Dagene er korte og mørke, hvis solen slet ikke titter frem i de få lyse timer. Men vi glemmer det næsten her midt i juleræs med gavekøb og lange sedler over indkøb til julen. Vi haster af sted for at nå at købe gaver, familiens juletræ og pyntegrønt. Der er mange penge at spare, hvis man kan hente eget pyntegrønt eller kender en haveejer, som har store velvoksne stedsegrønne, som alligevel skal skæres lidt eller meget tilbage.
Men prøv alligevel her op under jul at få tid til en tur i haven. Man kan altid finde lidt at lave – og det giver ny energi til mere juletravlhed. Og hvis man hører til dem, der ikke gide juleræset, kan man fordybe sig i havearbejde med at plante og forberede vinter og forår.
Forfald er også smukt – selv i brune nuancer. Her er det blade af storkenæb i regnvejr. Foto: Karna Maj
Det bliver i hvert fald perfekt plantevejr til de løvfældende træer, buske, roser og hække med lune dage og nætter med kun lidt risiko for frost enkelte nætter. Og solen kommer også frem nogle dage og vil give næsten forårsagtigt vejr i den her uge. Lige nu er der ikke udsigt til hvid jul, så vi kan ikke forlade os på, at julesneen sørger for en flot vinterhave, vi må selv sørge for det. Til gengæld undgår vi de sidste par års problemer med at holde vinterforrådet frostfrit allerede inden jul.
Hvis man ikke har haft alt for hård nattefrost, kan man stadig hente flotte savojkål ude i haven, og bliver det fortsat mildt, kan de blive stående derude. Foto: Karna Maj
Her i december er det en god ide med nogle solide hverdagsmåltider med masser af vintergrønsager som modvægt til julefrokoster, julekager og slik, som der er masser af på programmet her i december.
Mange haveejere har stadig en del dejlige grønsager i køkkenhaven og æbler i kasser. I køkkenhaven er der grønkål og rosenkål, som fint kan plukkes selv i frostvejr. Porrer kan man også hente helt uden problemer, så længe der ikke kommer dagsfrost. Har man ikke allerede gjort det, er det en god ide at komme et lag blade ned mellem porrerækkerne. Det kan betyde, at man i korterevarende frostperider kan hent porrer, da bladene isolerer mod frosten.
Har man grønsagerne i kasser i udhus eller garage, så husk at holde øje med dem, så musene ikke har frit spil og spisekammer. Derimod er frosten ikke et problem i år – indtil videre i hvert fald. Dagsfrost er der slet ikke udsigt til.
Har man ikke selv grønsager i haven, så er der masser af gode danske produkter at købe. På trods af at de mest velsmagende æbler er de danske, så er der næsten ingen til salg i de store supermarkeder. Det udenlandske er billigere, men der er dokumentation for, at det, der importeres, bl.a. fra Sydeuropa, indeholder væsentlig flere rester af sprøjtemidler.
Støtter vi ikke vore danske producenter, så drejer de nøglen om, og ud over sund, dansk frugt og grønt, mister vi også arbejdspladser og får mere forurening i transportsektoren globalt set. Når man køber økologisk dansk frugt og grønt, støtter man både sin egen sundhed, miljøet og danske arbejdspladser, og her er man sikker på, at der ikke er sprøjterester i frugter og grønsager.
Æblerne har det allerbedst udenfor i en mild periode som nu, og de kan godt tåle lidt nattefrost – bedre end et for varmt og tørt opbevaringssted. De skal bare dækkes mod regn – og det kan være en god ide at lægge f.eks. skyggenet over, så solsortene ikke finder vej til æblerne. Foto: Karna Maj
Ude i haven kan man glæde sig over kristtornbuske eller træer med flotte røde bær – hvis altså ikke fuglene lige har nået at rydde dem, inden de skal nydes eller måske med i julepyntningen. Men det er ikke kun alle de stedsegrønne, der er flotte lige nu.
Hvis man har plantet de rigtige arter, er der blomstrende buske derude. Jo mildere et sted man bor, jo større chance er der for at have blomstrende buske i december. De tre klassikere er vinterjasmin med de gule små blomster på lange, tynde grene, oktoberkirsebær og kejserbusken med de lyserøde blomster. De er alle tre hårdføre. I milde egne af landet kan man desuden se frodige buske med store gule blomsterstande – det er en Mahoniakrydsning, og flotte lilla blomster – det er en hebe. De står midt i deres bedste blomstringstid. I krydderurtebedet eller i drivhuset blomstrer måske en rosmarin med yndige små læbeblomster, men de blomstrer først, når de er et par år gamle. Og sidste vinter tog livet af de fleste rosmarin.
I blomsterbedet er juleroserne på vej op, der er primula, som allerede blomstrer, og ser man godt efter, kan man finde spidse vintergækknopper i den typiske grågrønne farve på vej op af jorden. Der er lang tid til forår, men det er godt lige at se, at de er på vej. Får vi en mild januar kan de blomstre allerede sidst i januar. Men lige nu er det bedst, at de har lidt blade over sig. Også sankthansurten grågrønne skud er allerede at se.
Det er flot, når der sidder røde bær på kristtornen, og som her i begrænset mængde. Er der alt for mange i tykke klaser, kan det blive for meget. Foto: Karna Maj
Kristtorngrene med røde bær er fine i dekorationer og vaser. Kristtorn er en utrolig smuk busk/træ, som man især lægger mærke til her i vintertiden. Det kan næsten ikke blive mere juleagtigt derude, end når sneen lægger sig på kristtornens blade og røde bær. De er smukke at bruge i julens dekorationer, både med og uden røde bær. Står de med røde bær nu, skal man måske sikre sig dem i tide, for i denne kulde er det fugls føde, og de kan være væk i løbet af få dage eller timer.
Desværre – til mange haveejeres fortrydelse – så er der ikke røde bær på netop deres kristtorn. Derimod kan man i andres haver se buske, som er næsten røde af bær.
Hvis man har en stor kristtorn uden bær, er det antagelig en plante, som kun sætter hanblomster. Man kan selvfølgelig også have en hunplante, som mangler bestøvning fra en hanplante. Enkelte planter kan være tvekønnede. For at afgøre det, skal man se på blomsterne i maj. Normalt skal man således have mindst en hunlig plante i egen have og i nærheden en hanlig til bestøvning. Hvis man skal ud og købe kristtorn, kan man i planteskolen få råd og vejledning omkring hun- og hanplanter. Der findes sorter, som er hunlige, og man kan købe gode DAFO sorter der er hun- og hankloner.
Hvis man gerne vil have en kristtorn med røde bær, er det sikrest at lave en aflægning af en, som allerede har bær. Hvis man kan bøje en gren ned og lægge lidt jord og en sten eller mursten over, vil grenen slå rod i løbet af et års tid. Kristtorn kan også formeres ved stiklinger.
Kristtorn sår sig villigt. Måske kan man finde nye små planter under store gamle kristtorn. Men med hensyn til røde bær, så er man jo her lige vidt, da man ikke kan se, om det er hun- eller hanplanter før senere. Man kan dog plante flere og så håbe, at nogle af dem er hunplanter og så fjerne nogle af hanplanterne senere. Men husk, at der også skal være en hanplante – der skal normalt være to for at give røde bær.
Juleroser kan man ofte grave op ude i haven med store knopper her før jul og drive dem indenfor. Men i år er vinteren kommet så tidligt, at knopperne slet ikke har nået at komme i gang med at udvikles.
Hører det med til juletraditionerne, at der er en blomstrende julerose i vindueskarmen eller midt på bordet, så er man i år nødt til at købe den. Antagelig er det ikke så svært at finde en, da juleroser, både de hvide og lyserøde, i de senere år er blevet en almindelig potteplante i mange butikker i vintermånederne. Når den er afblomstret kan man i en mild periode flytte den ud i drivhuset, så den gradvis vænnes til vintertemperaturer. Til forår kan den plantes ud i haven. Måske går der et til to år, før den blomstrer igen, men det er normalt efter en drivning.
Det forholdsvis milde efterårsvejr har betydet, at vi i år ikke har haft helt så travlt med at pynte op til jul udenfor. Og de der har nået at pynte krukkerne, har sikkert fået dem blæst til ukendelighed af stormen, hvis de har stået udsat. Og så må man på den igen.
På terrasser, ved indgangsdøren og i gårdhaver er det flot at pynte krukker med gran og andet pyntegrønt. Bøgegrene med vissent løv, visne hortensiablomster, grene med røde bær og japanske lygter er flotte at stikke ned mellem alt det grønne. Men det er vigtigt kun at bruge de krukker, som er frostsikre. Alle andre krukker skal tømmes og sættes indendøre, inden jorden i dem fryser, så krukkerne måske sprænges, når jorden udvider sig.
Har man store stedsegrønnne træer og buske, som man kan skære store grene af, kan de i større blomsterkummer og -kasser stikkes ned, så det kommer til at se ud som om, de er beplantet med stedsegrønne buske. Det ser ikke kun flot ud, men fuglene bruger også sådanne steder til at sidde i læ, når det blæser.
Er man tll lidt lys i haven, så er det med LED belysning muligt at skabe julehygge derude uden at energiregningen løber løbsk. Men husk, at det måske ikke er alle naboer, som har lyst til at se på et lyshav i naboernes forhaver, men hellere vil se stjernerne lyse. Begræns brugen af lys, og sluk lyset, når alle er kommet indenfor – der er ingen mening i, at der er lys døgnet rundt ude i haverne.
Fuglene kan stadig finde masser af føde i haven i form af insekter, orm, frugt og frø. Hvis man ikke allerede er begyndt at fodre, kan det være en god ide at vente, til det bliver virkelig vinter. På den måde får man ryddet op i modne frø, snegle, larver, halvrådne æbler osv. Det er selvfølgelig en forudsætning, at man ikke har ryddet haven for alle disse fødeemner.
Det er en god ide at have foderbræt og foderautomat samt foder klar til den dag, hvor frost og kulde for alvor sætter ind. Man kan selvfølgelig godt begynde at fodre nu, hvis man gerne vil have oplevelsen af fuglene på foderbrættet tæt ved vinduet. Men det er mest for vores egen skyld. Og hvis man begynder, skal man fortsætte, for fuglene bliver afhængige af et godt foderbræt. Måske er det en god ide at vente til efter juleferien, hvis man skal afsted i længere tid.
Man kan fremstille sine egne foderautomater ved at hænge urtepotter op med grankogler indeni. Grankoglerne kan dyppes i fedt og derefter rulles i hakkede nødder og andre kerner. Foto: Karna Maj
Hvis man er glad for havens mange dyr og mangler julegaveideer, så er det måske en god ide at tænke på fuglekasser, gode fodringsautomater, fuglebad osv. Man kan også overveje redekasser til flagermus og overvintringskasser til bier og andre insekter. Eller måske en bog om havens dyr, fugle og insekter. Man kan finde forhandlere af udstyr til havens dyr i vores forhandlerguide
Det er de færreste, som er selvforsynende med julens grantræ, og der sælges da også grantræer på stort set ethvert gadehjørne, og der er masser af små og store plantager, hvor man kan få lov til at udsøge sig familiens juletræ og selv fælde det. Der er også mulighed for at bestille et juletræ og få det leveret til døren. I juletræslandet Danmark er der nok ikke så mange, der overvejer et kunstigt juletræ, men det er da en mulighed, hvis man vil investere: et par tusinde kroner for et vellignende juletræ på et par meter.
De fleste foretrækker et duftende grønt træ, som har de små skavanker, som fortæller at det er dyrket ude i naturen, og som gør, at man kan udvælge sig et træ, som man synes er det flotteste.
Hvis man vil være sikker på, at juletræet er økologisk dyrket, så er det ikke noget problem som sådant. Kun at finde et så tæt på, at man ikke ender med al for megen CO2-belastende bilkørsel for at få et økologisk grantræ. Det er derfor en god ide at se indenfor på Økowebs liste over forhandlere af økologiske juletræer og udse sig det sted, som er nærmest. Mange af stederne kan man samtidig købe økologiske fødevarer i stedets gårdbutik.
I stedet for at pynte op med gran og andet stedsegrønt, kan man vælge at købe blomster til at skabe hygge og liv med her i december. Her hyacinter og juleroser. Foto: Karna Maj
Fuglene har endnu ikke ryddet de røde bær på denne cotoneaster. Bærrene glinser af væde efter en regnbyge. Foto: Karna Maj
Stor singrøn, Vinca major, med hvidbrogede blade lyser op i vinterhaven. Foto: Karna Maj
Det er dejligt med porrer i haven i vintermånederne. Foto: Karna Maj
Vårsalaten står med flotte grønne bladrosetter. Foto: Karna Maj
Rosenkål er en fantastisk grønsag, som kan høstes hele vinteren, hvis det er en vinterfast sort, man har plantet. Foto: Karna Maj
Mahonia × media er en krydsning, som kun er hårdfør i milde egne, og blomsterne tåler kun lidt frost, og den skal stå et beskyttet sted. Den kan blomstre flot med gule blomster i december, hvis vejret har været mildt. Foto: Karna Maj
Vedbend er smuk, når den kravler op af stammer og grene, men giv den kun lov, hvis træet er så gammelt, at det ikke skal overleve i mange år endnu. Vedbend kan med sine mørke vintergrønne blade tage livet af træer på langt sigt. Foto: Karna Maj
Stinkende nyserod, Helleborus foetidus, har allerede i december store grønne knopper. Navnet skal ikke afskrække – den stinker kun lidt, hvis man sætter næsen helt ned i den. Foto: Karna Maj
Helleborus orientalis er den tidligste julerose, og her kan man allerede se de første knopper poppe op af jorden. Foto: Karna Maj
Har man ikke selv tid eller lyst til at fremstille eget fuglefoder, kan man købe fuglebolde, som er fiks og færdige til at hænge op. Gerne et sted, hvor fuglene kan ses inde fra husets vinduer Foto: Karna Maj
I milde efterår kan man se hebe i blomst i december. Men det er langtfra alle de sorter, der sælges, som når at blomstre. Foto: Karna Maj