Det er f.eks. spinat, almindelig rucola, vårsalat, tatsoi, pak choi, namenia, rød (‘Red Giant’) og grøn sennep (Sareptasennep), radiser og salat.

Hvis der ikke er plads i drivhuset nu, kan man så dem i nogle kasser eller krukker ude på friland. Når tomatplanterne fjernes i oktober, kan kasserne flyttes ind i drivhuset, og man kan måske høste lidt bladgrønt allersidst på sæsonen, hvis vi får et mildt efterår/vinter. Men ellers vil de nævnte arter kunne overvintre i kasserne, hvis de dækkes med to lag fiberdug i frostperioder, og de vil så give masser af friske småblade til salatskålen fra marts.

Hvis man har krukker, hvor planterne er færdige, kan man så ovennævnte arter i krukkejorden og dermed få flotte grønne krukker, og måske små blade til salatskålen i november og december. En krukke med dild tæt på køkkenet er en god ide til efteråret. Har man små salatplanter kan man tilplante et par krukker, så det er let at hente salat til madpakken.

Tat soi i krukker

Har man tomme krukker, kan de tilplantes med salatgrønsager. Her er det tat soi midt på efteråret. Foto: Karna Maj

Så tidlige grønsagssorter til overvintring

Hvis man gerne vil have tidlige kål næste år, kan man så i potter og overvintre dem i drivhuset til tidlige udplantninger under fiberdug eller i drivbænk. Det kan give både blomkål, spidskål og broccoli et par uger tidligere end ved forkultivering i foråret. Men det kræver tidlige sorter og såning senest omkring 10. september.

Et af de steder, hvor man kan læse mere om tidlige dyrkningsforsøg og egnede sorter er på havenetstedet Havelyst.dk, hvor brugerne løbende diskuterer erfaringer med at »snyde vinteren« og få tidlige afgrøder. I det et nummer af Praktisk Økologi fra 2011 er der en artikel om at så overvintrende grønsager – skrevet af Peter Norris, som på Havelyst.dk er kendt for sine mange erfaringer med at dyrke i drivbænke hen over vinteren. Havelyst er et lukket forum, hvor man skal være medlem af Landsforeningen Praktisk Økologi for at kunne deltage. Her foregår mange spændende ting – vi er f.eks. ved at skrive en fælles dyrkningshåndbog, hvor medlemmerne lægger deres mange dyrkningserfaringer ind og beskriver sorter.

Find snegleæggene

Den tørre sommer har ikke været god for sneglene, men tro ikke, at de er borte, man ser dem bare ikke. Det er nu, man kan gøre en indsats for at få færre dræbersnegle i haven til næste år – især hvis man kan få naboerne med på ideen. Det er en god ide med en øget indsats netop nu, så man ikke starter næste forår med et utal af små dræbersnegle.

Det er let at lokke de voksne snegle til med sneglefælder med fugtige forhold i en tør og varm periode. Læg noget grønt affald på jorden, vand og læg en lystæt plade over. Så er det bare at løfte pladen og samle snegle ind.

Uanset om man har få eller mange snegle i sin have, så er det lige nu meget effektivt at gå på sneglejagt efter snegleæggene. De er hvide og ligger normalt gemt i kolonier på 20–30 hvide snegleæg i revner og sprækker i jorden. Måske er de allerede ved at klække og kan så findes som helt små snegle.

Snak med sine naboer om en samlet indsats. Husk at hvert ødelagt snegleæg giver et minus på mange snegle næste år.

Bænkebider bider i snegleæg

Måske er du ikke helt alene om at finde snegleæg og tilintetgøre dem. Se det her fantastiske billede af en bænkebider, der bider i et snegleæg. Foto: Bolette Crossland

Frø skal høstes i tørt vejr

September er højsæson for høst af frø i haven. Hyppige regnbyger kan få frø til at rådne. Det gælder både frø, som skulle være klar til høst nu, eller som er ved at tørre på planterne.

Hvis der regner i flere dage i træk, er det især galt ved salat og ved de bønner, hvis bælgene har jordkontakt. Det er derfor en god ide at checke de planter, der skal høstes frø fra og evt. binde dem op og fjerne ukrudt rundt om, så frøbælge og -stande holdes mest muligt tørre. Bønneplanter, hvor bælgene er ved at være tørre kan evt. hives op af jorden og hænges op til tørring under et tagudhæng, hvor det er både tørt og luftigt.

Det er derfor en god ide altid at tage en indsamlingsrunde, når der kommer nogle tørre dage igen. Heldigvis sætter de fleste arter frø over en længere periode, så oftest kommer der på et tidspunkt en periode med godt vejr, hvor man kan høste nye frø. Og udsigten for de næste uger af september lover mange dage med tørvejr og sol.

Havens Dag 2013 fejres i havecentre og planteskoler

Mange af landets havecentre og planteskoler deltager søndag den 8. september i Havens Dag ved at holde åbent med ekstra aktiviteter og spændende tiltag. Temaet for Havens Dag i 2013 er »Ta’ en bid af din græsplæne«. Læs mere om temaet i folderen »Ta’ en bid af din græsplæne«; hvor der er forslag til forskellige prydbede og et bærbed, men sjovt nok ingen grønsagsbede. Se hvilke planteskoler og havecentre, der deltager.

Hortensia

Hortensia klarer sig dårligt i en tør sommer, hvis ikke den er plantet rigtigt i et bed med skygge midt på dagen som her. Foto: Karna Maj

Naturens Dag

Søndag den 8. september 2013 er det Naturens Dag, som arrangeres af Friluftsrådet og Danmarks Naturfredningsforening med arrangementer landet over. Skoler og institutioner er med ugen inden fra den 2. til 6. september. Se arrangementsoversigt.

Food Festival i Tangkrogen i Aarhus

Nordens største madfestival er i følge arrangørerne Food Festivalen i Tangkrogen i Aarhus i weekenden, eller rettere 6.- 8. september.

Den danske madverden er til stede – stedet er fyldt med dejlige råvarer og fantastiske madoplevelser. Det er Food Festivals store vision at udbrede kendskabet til den nordiske gastronomi og danske råvarer såvel nationalt og internationalt. Se programmet for festivalen

På Food Festival kan man også møde havefolket med fokus på at dyrke egne grønsager. Her kan du bl.a. møde Landsforeningen Praktisk Økologi, som driver Havenyt.dk, og få en snak om at dyrke haven økologisk og få et gratis nummer med hjem af vores medlemsblad Praktisk Økologi.

Her er du: Forsiden > 2013 > Havenyt uge 36, 2013

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider