Havenyt uge 13, 2015

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Der er hele tiden nye forårsblomster, der springer ud – og nogle der visner. Erantis og vintergækker har sagt farvel for i år. Nu er det tid til den gule og blå periode – blomsterne er på vej, eller allerede ved at springe ud. Gule påskeliljer og gemserod og blå violer, kærmindesøster, våriris, hyacinter og russisk skilla. Det varer heller ikke længe, inden de første gule mælkebøtteblomster viser, hvor de i ubemærkethed har etableret sig – knopperne er allerede synlige.

Minipåskeliljer i potter

Minipåskeliljerne er ved at springe ud. De står i potter og kan nu graves op og flyttes over i krukker. Efter blomstring graves de ned under stangbønnestativet – indtil næste forår. Det er også en slags selvforsyning i stedet for at købe nyt hvert år. Foto: Karna Maj

Krukkerne kan også tilplantes inden påske, sålænge vi vælger de planter, som kan tåle lidt nattefrost. Det kan være påskeliljer og andre forårsløgblomster, stedmoder, hornviol, martsvioler og forglemmigej.

I år har vi kun haft nogle enkelte rigtig lune dage i marts, så i år er vi ikke rigtig nået at blive fristet til at gå i gang med noget, som normalt skal vente til april og en nogenlunde varm jord. Nattefrosten har hele tiden sat advarselslamper op. Hvis vi har holdt op på dydens smalle sti, har vi kun ryddet op efter vinteren og måske klargjort jord til at så og sætte kartofler i. Måske er der nogen, som allerede har puttet lidt kartofler i jorden – den er dejlig lun under plastikken på en solrig eftermiddag, så det er ved at være tiden til de allertidligste kartofler. Vi kan i en forvarmet jorde også godt så nogle rækker med persille, gulerødder, radiser, spinat og andet af det, som kan spire i ret kold jord.

Spidskål forkultivering

Spidskålene har brug for mere lys, end de kan få i vindueskarmen, og derfor er det en god ide at flytte dem i drivhuset, så snart der ikke længere er nattefrost. Det er en god ide at dække dem med fiberdug om natten og lade det være over på overskyede dage. Det samme gælder for salat og knudekål. Foto: Karna Maj

Men inden vi går i gang derude for alvor, skal vi måske lige overveje, hvordan vi vil dyrke haven i år. Der er heldigvis ikke mange, som sprøjter de afgrøder, som skal på bordet, og det er rigtigt godt. Men vi skal nå et skridt videre – vi skal helt have udfaset, at vi bruger sprøjtemidler i haverne. Giften ender i naturen og ikke mindst i vores grundvand – og det skal både vi og de kommende generationer gerne kunne fortsætte med at drikke. Derfor bør alle overveje at holde helt op med at bruge sprøjtemidler i hele haven. Og i år kan man få hjælp til dyrke haven uden at bruge sprøjtemidler.

Giftfri Have – meld din have til og få gode råd

Danmarks Naturfredningsforening og Landsforeningen Praktisk Økologi står bag kampagnen Giftfri Have, som lige er blevet skudt i gang i søndags på Vandets dag. Det gælder om at få flere til at dyrke hele haven uden brug af sprøjtemidler, så vi kan få nedsat udledningen af sprøjtegifte til miljøet og ikke mindst vores drikkevandsressourcer.

I forbindelse med kampagnen er der blevet udgivet heftet Giftfri Have, man kan tilmelde sig et månedligt nyhedsbrev med tips til at dyrke haven giftfrit, og man får klistermærker for Giftfri Have – de kan f.eks. sættes på postkassen. Man kan kun få heftet og klistermærker ved at gå ind og tilmelde sin have som giftfri have. Det er et virkligt fint og fagligt godt hæfte om at dyrke haven med naturens egne metoder.

Målet er, at mindst 100.000 haveejere går ind og tilmelder sig og dermed siger, at de vil dyrke deres have uden brug af gift.

Del det med venner og bekendte og få også dem til at tilmelde deres have.

Tilmelding til Giftfri Have

Rabarber

Rabarber er en nem plante at dyrke i haven. Og en af de allertidligste afgrøder. Her drives en del af rabarberne ved at sætte en spand over – virkningen ses tydeligt med kraftige, tykke og meget røde stængler, mens bladene bliver gule, når de ikke får lys. Foto: Karna Maj

Jordtemperaturen falder igen

Jordtemperaturen var ved at nå op på omkring 5–6°, men med det køligere vejr om natten er den igen faldet til 4–5°. Man kan se, hvor varm jorden er i lokalområdet ved at gå ind på jordtemperatur på Planteinfo.dk og vælge nærmeste by.

Og det betyder, at jorden er så kold her sidst i marts, at selv de mest kuldetålsomme frø ikke spirer. Medmindre man varmer jorden op med overdækning med klar plast eller fiberdug.

Vind og vejr bestemmer, hvad vi kan gå i gang med

Jorden er begyndt at tørre ud, og det er nødvendigt for at vi kan bearbejde den til fint smuldrende jord. Desværre får vi fra torsdag igen regn og der er udsigt til en hel del. Overdæk evt. det areal, hvor de tidlige kartofler skal sættes, eller hvor man gerne vil så tidlige afgrøder, så det ikke bliver mere vådt.

Hvis det regner, kan man hygge sig i drivhuset med at gøre såkasser og potter klar til at forkultivere udplantningsplanter i. Eller man kan så frilandstomater, selleri, krydderurter og sommerblomster til forkultivering inde i vindueskarmen.

Ude i haven kan man forberede køkkenhavens bede ved at fjerne vinterdækket og køre kompost ud og løsne jorden, hvis den falder godt for kultivator og rive.

Derimod er det stadig en risikabel affære at så og sætte kartofler på friland. Men har man opvarmet et bed med plastoverdækning, og jorden her kan holdes på min. 8° i gennemsnitstemperatur, kan man så gå i gang med at sætte lidt kartofler, men er nattemperaturen lav, er det svært at holde temperaturen høj nok. Men vil man have tidlige kartofler, så er det nu, man skal satse og sætte det første hold. På en dag med sol kommer jordtemperaturen i et plastoverdækket bed op på 15–18° varme.

Derimod kan man godt lave en første lille såning af de tidlige grønsager, som spirer ved lave temperaturer, f.eks. spinat, salat, dild, persille, majroer, radiser og gulerødder. Dæk jorden med plast nogle dage før såning. På meget solskinsrige dage bliver jordtemperaturen hurtig for høj under klar plast. Det er sikrest ved såning af skifte plasten ud med fiberdug, evt. to lag om natten.

Kartoflerne er kommet op i kartoffelpotterne, og så må de i drivhuset for at få lys nok. Nætterne er kolde, så der lunes lige lidt med nogle styroporkasser og overdækkes med to lag fiberdug om natten. Foto: Karna Maj

Blomsterbedene skal luges med forsigtighed

Det kan være svært at holde riven fra havens blomsterbede, men det er en rigtig dårlig ide at begynde at rive gamle blade og planteaffald væk sidst i marts. Stauderne er på vej med spæde skud, som let knækker eller ødelægges af redskaber. Man kan godt klippe den visne staudetop ned nu, og det er noget som pynter på staudebedene. Hvis man vil fjerne noget af det visne plantemateriale i bunden af bedet, så er det en god ide forsigtigt at bruge fingrene mellem de spæde spirer og nye blade.

En anden grund til at holde riven og lugekloen i ro lidt endnu er alle de selvsåede planter, som spirer frem lige nu. Har man f.eks. juleroser, så er jorden rundt om juleroserne lige nu fuld at fremspirende nye planter. Prikler man dem ud senere, kan man få virkelig mange nye planter. De er dog 4 år om at komme i blomst. Noget af det, man tror er spirende græs, er måske nye fremspirende planter af havens forårsløgblomster.

Stauderne har bedst af, at der er et jorddække af vissent plantemateriale. Hvis man vælger at fjerne de visne blade, kan man i stedet for tilføre lidt halvomsat kompost, som samtidig kan gøde bedet og give jorden et beskyttende lag, men pas på de små nye spirer på vej op. På bede med barkflis skal man vente med at tilføre ny barkflis til planterne er mere robuste. Især hvis man har solsorte, som er ivrige med at undersøge, hvad der er af spiselige smådyr i barkflisen.

Jorden skal være bekvem

Når man rydder bede for gamle planterester, er det en god ide at efterlade et ganske tyndt lag jorddække, som kan beskytte jorden mod slagregn, indtil den skal løsnes, kultiveres og rives inden såning m.m. engang i april eller maj.

Havejord er meget forskellig, og det er ikke nok, at den er varm nok til at så og plante i. Det er mindst lige så vigtigt, at den er bekvem, dvs. at den falder fint for kultivator og andre haveredskaber. Gør den ikke det, ødelægger man jordstrukturen, og det kan tage år at genskabe den gode jordstruktur. Desuden vokser planterne ikke så godt i en knoldet jord som i en fintsmuldrende jord.

Hvis man overvejer at sætte fræseren i jorden, skal man vise mådehold med antallet af gange, jorden køres over. Man skal ikke køre til jorden er som mel. Jo finere den bliver, jo mere falder den sammen, når regnen kommer. Har man sået i en meget findelt jord, pakker jorden let så meget, at der bliver iltmangel, og det kan betyde, at frøene ikke spirer. Det er den gentagne maskinelle påvirkning, der slår krummestrukturen i stykker. Bruger man kultivator og rive, så har ingen energi til at gå så voldsomt til værks.

Kør kompost ud og gød efter behov

Er jorden bekvem, er det en god ide at gøre bedene klar til at sætte løg og kartofler. Har man kompost, kan man køre den ud og mulde den ned i overfladen nu. Der er antagelig kun 14 dage, til der skal sættes løg og kartofler.

Alle løg i vækst i køkkenhaven har god brug for plantenæringsstoffer her i det tidlige forår, hvor de skal danne ny grøn top. Det gælder både purløg, hvidløg, overvintrende zittauerløg og forårsløg.

Når man er i gang, så giv også rabarberbede, persillerækker og efterårshindbær en gang kompost. Det er alle planter med stor nyvækst. Derimod skal jordbær ikke gødes i foråret, da det giver bladvækst i stedet for bær. Har man overvintrende kål, skal de også gødes nu.

Kompost køres ud på bed

Når jorden kan bearbejdes uden problemer, kan man køre komposten ud og arbejde den ned i det øverste jordlag. Foto: Karna Maj

Forkultivering af sommerblomster

En lang række sommerblomster kan sås indenfor nu, så de når at blive store nok tll at prikle i kasser i drivhuset midt i april, når faren for nattefrost derude er minimal. Man kan i tilfælde af frost dække med fiberdug eller sætte varme på nogle enkelte nætter, hvis det skulle blive nødvendigt.

Mange sommerblomster vil først være store nok til udplantning sidst i maj eller først i juni, når de først sås nu, men det er også først på det tidspunkt, at man kan være helt sikker på, at der ikke kommer nætter med nattefrost. Hvis man planter blomsterkrukkerne til med stedmoder, hornviol og forglemmigej nu, så blomstrer de flot, indtil sommerblomsterne er klar til udplantning.

Hvis man går på jagt på frøfirmaernes hjemmesider, er det ikke svært at finde en håndfuld nye arter eller sorter, som man har lyst til at prøve at dyrke i år i bede eller krukker.

Forkultivering af tomater til friland

Drivhustomaterne står allerede med fine grønne blade og lyser op inde i vindueskarmen, hvis de er sået i februar eller først i marts. Nu er det ved at være tid til at så tomater til udplantning på friland, og man kan også stadig nå at så tomater til udplantning i drivhus.

Tomater til friland kan plantes ud fra omkring 20. maj i de milde egne og først i juni i de mere udsatte egne. Bor man et sted med sen frost, kan man lade tomaterne stå i store potter i drivhuset eller en udestue, hvis man har disse muligheder. Ellers må man vente 1–2 uger mere, inden såning, da planterne ellers vil blive for store til at kunne forkultiveres i vindueskarmen.

Tomatplanter i vindueskarmen

Det er en god ide at så tomater i to hold. Først i marts til drivhuset og sidst i marts til friland. Her er frilandstomaterne lige kommet op. Og ja, de små skal selvfølgelig stå nærmest vinduet, så de store ikke skygger for dem – de er bare vendt for at de kan ses på billedet. Foto: Karna Maj

Forkultivering af basilikum og havemerian

Man kan også begynde at forkultivere krydderurter inde i vindueskarmen. Hvis man skal nå at få en lang brugssæson med havemerian, skal den sås nu. Første hold basilikum er det også en fordel at starte i vindueskarmen. Næste hold kan sås i drivhuset om 1–2 uger.

Forkultivering af selleri og bladselleri kan nås endnu

Mange har sikkert allerede sået selleri og bladselleri indenfor sidst i februar eller først i marts måned, for de er længe om at blive til udplantningsklare planter. Man kan dog lige nå at så dem nu. De kan ikke plantes ud førend jorden er godt varm og al fare for nattefrost er overstået, med andre ord tidligst omkring 1. juni.

