Havenyt uge 52, 2020

Af Heidi Kirk Nissen, redaktør af Havenyt.dk, Havenyt.dk

Hvis man her op mod juleaften er begyndt at få for meget af juleglimmer og indendørs juleri, så er det en god idé at gå en tur ud i haven for at slappe af.

Det kan sagtens være relateret til julens gøremål. I haven kan man for eksempel hente naturens flotte grene og bær til at pynte op med i stedet for at pynte med købte kunstige ting.

Hvis man allerede er træt af julemad, er det også grønsager til masser af vinterlige supper eller tilbehør til julemiddagen, der skal hentes.

Flotte rosenkål i køkkenhaven. Foto: Heidi Kirk Nissen

Og trænger man virkelig til at komme lidt væk fra julestress og få lidt motion et par timer, så kan man jo fint luge en ordentlig gang ukrudt i det milde decembervejr.

Jul i haven

Et tykt lag snehvidt dække gør alle haver kønne. Men med udsigt til at haven står brun-grøn i julen, så skal der måske ryddes og pyntes lidt op, hvis juleforberedelserne giver tid til det.

Det er nu, at haver med stedsegrønne hække, buske og træer ser flotte ud. Blandt løvtræernes nøgne stammer, kan man rigtig nyde deres former og farver. Til foråret kan de til gengæld se lidt dystre ud mod alt det nyudsprungne lysegrønne. Så det gælder om at have lidt af det hele, så haven er dejlig hele året.

Man kan bruge afklip af de stedsegrønne til både indendørs og udendørs pynt. En stedsegrøn guirlande rundt gelænderet ved fordøren byder gæsterne velkommen, og på terrasser, ved indgangsdøre og i gårdhaver er det også flot at pynte krukker med gran og andet pyntegrønt. Bøgegrene med vissent løv, visne hortensiablomster, grene med røde bær og japanske lygter er flotte at stikke ned mellem alt det grønne.

Men det er vigtigt kun at bruge de krukker, som er frostsikre. Alle andre krukker skal tømmes og sættes ind, inden jorden i dem fryser, så krukkerne måske sprænges, når jorden udvider sig.

Har man stedsegrønne træer og buske, som man kan skære store grene af uden at skamfere dem, kan de i større blomsterkummer og -kasser stikkes ned, så det kommer til at se ud som om, de er beplantet med stedsegrønne buske. Det ser ikke kun flot ud, men fuglene bruger også den slags steder til at sidde i læ, når det blæser.

Havens pynt til julebordet

Der er heller ingen grund til at købe sig til pynt til julens fejringer omkring bordet. Ude i haven er der masser af gratis og smukt pynt.

Der er de smukkeste grene til vaser og servietpynt som kristtorn med røde bær, mistelten, vedbendranker og vedbend med bær, thuja med kogler, buksbom, gran og meget mere. Måske er der også grene med farver som hvid kornels knaldrøde grene og pil med grønne og orangerøde grene.

De runde bærkugler på vedbend kan bruges som pynt i borddekorationer, i en vase eller lagt direkte på julebordet. Foto: Heidi Kirk Nissen

Hvis man har ladet dem stå, er der flotte, visne staudetoppe af blandt andet iris, hosta og merian. Og ikke at forglemme bispehuens blade, hvis de har nået at få den flotte bordeauxrøde vinterfarve. De er smukke, men skal stå i vand for at holde.

Engelsk haveklima i DK

Lige nu oplever vi et haveklima, som tilnærmer sig det engelske, og det giver mulighed for at se, hvilke grønsagsarter, som kan vokse om vinteren, når klimaet er så mildt. Men det kræver selvfølgelig, at man har sået de arter, som er velegnede.

Har man et bed med bladgrønsager sået efter midten af juli og til starten af efteråret, kan man se, at mange arter fortsat vokser. Det er bladsennep som eksempelvis Red Giant, vinterkarse, græsk karse, mizuna. Også salat vokser, men den kan på grund af det varme efterår være gået i stok.

Har man vinterbroccoli af den type, som man dyrker i England, så prøv at se efter, om der er små broccoli på vej. De kommer normalt først frem i det tidlige forår, men der er mange forskellige sorter af denne type broccoli, og de har forskellig udviklingstid.

Hvis man har sået engelske bladkål eller spidskål af de sorter, som man i England sår sidst på sommeren og høster fra februar for bladkålen og i april for spidskål, så ser de mange steder rigtig fine ud lige nu. De er så småt ved at begynde at forme bladene til hoved. Hvad der sker med dem, når eller hvis der pludselig kommer vinter for alvor, må man vente og se.

Noget andet, som fortsat vokser, er kinesiske radiser og ræddiker, som er rigtig fine nyhøstede. Knasende sprøde og alle med en dejlige stærk radisesmag. De kinesiske er de mildeste.

Mildt vejr i julen – men holder det?

Det ser ud til, at det milde vejr fortsætter i den sidste del af året. De nætter med let nattefrost, der varsles i dele af landet, skader ikke rodfrugterne i jorden, så med et let bladdække kan de foreløbig godt blive der i hvert fald julen over.

Men hvis man tager afsted på en længere juleferie end 7-døgnsvejrudsigten dækker, bør man nok overveje om der noget, som skal dækkes ekstra eller tages ind til frostfri opbevaring. Vejret kan hurtigt slå om.

Dæk de sarte planter med gran

På friland er et par lag fiberdug en god beskyttelse mod barfrost, da det dæmper vinden og dermed svidning af vinter- og stedsegrønne blade. Men det er unægteligt ikke særligt kønt.

En pænere løsning er dække med grangrene, og til det formål kan juletræet bruges, når det har udtjent sin rolle som julens strålende midtpunkt.

Har man ikke selv et juletræ, kan man tag en tur i skoven, hvor der høstes juletræer og pyntegrønt. Her kan man ofte for en billig penge få et bundt af de kasserede grene til at dække havens sarte planter med.

I drivhuset kan det være en god idé at vikle et par lag fiberdug om sarte planter som laurbær og rosmarin i frostperioder.

Husk fuglene i julen

Havens fugle, der bliver i Danmark om vinteren, har kun ganske få lyse timer til at finde føde lige nu. Hvis man er begyndt at fodre dem, så husk at fylde fuglenes fodringsautomater op, inden man tager på eventuel juleferie, og aftal gerne med en nabo om at efterfylde, hvis man er længe væk.

Æbler er i høj kurs hos solsorte, så kig efter i æblekasserne, om ikke der er en håndfuld runkne æbler som julemad, hvis de har spist op under træerne.

Heldigvis bliver julen mild i år, så fuglene kan godt selv finde føde, hvis foderet slipper op. Men de skal bruge tid på at finde alternativer til det normale spisested.

Planlæg næste års have

Julen giver gode fridage, og i år har mange færre arrangementer at deltage i og er mere hjemme på grund af covid-19 restriktioner. Det giver ekstra tid, som man for eksempel kan bruge til at planlægge næste års have. Finde alle noterne frem, der blev skrevet i årets løb med gode råd og husk-nu-næste-år tip til en selv, og få skabt overblikket over, hvad der skal flyttes, indkøbes eller skabes af helt nye projekter.

Måske trænger staudebedet til en omplantning og nye planter med højde, måske skal haven tilpasses klimaforandringerne, eller måske skal man lave den første køkkenhave med alle de overvejelser og glæder, det medfører.

På Havenyt.dk kan man finde masser af inspirerende artikler til alle mulige haveemner. Det er bare at bruge søgefeltet, så kommer der den ene artikel frem efter den anden, og så kan man for eksempel læse om:

En nytårsgave til dig selv

Landsforeningen Praktisk Økologi, der står bag Havenyt.dk, har i den seneste tid haft et tilbud, hvor man kunne købe et års gavemedlemskab af Praktisk Økologi som julegave.

Det er slut nu, men i stedet har vi et rigtig godt nyt tilbud til dig, som gerne vil inspireres og lære mere om økologisk dyrkning og bæredygtig levevis. I anledning af det nye år, får du nemlig alle seks medlemsblade fra 2020 med GRATIS, når du køber et års medlemskab af Praktisk Økologi.

Køb medlemskabet og få bladene her >

De seks medlemsblade fra 2020 får du sendt som trykte blade i midten af januar. Men vil du først gerne se, hvad et medlemsblad egentlig indeholder, så kan du her se en pdf af medlemsbladet fra sommeren 2020.

Se medlemsbladet 04–2020 her >

Som du nok kan fornemme, betyder seks medlemsblade fra 2020 masser af godt læsestof til den mørke vintertid, og hvis du er mere nysgerrig på, hvad du får, så kan du læse resuméer af de forskellige blades artikler.

Se indholdet i årgang 2020 bladene >

Så kom med i Praktisk Økologi og få både de seks medlemsblade fra 2020 og de seks nye medlemblade som udkommer i løbet af 2021.

Bliv medlem og få bladene her >

Her er du: Forsiden > 2020 > Havenyt uge 52, 2020

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider