Det bliver forår med blandet vejr med sol, skyer og byger i løbet af ugen. Det er ikke mange dage siden, der var sne i luften, og foråret har været til den kølige side. Forårsblomsterne har dog ikke holdt sig tilbage, og selvom vintergækkerne stadig blomstrer imponerende, er de, erantis og krokus ved at være på retur, mens blandt andet skilla, påske- og pinseliljer står klar til at tage over.
Violerne er også begyndt at komme frem. Et tydeligt tegn på forår. Foto: Heidi Kirk Nissen
Det til tider kølige forårsvejr holder dog ikke haveejerne tilbage. Nok er jorden stadig for kold af så i, men den dækkes med klar plastik for at varme den op, drivhuse og potter til såning rengøres, og indenfor forkultiveres der i stor stil.
For dem der endnu ikke er så øvede i det med økologisk dyrkning af have, kan man finde megen god inspiration her på Havenyt.dk. Måske er det netop nu, at man skal i gang med at planlægge og anlægge den allerførste køkkenhave for senere på året at kunne hente hjemmedyrkede afgrøder lige uden for døren.
Det er dejligt at dyrke giftfri mad til familien i sin egen have. Så ved man, hvor, det man spiser, kommer fra, og man har desuden maksimal indflydelse på, hvilken slags grønsager og hvilke sorter, man skal lave mad af i sommer og måske langt hen på vinteren, hvis man går helt amok med at dyrke til eget forbrug.
Man kan godt nå at få en frodig og givende køkkenhave i år, hvis man går i gang med at anlægge den nu. Foto: Heidi Kirk Nissen
De fleste har et stykke græsplæne, og midt på græsplænen er der normalt også alt den sol og lys, som grønsagerne har brug for. Så ønsker man at gå i gang med at dyrke køkkenhave, kan det være en god idé at anlægge køkkenhaven i græsplænen eller et andet sollyst sted i haven.
Læs mere i artiklen »Anlæg en køkkenhave i græsplænen« >
Køkkenhaven kan anlægges som et stort samlet areal, men det er mere overskueligt at dyrke i bede. Med køkkenhaven centralt placeret i haven, er faste bed også en visuelt flottere løsning, ikke mindst i vinterperioden. Men dyrkningsmæssigt er et stort areal med lange rækker med grønsager lige så godt, og så koster det ingenting at etablere det modsat højbedene, hvor der skal skaffes bedkanter eller færdige højbede og jord til at fylde dem med.
Hvis man vil anlægge højbede, er det en god ide at overveje materialerne nøje. Trykimprægneret træ og gamle jernbanesveller bør man ikke kante sine grønsags- og urtebede med. Vælg derfor naturligt holdbart træ som robinie eller helt andre materialer som f.eks. jern. Der findes også en lang række færdige højbede, som man kan købe. Bor man i et område med problemer med dræbersnegle, bør man overveje at sætte sneglehegn op allerede ved etablering.
Men uanset form og facon på ens køkkenhave, er det nu, man skal planlægge, hvor køkkenhaven skal etableres. Og det er snarest, at man skal i gang med at rydde jorden, så den kan være klar til, at der skal sås, plantes, sættes kartofler og løg fra midt i april.
Vil man gerne have en frodig og giftfri køkkenhave, men er usikker på, hvordan man griber det an, eller er man bare på udkig efter ny inspiration til den eksisterende køkkehave, så kan man få både hjælp og inspiration som medlem af Landsforeningen Praktisk Økologi.
Inspiration er der masser af i de seks årlige medlemsblade, ligesom man kan udveksle erfaringer og tanker i de lokale netværk, eller få rådgivning til at dyrke en økologisk have fra en af foreningens mange havementorer.
Foreningens medlemmer er både de helt nye i havedyrkningens verden, og dem der har haft fingrene godt nede i mulden i mange år. Fælles for alle er dog ønsket om at leve et bæredygtigt liv og interessen for økologisk dyrkning.
Lige nu har vi et særligt tilbud, hvor man gratis får 3 medlemsblade om økologisk dyrkning fra foråret og sommeren sidste år samt vores særnummer, når man melder sig ind i foreningen. Det er 144 sider spækket med inspirerende læsning som en god start på havesæsonen.
Læs mere og bliv medlem af Praktisk Økologi >
Hvis man ikke kan finde tiden til at dyrke en køkkenhave, kan man i stedet overveje at plante frugttræer og bærbuske. De kræver ikke ret meget pasning, og frugttræerne vil i løbet af nogle år kunne levere kassevis af frisk og usprøjtet frugt. Og allerede næste sommer kan børnene spise solbær, hindbær, ribs og brombær direkte fra buskene.
Jo hurtigere man kan få plantet nye frugtræer og frugtbuske, jo bedre kommer de fra start. Men forårsplantede træer og buske har ikke rødderne så langt nede, og derfor skal man hele sommeren sørge for, at de ikke kommer til at mangle vand.
Beskæring af brombær er en af de ting, man godt kan gøre i haven nu. De lange ranker kan bindes fast eller snos omkring trådene på hegn, espalier e.l.
Brombær sætter bær på andet års grene. De brombærranker som gav bær sidste år, skal fjernes helt nede ved jorden. Rankerne, som voksede op sidste år, vil give bær i år.
Det er en god idé samtidig at efterse og eventuelt reparere hegn, espalier eller andre opbindingsmuligheder for brombærrankerne, så man er sikker på, at de holder hele sæsonen igennem.
Jorden i et ikke-opvarmet drivhus er nogle få grader varmere end udenfor. En lang række grønsager kan spire ved kun 4–6 graders varme, men det tager lang tid og deres optimale spiringstemperatur er langt højere. Hvis man dækker med fiberdug eller bruger en lille drivbænk derinde, bliver jorden ikke så afkølet om natten.
Læs også artiklen »Spiretemperatur og spiretid« >
Hvis man vil så til tidlig høst i drivhuset, er det mest oplagt at så hurtige afgrøder, som man kan nå at høste, inden der skal plantes tomater m.m. ud. De oplagte er: radiser, salat, spinat, majroer og dild.
Andre afgrøder kan man overveje at så i kasser, som senere kan flyttes udenfor. Ærter kan for eksempel sås i en længde tagrende, hvor hele rækken kan udplantes ved, at man skubber den ud og ned i en rende i jorden, når rødderne har bundet jorden godt nok.
Det er en god idé at begynde at gøre de såkasser og bakker klar, hvor der skal forkultiveres kål, porre, løg, salat, krydderurter og sommerblomster til udplantning i maj. De skal sås om 1–2 uger, afhængig af vejret.
Bedene på friland kan man varme op ved at dække klar plastik over. Det kan man gøre til de bede, hvor der skal dyrkes de første kartofler, sås de første gulerødder, radiser, spinat og salat. Det vil i løbet af 1–2 uger give en jordtemperatur, som er 2–3 grader varmere end ellers. Og det er netop de 2–3 grader, som gør forskellen i det tidlige forår.
Det er ikke nok at have haft klar plastik over jorden i flere uger. Temperaturen skal op på mindst 8 grader, inden man kan risikere at lægge de tidlige kartofler. Kartofler, der er lagt i for kold jord, giver en meget lille topvækst og dermed lavt udbytte.
Se jordtemperaturen i de forskellige kommuner >
Tomater, chili og auberginer er godt i gang i vindueskarmen, hvor de står med små grønne blade og lyser op. Måske er de allerede store, hvis man har sået tidligt med tilskudslys. Så er det tid til at prikle og ompotte, så planterne får nok plads.
Nu er det også snart ved at være tid til at så tomater til udplantning på friland – lidt afhængig af hvor tidligt, man kan plante ud. Tomater til friland kan plantes ud fra omkring 20. maj i de milde egne og først i juni i de mere udsatte egne.
Tomater til friland kan forkultiveres fra sidst i marts. Foto: Heidi Kirk Nissen
Bor man et sted med sen frost, kan man lade tomaterne stå i store potter i drivhuset eller en udestue, hvis man har de muligheder. Ellers må man vente 1–2 uger med at så, da planterne ellers vil blive for store til at kunne forkultiveres i en vindueskarm.
Man kan stadig nå at så bladselleri og knoldselleri inde i vindueskarmen. De spirer hurtigt, hvis man undlader at dække frøene, men kun trykker dem fast ned til den fugtige jord. De skal til gengæld spires i sluttet luft i plastpose, så der er 100% luftfugtighed, og det skal ske et lyst sted uden direkte sol og ved 18–20 grader. Sellerifrø skal have lys for at spire.
Foråret er en travlt tid med hensyn til såning, og det kan være svært at overskue, hvad der skal sås hvornår, men der kan man få hjælp i den nye web-app Dyrk.nu fra Praktisk Økologi. Her kan man slå op, hvad der kan sås nu og hvordan samt få gode tips til dyrkningen af en lang række afgrøder.
En lang række sommerblomster kan forkultiveres indenfor nu. Har man et drivhus, kan de prikles i kasser i drivhuset i midten af april, hvor faren for nattefrost i drivhuset forhåbentligt er minimal. Kommer der frost, kan man dække med fiberdug eller sætte varme på i de nætter, det eventuelt skulle blive nødvendigt.
Mange sommerblomster, som forkultiveres nu, vil først være store nok til at blive plantet ud sidst i maj eller først i juni. Men det er også først da, at man kan være helt sikker på, at der ikke kommer nætter med nattefrost.
Bliv inspireret til sommerblomster >
Indtil sommerblomsterne kan overtage krukkerne, kan man fylde dem med nogle af de farvestrålende forårsblomster, der fås i handlen lige nu. En del af dem kan klare et par kuldegrader, men bliver det rigtig koldt om natten, skal man vente med at tilplante krukkerne. Alternativt kan man beskytte dem med fiberdug eller sætte dem ind i drivhuset eller en kølig udestue på nætter med mere end et par graders frost.
Stedmoderplanter og hornvioler kan klare en anelse frost, så de kan godt sættes i krukkerne nu. Minipåskeliljerne vil stå og se flotte ud i flere uger, og de kan efter afblomstring plantes ud i haven, hvor man kan få glæde af dem igen til næste forår.
Læs også artiklen »Forår i krukker« >
Har man vinterfaste krukker, som ikke blev tømt for jord i efteråret, kan man vælge at plante krukkerne til i jorden fra sidste års dyrkning. Jorden skiftes så ud i maj og juni, når sommerblomsterne skal overtage pladsen i krukkerne. Det er bedst at bruge krukker som enten er frostsikre, eller som man ikke er alt for øm over, da der stadig kan komme perioder med frost og sne.
Røde knopper med glimt af nye grønne blade varsler forår og rabarber, der snart er på vej. Foto: Heidi Kirk Nissen
Riddersporerne i krukken er så småt på vej op. Foto: Heidi Kirk Nissen
Sidste år var marts mindre kold, og der var de samme riddersporer længere fremme. Dette års planter vil dog hurtigt indhente det forsømte, så snart det bliver lunere i vejret Foto: Heidi Kirk Nissen
De fleste blade i haven er små på denne tid af året, men italiensk ingefær har udfoldet sine flotte, marmorerede blade. Foto: Heidi Kirk Nissen
Der spirer grønne toppe op fra hvidløg, der ikke blev høstet i efteråret. De grønne toppe er gode som drys på maden. Foto: Heidi Kirk Nissen
Blodribs er lige på nippet til at lade sine blade springe ud. Foto: Heidi Kirk Nissen
Der begynder så småt at vokse spiselige planter frem i køkkenhaven. Vårsalaten er på vej, og spinatrankens mange nye skud på billedet lover også godt for den kommende høst. Foto: Heidi Kirk Nissen
Forkultiverer man knoldfennikel nu, er de klar til høst i juni. Foto: Heidi Kirk Nissen
Sommerblomsten edderkopplante kan forkulitiveres. Der findes sorter i forskellige farver. Foto: Heidi Kirk Nissen
Få hjælp til såningen i den nye web-app fra Praktisk Økologi. Find den på www.dyrk.nu.
Butikkerne har plantestativer fulde af farvestrålende hornvioler og stedmoderblomster til salg i den her tid. Foto: Heidi Kirk Nissen