Frø af både bladselleri og knoldselleri skal have lyspåvirkning for at spire. De skal derfor sås ovenpå jorden, pres dem let til mod jorden, spray med lidt vand, sæt dem i sluttet luft, f.eks. en plastpose, et lyst sted uden direkte sol ved 18–20° varme. Selleri skal helst holdes på denne temperatur under hele forkultivering, da køligere forhold ellers kan resultere i stokløbning på et senere tidspunkt.

Plant om i tide

Hvis man har sået udplantningsplanter indenfor allerede i februar, er det sikkert en hel del, som skal prikles enkeltvis ud i potter eller i kasser. Ikke mindst hvis man har sået en masse af de blomster, som kræver lang forkultivering. Det kan godt give trængsel i husets vindueskarme det næste stykke tid, for vejret er endnu ikke så varmt og stabilt, at man kan bruge drivhuset hele døgnet.

Meget tidligt såede tomater, chili, spansk peber m.m., er også ved at være så store, at de skal have en større potte. Især tomater har behov for en større potte, så snart rødderne har gennemvævet jorden. Det er vigtigt at plante om i tide, ellers vokser planterne ikke optimalt.

Når man prikler ud og potter om, er det vigtigt at beskytte planterne mod solen i de første par dage. Husk i øvrigt altid at håndtere planterne ved at holde i kimbladene ved priklingen og ikke i de blivende blade, og slet ikke på stænglen.

Såjord med og uden spagnum

Her i forårsmånederne slæber danske haveejere tonsvis af spagnum hjem – og det bør vi lade være med, siger klimaforskerne.

Spagnum kommer fra tørvemoser – danske eller udenlandske – og dermed ødelægger vi tørvemoserne. Det er slemt nok i sig selv, men når tørven graves op, frigives den kulstof, som ellers er lagret godt i tørvemoserne. DTU Miljø har udført beregninger, der viser, at hvert eneste kilo spagnum fører til et CO2-udslip på næsten et kilo, når man regner alle parametre med i en såkaldt livscyklus-analyse.

Hvert år bruger havebranchen til fremstilling af planter og haveejerne i haverne tilsammen 110.000 tons spagnum.

Halvdelen bruger haveejerne, og rigtig meget af det bruges til jordforbedring i haverne, og det er helt unødvendigt. Skal man forbedre sin jord, kan man i stedet for bruge det, man kalder gartnermuld, som er renset muldjord blandet med kompost, foreslår Carl-Otto Ottosen fra Institut for Fødevarer – Havebrugsproduktion ved Aarhus Universitet til netstedet Ingeniøren.

Hvis man vil købe så- og plantejord, så vælg produkter, hvor der kun er en lille andel spagnum. F.eks. har Champostprodukterne en stor andel komposteret hestemøg. Det samme gælder produkter fra Farmergødning, som har en helt ny plantebaseret pottejord.

Man kan i stedet for at købe så- og pottejord blande sin egen så- og pottemuld ved at blande god havejord med kompost og harpet sand, men her må man acceptere en del fremspirende frøukrudt. Det er dog i de fleste tilfælde ikke noget problem.

Du kan læse mere om at lave din egen såjord og pottemuld i en række artikler – her kan du finde artiklerne om såjord og pottemuld

kål sået i hjemmelavet såjord

Kålene her er sået i hjemmelavet såjord i en blanding med plantekompost og jord fra drivhuset, hvor der sidste år blev dyrket tomater i en god kompostblandet jord. Bland grus i, hvis jorden ikke føles luftig. Foto: Karna Maj

Ramsløg er forårets vilde krydderurt

Ramsløg vokser vildt i kystnære bøgeskove. Der, hvor de vokser vildt i skoven, er der som regel så mange, at man kan tillade sig at plukke en håndfuld blade til at prøve med. Men det er forbudt at grave løgene op. Du kan finde nogle af de steder, hvor der er masser af ramsløg ved at gå ind på Del Jorden på opslagstavlen og skrive ramsløg i søgefeltet.

Ramsløg kan man dyrke i haven, hvor den kan bruges som forårsbunddække under træer og buske. Man skal dog lige være opmærksom på, at den sår sig selv livligt og derfor spredes i haven over år. Den kan udvikle sig til ukrudt, men den kan også spises, og man kan derved holde bestanden nede. Den har en rigtig god og stærk løgsmag, og den skal kun bruges i begrænset mængde. En lille håndfuld blade eller 5–10 små løg er nok til en ret, og giver mindst lige så megen smag som hvidløg. Det er en god afløser for hvidløg, hvis beholdningen er ved at slippe op, men det er en lidt anden smag. I øvrigt er der masser af opskrifter på nettet med ramsløg. De unge blade af ramsløg er også fine som grønt drys.

Lige nu står ramsløgene med friskgrønne blade, så de er lette at finde. Man kan løsne jorden i en bevoksning med ramsløg og pille de største løg op og lade de andre vokse videre til de kommende års høst. Men det er vigtigt, at man er sikker på, at det er ramsløg, da andre forårsblomsterløg er giftige. Ellers man kan »nøjes« med at plukke de grønne blade. De grønne blade har løglugt og smag, så vær sikker på det, når du høster, for de kan ligne de dødeligt giftige blade af både høsttidløs og liljekonval lidt i farve og form, og står alle nu med nye grønne blade. Det gælder også dansk arum og skovtulipaner.

Man kan i øvrigt købe frø af ramsløg, hvis man ikke har en løvskov i nærheden, hvor den er vildtvoksende, og hvor man kan høstes lidt frø i juni. Man kan i planteskoler også finde potter med ramsløgplanter.

Forår i drivhuset

Hvis man ikke allerede har klargjort drivhuset, så er det nu, det skal gøres – i hvert fald hvis man vil bruge drivhuset til forkultivering.

Der er tre ting, man skal tænke på ved klargøringen: algerne skal fjernes, skadedyrene udryddes og jorden forbedres og evt. udskiftes med frisk jord, hvis man dyrker i selve drivhusjorden. Udskiftning af jord kan dog vente til lige inden tomater og agurker skal udplantes. Og det er ikke nødvendigt at udskifte jorden hvert år, hvis man hver sæson tilfører et par trillebør kompost til et 8–10 m² drivhus.

Jorden i drivhuset er nu så lun, at man kan så et par rækker med salat, radiser, dild og spinat i drivhusjorden – medmindre al pladsen skal bruges til forkultivering. Det er en god ide at så under fiberdug, som beskytter mod nattekulden.

Klargøring til forkultivering i drivhuset

Kasser og potter skal gøres klar til forkultivering af porrer, kål, forårsløg, salat, tagetes m.m., og det er en god ide at få gjort det nu, så der kan sås, så snart vejret igen bliver lunere. Da der skal bruges megen såjord til dette formål, kan man vælge at bruge jorden fra drivhuset suppleret med kompost. Det har dog den ulempe, at der kommer ukrudt op, så man skal luge.

Hvis man er en helt grøn haveejer, er det en fordel at købe såjord, da der så kun kommer de planter op, som man har sået. Man kan også kombinere, putte egen jord i bunden og såjord uden ukrudtsfrø i øverste halvdel.

I bunden af såkasser med løg, porrer og kål, som skal blive stående i samme beholder indtil udplantning i maj, er det en god ide at lægge et lag ikke helt omsat kompost i bunden, da planterne har brug for ekstra næring, når de bliver store. Øverst lægges en såjord, som har et lavt indhold af plantenæringsstoffer. Læs mere om forkultivering i artiklen Lenes såtips til forkultivering.

De klargjorte kasser og potter dækkes med klar plastic i et til to døgn med sol, så jorden kan blive godt lun til såning. Men vent med at så til risikoen for nattefrost er ovre, og der er udsigt til lidt mere lunt vejr. Får vi overskyede dage, falder temperaturen hurtigt inde i et drivhus, og vi er kun ved indgangen til april. Det, som haster mest at så, er salat, løg og sommerporre, spids- og sommerkål, men her kan man starte små hold op inde i varmen. De kan flyttes til drivhuset, når kimplanterne er kommet op.

Radiser

Radiserne spirede hurtigt i drivhuset i en kasse dækket med fiberdug. Foto: Karna Maj

Se de nye annoncer på Markedspladsen

Der er kommet nye annoncer for flere interessante produkter til haven – måske noget af det, som du har brug for til din have her i foråret.

Husk når du køber produkter hos vore annoncører at fortælle, at du har fundet dem via Havenyt. Så ved de, at deres annoncer hos os virker. Vi er helt afhængige af vores gode og trofaste annoncører.

Besøg Markedspladsen

Her er du: Forsiden > 2015 > Havenyt uge 13, 2015

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider