Havenyt uge 51, 2021

Af Heidi Kirk Nissen, redaktør af Havenyt.dk, Havenyt.dk

Et snehvidt dække gør alle haver kønne og hæver julestemningen gevaldigt. I år ser ud til at blive et af de sjældne år, hvor det kommer til at ske. I alle tilfælde i dele af landet. Meteorologerne tør ikke garantere hvor og hvor meget sne, der kommer, men med eller uden sne skal det nok blive jul.

Koldt bliver det dog, og det er en god idé at bruge lidt tid i haven på at gøre de sidste vinterforberedelser, hvis de ikke er på plads.

Hvis man her op mod juleaften er begyndt at få for meget af juleglimmer og indendørs juleri, så er det en god idé at gå en tur ud i haven for at slappe af. Det kan sagtens være relateret til julens gøremål. I haven kan man for eksempel hente naturens flotte grene og bær til at pynte op med. Foto: Heidi Kirk Nissen

Inden man overgiver sig helt til juletiden, bør man have sikret sig, at havens sarte planter er godt beskyttede, at afgrøderne, der står ude i køkkenhaven, er dækket godt nok mod frost, og at kartofler, rodfrugter, kål, æbler m.m. er anbragt steder, hvor de ikke får frost i løbet af ugen. Når det er ordnet, kan man med god samvittighed nyde sneen derude og julehygge inde døre med gran, lys og juleknas.

Pas på krukkerne i frostvejr

Hvis man stadig har krukker stående ude, kan man kun håbe på, at de er frostsikre og holder til det. Man kan selvfølgelig skynde sig at flytte dem til frostfrie omgivelser. Men pas på, de går lettere i stykker i frostvejr, så sæt dem ud i solen og flyt dem først op ad dagen, når frosten er væk.

Frostsikre krukker kan blive stående, hvis planterne kan tåle frosten. Sarte planter skal have beskyttet rødderne mod frosten. Enten ved at isolere potten godt eller ved at rodklumpen slås ned i jorden vinteren over. Det kan man endnu nå at gøre i drivhusjorden, hvis den ikke er frosset til.

Dæk rodfrugterne effektivt mod frost

Der har et par gange været flere nætter med nattefrost og nogle steder også lidt dagsfrost, så vinterdækning af rodfrugter og frostfølsomme planter er sikkert allerede på plads i de fleste haver. Men man skal efterse dækningen og overveje at dække lidt mere, specielt da der også er udsigt til frost om dagen sidst på ugen.

Står rodfrugterne stadig i jorden og er dækket med et let bladdække, skal de have lidt ekstra dække, inden det bliver frost døgnet rundt. Jorden er stadig omkring 3 grader varm i 10 cm dybde, men den falder hurtigt, hvis der ikke er dækket godt. Prognosen siger, at vi inden årets udgang kommer under frysepunktet i 10 cm dybde de fleste steder i landet. Så der skal dækkes nu for at holde på den varme, som kommer nedefra.

Hvis man tager af sted på juleferie, er det under alle omstændigheder en god idé at nå at få dækket rodfrugterne yderligere, og overveje om kartofler, rodfrugter lagt ind i sand og georgineknolde skal flyttes til et mere frostsikkert sted.

Kartoflerne må ikke få det for koldt. Kommer temperaturen under 5 grader, kan de få en sødlig smag. Foto: Heidi Kirk Nissen

Æbler tåler et par graders frost bedre end for varm og tør luft. Men er man væk hjemmefra i flere dage er man nødt til at være sikker på, at alt er under frostfri opbevaringsforhold.

Dæk de sarte planter med gran

På friland er et par lag fiberdug en god beskyttelse mod barfrost, da det dæmper vinden og dermed svidning af vinter- og stedsegrønne blade. Men det er unægteligt ikke særligt kønt.

En pænere løsning er et dække med grangrene, og til det formål kan juletræet bruges, når det har udtjent sin rolle som julens strålende midtpunkt.

Har man ikke selv et juletræ, kan man tage en tur i skoven, hvor der høstes juletræer og pyntegrønt. Her kan man ofte for en billig penge få et bundt af de kasserede grene til at dække havens sarte planter med.

I drivhuset kan det være en god idé at vikle et par lag fiberdug om sarte planter som laurbær og rosmarin i frostperioder.

Pynt haven op til jul

Det er nu, at haver med stedsegrønne hække, buske og træer ser flotte ud. Blandt løvtræernes nøgne stammer, kan man rigtig nyde deres former og farver. Til foråret kan de til gengæld se lidt dystre ud mod alt det nyudsprungne lysegrønne. Så det gælder om at have lidt af det hele, så haven er dejlig hele året.

Man kan bruge afklip af de stedsegrønne til både indendørs og udendørs pynt. En stedsegrøn guirlande rundt gelænderet ved fordøren byder gæsterne velkommen, og på terrasser, ved indgangsdøre og i gårdhaver er det også flot at pynte krukker med gran og andet pyntegrønt. Bøgegrene med vissent løv, visne hortensiablomster, grene med røde bær og japanske lygter er flotte at stikke ned mellem alt det grønne.

Men det er vigtigt kun at bruge de krukker, som er frostsikre. Alle andre krukker skal tømmes og sættes ind, inden jorden i dem fryser, så krukkerne måske sprænges, når jorden udvider sig.

Har man stedsegrønne træer og buske, som man kan skære store grene af uden at skamfere dem, kan de i større blomsterkummer og -kasser stikkes ned, så det kommer til at se ud som om, de er beplantet med stedsegrønne buske. Det ser ikke kun flot ud, men fuglene bruger også den slags steder til at sidde i læ, når det blæser.

Havens pynt til julebordet

Der er heller ingen grund til at købe sig til pynt til julens fejringer omkring bordet. Ude i haven er der masser af gratis og smukt pynt.

Der er de smukkeste grene til vaser og servietpynt som kristtorn med røde bær, mistelten, vedbendranker og vedbend med bær, thuja med kogler, buksbom, gran og meget mere. Måske er der også grene med farver som hvid kornels knaldrøde grene og pil med grønne og orangerøde grene.

Hvis man har ladet dem stå, er der flotte, visne staudetoppe af blandt andet iris, hosta og merian. Og ikke at forglemme bispehuens blade, hvis de har nået at få den flotte bordeauxrøde vinterfarve. De er smukke, men skal stå i vand for at holde.

Husk fuglene i julen

Havens fugle, der bliver i Danmark om vinteren, har kun ganske få lyse timer til at finde føde lige nu. Hvis man er begyndt at fodre dem, så husk at fylde fuglenes fodringsautomater op, inden man tager på eventuel juleferie, og aftal gerne med en nabo om at efterfylde, hvis man er længe væk.

Æbler er i høj kurs hos solsorte, så kig efter i æblekasserne, om ikke der er en håndfuld runkne æbler som julemad, hvis de har spist op under træerne.

Fuglene spiser stadig af de sidste nedfaldsæbler under æbletræerne. Særligt solsortene er glade for dem. Foto: Heidi Kirk Nissen

Planlæg næste års have

Julen giver nogle fridage, og igen i år har mange færre arrangementer at deltage i og er mere hjemme på grund af covid-19 restriktioner. Det giver ekstra tid, som man for eksempel kan bruge til at planlægge næste års have. Finde alle noterne frem, der blev skrevet i årets løb med gode råd og husk-nu-næste-år tip til en selv, og få skabt overblikket over, hvad der skal flyttes, indkøbes eller skabes af helt nye projekter.

Måske trænger staudebedet til en omplantning og nye planter med højde, måske skal haven tilpasses klimaforandringerne, eller måske skal man lave den første køkkenhave med alle de overvejelser og glæder, det medfører.

På Havenyt.dk kan man finde masser af inspirerende artikler til alle mulige haveemner. Det er bare at bruge søgefeltet, så kommer der den ene artikel frem efter den anden, og så kan man for eksempel læse om:

Ugens Havenyt holder juleferie

På grund af juleferie kommer der i næste uge ikke det sædvanlige Ugens Havenyt. Det er tilbage igen tirsdag den 4. januar i det nye år.

I ønskes en rigtig god juletid indtil da af Landsforeningen Praktisk Økologi, der står bag Havenyt.dk

Her er du: Forsiden > 2021 > Havenyt uge 51, 2021

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider