Havenyt uge 16, 2017

Af Fanny Møller, tidligere redaktør på Havenyt, Landsforeningen Praktisk Økologi

Mange dage i haven rykker virkelig noget. Foråret er også tiden til at se en masse mennesker og familie. Det er vidunderligt, men mange vil sikkert som jeg, sidde og tænke på, hvor meget tid der går tabt fra haven… ved de mange og lange frokoster.

Lidt er der blevet tid til, og det kolde vejr var ikke så slemt når jeg bare sad i drivhuset.

Tænk på alt det jeg kunne nå i haven! Men det er der råd for, for hvis jeg skal være ærlig, så sætter sådan en frokost eller to sig på sidebenene, og der er snart ikke plads til mere der! Så efter frokost er det ud i haven med hele selskabet, der skal rives og samles. Børnene kan få et bål at hygge sig med, lidt snobrød måske. For så er det også sjovt at samle smågrene på plænen til bålet – og jeg får dem i ikke græsslåmaskinen.

Det skal jo ikke være arbejde det hele, her er det musefangeren der tager et hvil. På hoved af en udskåret and, for her er alle venner, ænder, høns, hund og katte… Killingen er både øremærket og kastreret, for der er katte nok at få og han skal holde mange år endnu.

Bare fordi jeg har en rive i hånden, forhindrer det ikke tungebåndet, og snart går snakken lystigt, mens den ene bunke efter den anden vokser frem. Der er hele 2 trillebøre, der kan komme i brug, og atter andre gæster fordeler det samlede i egnede bede. Jo, på den måde kan hele selskabet samle appetit til lidt kage og en kop kaffe; der smager meget bedre når man har fået bevæget sig lidt.

Ikke alle morgener var lige smukke i en haveejers øjne, her er det aftenens regn der er blevet forvandlet til is på tulipanerne.

Sæt stikløg

Løg kan sås på friland, når jorden er bare 4 grader varm, men det er mindre arbejdskrævende at sætte stikløg. Der er både for og imod at så løg, men et er sikkert, der er meget mere at vælge imellem. Bliv inspireret her.

Nu jorden er dejlig bekvem, er det bare med at få stikløgene sat, jo tidligere du sætter dem, jo større når de at blive, inden deres vækst mindskes efter Sankt Hans. Hvis jorden i bedet er tør, bør der vandes, efter løgene er sat, så de får den bedst mulige start.

Man siger at stikløgene ikke må få frost, og det er også rigtigt, men lidt nattefrost får dem ikke til at gå i stok. Hvis haven ligger udsat, kan man give løgene en bane fiberdug.

Er du single?

Tager du heller en tur i haven end på den lokale bodega for at finde en partner? Måske er der hjælp at hente i denne nystartede gruppe på FaceBook for Singler med grønne fingre.

Lad kærligheden blomstre imellem de haveglade.

Hvilke skalotteløg skal du vælge?

Skalotteløg er sjove og smagfulde. Hvis stikløgene er små, får man få men store løg, hvorimod store skalotte-stikløg giver små, men mange løg. Det er godt at have in mente, når du står og skal vælge et net hos forhandleren.

Beskæring af roser

Jeg er selv begyndt på roserne, da jeg har rigtig mange. Hvornår du kan begynde er der mange bud på: Dronningens fødselsdag, når forsytiaen blomstrer eller efter 1. maj. Når der ikke længere er chance for stærk nattefrost, kan du gå i gang, men det er altid et sats. Det er rigtig vanskeligt at se på de mange nye skud og vide, at de snart skal falde for saksen.

Du skal tage de store redskaber med i rosenbedet. Hellere tage den store i brug, end at få lavet sår på store grene med en lille saks. Foto: ImageParty

Rosenstilken kan godt lidt svides igen, hvis der kommer frost, men rosen dør ikke. Spørgsmålet er, hvor hårdt du skal gå til roserne. Nogle har meget godt af kun af blive beskåret ganske lidt, mens andre kan tåle mere, prøv denne vejledning

Hovedreglen er at starte med at fjerne døde og misfarvede grene, helt ned til sundt ved. Klip over et udadvendt skud – på den måde får du færre grene, der vokser indad i rosen. Er den voldsomt skadet, klippes grenene af i jordhøjde. Hvis der stadig er liv i rosen, vil den skyde fra delen under jorden.

Persille er lidt langsom

Persille tager sin tid om at spire, og den skal have fugtig jord under spiringen. Hvis du venter med at så, kan det kniber med vandet, hvis du kommer hen først i maj. Du har også mulighed for at ofre et par kroner på at købe persillefrø, som er forbehandlet, så de spirer hurtigere, og for persilles vedkommende er det overbevisende, at det kommer op en hel del dage tidligere. Ikke alle frøfirmaer tilbyder foraktiveret frø.

Endnu en ny app

Der er en app, jeg bruger meget, det er den der hedder Yourlocal eller til android her(https://play.google.com/store/apps/details?id=com.yourlocal.yourlocal&hl=da
). Hver dag lægger butikker og supermarkeder ting op, så de kan undgå madspild. Det er alt fra kaffe til æbler over makeup til småkager. Det er dejlig nemt at få et overblik og derved at planlægge et par gode indkøb. Pludselig er der en masse gulerødder, så står aftenens menu jo på gulerodssuppe. Det sparer både på pengepungen og på vores fælles resurser.

Der er mange måder at tænke bæredygtighed ind i hverdagen. Her har jeg brugt et sæt spillekort til at skrive på, så jeg (måske) kan huske, hvad jeg har sået hvor. Kortene har en plast overflade så de kan holde bedre i jorden og til vinter kan skriften fjernes med sprit og de kan bruges igen.

Spinat skal i gang nu

Spinat skal sås tidligt, hvis du skal nå at få et stort udbytte, inden den går i stok sidst i maj måned. Derfor er det nu, den skal sås. Spinat kan du nå at så som en tidlig ekstra afgrøde, inden der på bedet skal plantes majs, selleri, frilandstomater eller sås bønner omkring 1. juni.

Sneglene kommer, men det gør ænderne noget ved

Efter en weekend i haven er der ingen tvivl, at også i år har den lberiske skovsnegl – også kaldet dræbersnegl – overlevet vinteren. Der er meget få haver, der kan sige sig helt fri for denne plage, men der er noget at gøre ved den. Hvis du ikke har lyst til skulle have fingrene i hver enkelt snegl, kan det anbefales at holde ænder. I denne artikel kan du læse svarene på de mest almindelige spørgsmål om ænder. Jeg har selv 3 damer og en enkelt andrik, Anders hedder han, de går utrætteligt på patrulje i haven og vender mange blade. Nu venter jeg på, at en af damerne skal lægge sig på æg, så vi kan få små søde ællinger ud under buskene… på sneglejagt.

Ænderne er kommet godt igang med de små snegle, og jeg har kun selv set ganske få.

Jordtemperaturen bestemmer

Landbrugsinfo.dk kan du finde jordtemperaturen i dit lokalområde. Lige nu varierer jordtemperaturen flere grader alt efter hvor i landet du bor. Der kan ikke rigtigt siges noget generelt, andet end at vi ved, at det går den rigtige vej. Der loves sol det meste af ugen, så mon ikke jordtemperaturen kan snige sig over 9 ° grader de fleste steder i landet.

På Landbrugsinfo fremgår de officielle målinger, men jordtemperaturen i din have kan været både lidt lavere og højere. Selv inde i haven kan der være forskelle på jordtemperaturen, derfor kan det være en god ide at supplere med et eget jordtermometer.

Det er sjovt selv at følge med i temperaturen.

Jordtemperaturen er døgngennemsnittet. Fremgangsmåden er, at du måler temperaturen ved solopgang og sidst på eftermiddagen, sådan får du minimum og maksimumtemperatur, og kan finde en ca. gennemsnitlig jordtemperatur. Så er du jo også dejligt tidligt oppe, og kan få en masse ud af havedagen.

Kunstgødning hører ikke til i en økologisk have

Kunstgødning er ikke bandlyst i økologiske haver, for den autoritet er det kun Paven, der har, men anbefales kan det ikke, læs artiklen her.

Lavendlerne kan beskæres i april, helst hvert år

Lavendler kan enten beskæres samtidig med roserne eller efter afblomstring. Hvis du vælger at beskærer dem i foråret, og kun beskærer i de mere urteagtige (bløde) dele, får man nogle flotte buskede lavendler.

Selv om det er koldt, er lavendlerne klippet ned hos mig. Foto: Efraimstochter

Hvis lavendlerne er blevet alt for høje, kan du beskære dem længere nede, men det er meget vigtigt, at du ikke skærer helt ned i de træagtige (hårde) dele, hvor der ikke er nye skud at se, da du så risikerer, at der slet ikke bryder nye skud frem.

Det kan betale sig at beskære sine lavendler hvert år. Hvis de har været forsømt, og er blevet for store, bliver de løse i det, og falder ud til siden, og blotter deres bladløse indre. Så kommer saksen frem, og de får et fur; desværre betyder det, at de vil skyde nogle meget lange skud for at kompensere for al den vækst, som er fjernet. Det er derfor bedst at beskære mere moderat – og hvert år, så den kraftige tilbageskæring kan undgås.

Der er godt gang i brændenælderne, de er gode i både supper og brød.

Her er du: Forsiden > 2017 > Havenyt uge 16, 2017

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider