Vi er kommet ind i forårsmåneden marts. Når man kigger rundt i haven, er man slet ikke i tvivl. Heller ikke selv om der skulle komme lidt nattefrost forbi i løbet af ugen.
Erantis og vintergæk er allerede så småt på vej til at afblomstre, og haven domineres af de gule, hvide og lilla krokus, farverige dværgiris og juleroser fra hvid over lime og rød til næsten sort. Der er blå og hvide snepryd og pil med bløde, dunede gæslinger.
Indtil forårsvarmen sætter ind, kan der stadig hentes friske grønsager ude i haven.
Overvintrede bladbeder kan også give lidt mad med de nye, friske blade, indtil de senere på foråret begynder at gå i stok. Foto: Heidi Kirk Nissen
Lige nu kan man eksempelvis stadig hente vinterporrer, grønkål, rosenkål af vintersorter, pastinak, jordskokker, skorzonerrod og havrerod. Der er også stadig friske sprøde gulerødder, persillerødder, majroer og knoldselleri. Det er også muligt at hente frisk persille, små grønne blade af vårsalat og spinatbede.
Hvis man har gemt afgrøderne i kasser med sand, er der måske stadig masser af rodfrugter, som dog efterhånden er mindre sprøde end dem ude i jorden.
Zittauerløg, rødløg og hvidløg er så småt begyndt at spire under opbevaringen, mens skalotteløg holder skansen længere. Hvis skalotteløgene var sygdomsfri sidste år, er det en god idé at gemme lidt til at sætte i april.
Grønkålene er begyndt at vokse med nye lysegrønne blade, og rosenkålen er også gået i gang med at danne blomsteranlæg. Det ses på rosenkålene ved, at de små kål bliver løsere og aflange i stedet for tætte og runde. Hos porrerne kan man se blomsteranlægget som en tyk stilk nederst i skaftet, når man høster dem.
Blomstersætningen betyder, at spisekvaliteten snart vil være hastigt nedadgående. Det er derfor nu, at man skal overveje, om der flere kål og porrer tilbage i haven, end man kan nå at spise i løbet af de næste 3–4 uger. Er det tilfældet, er det en god idé at høste dem nu og fryse dem ned.
Mange har sikkert et par eller måske mange hængepartier af ting ude i haven, som skulle have været ordnet inden vinteren. Måske er det oprydning af drivhuset, opbindingspæle i jorden, urtepotter der ikke er sorterede og rengjorte m.m.
Det vigtigste gøremål i køkkenhaven lige nu er at få lagt klar plastik over bede til tidlige kartofler og tidlige gulerødder.
Det er også godt at få ryddet op i køkkenhaven og få fjernet kålstokke og visne majsplanter. Kålrødder indeholder et spirehæmmende stof, og de skal fjernes senest 3 uger før såning på et tidligere kålbed.
Hvis vinterdækket er meget tykt, kan man godt fjerne en del af det, men vent 1–2 uger endnu med at fjerne det hele, da vintervejr stadig kan vende tilbage. Jorden er mange steder stadig meget våd og kold, så derfor haster det ikke, da man alligevel ikke skal klargøre jorden og så endnu.
De tidlige kartofler skal nu gerne være begyndt at udvikle spirer, hvis man satser på kartofler til pinsedag sidst i maj eller til grundlovsdag. Men det er ikke nok, at kartoflerne er godt forspirede. Jorden skal også være varm nok, og det vil sige minimum 8 grader, inden man kan lægge kartofler. Kartofler lagt i for kold jord bliver aldrig store flotte planter med et godt udbytte.
Plast er lagt over det bed, hvor kartoflerne skal lægges, når jordtemperaturen bliver høj nok. Foto: Karna Maj
Jorden kan varmes op ved at overdække den med klar plastik.
Solvarmen opvarmer jorden igennem den klare plastik, og da der her ikke bruges energi på fordampning som på jord uden plastoverdækning, så stiger jordtemperaturen hurtigere end i en udækket jord. Det er også en god idé at overdække et areal til at så det første hold sommergulerødder i.
Man skal kun bearbejde og gøde jorden inden overdækning, hvis jorden er tør nok til at bearbejde. Klæber den til spade, træsko og gummistøvler, så er den alt for våd. Så er det bedre at vente med at bearbejde den lige før lægning.
Hvis jorden i drivhuset er ryddet, kan man også dække den med klar plastik, så den lidt hurtigere bliver varmet op til som minimum de 4–6 grader, hvor de første frø kan spire, f.eks. radiser.
Jordtemperaturen har faktisk været oppe over de 6 grader sidst i februar. Men nu er det blevet koldt igen, og der er udsigt til, at den falder i den kommende tid, hvor der vil optræde nattefrost flere steder i landet.
Er drivhuset ikke klar endnu, så kan man så første hold radiser i en stor kasse med minimum 15 cm jord. Salat og spinat spirer også ved lave temperaturer og kan ofte nå at udvikles, inden der skal plantes tomater og andre drivhusplanter i maj. Når risikoen for nattefrost forsvinder, er det derfor en god idé at begynde at så i drivhuset under et lag fiberdug eller i mistbænk.
Mens kølige nætter holder jorden kold udenfor, kan man hygge sig med at forkultivere i vindueskarmen. Man skal dog ikke begynde at så alt nu. Så ender man bare med alt for store og ranglede planter, der får svært ved at klare overgangen til livet udenfor.
Det er en fordel at være i god tid med mange ting, men ikke med at så. Se på frøposerne, hvornår og hvor indholdet skal sås. Tomater til friland skal eksempelvis ikke sås før sidst i marts eller først i april, da de først kan plantes ud sidst i maj eller først i juni.
Men nogle af de frø, der kan sås nu, er tomater til drivhuset, og har man ikke allerede sået chili, auberginer og artiskokker, så haster det ligefrem, da de har en lang udviklingstid.
En del krydderurter (første hold basilikum) og sommerblomster kan også sås nu samt de tidligste kål, knudekål, knoldfennikel og salat til udplantning under fiberdug. Knoldselleri og bladselleri kan enten sås nu eller vente 1–2 uger. Hvis man vil så sine løg og plante dem ud sidst i april, er det ved at være sidste udkald, hvis de skal kunne nå at udvikles til store flotte løg.
Det er blevet tid til at så drivhustomaterne. Når man har muligheden for at dyrke sine egne tomater, er det værd at prøve sorter, der ikke er helt almindelige og har andre farver end røde – det kan være tomater, der er gule, orange, grønne, brune, næsten sorte eller stribede.
Find inspiration til nye tomatsorter i Forhandlerguiden >
Når man køber tomatsorter til drivhuset, er det en god idé at vælge frøposer, hvor der står drivhussort på. Det er vigtigt, at man får »snoretomater«, som fortsætter med at vokse opad hele sæsonen og derved udnytter drivhusets højde. Det er spild af plads at plante busktomater i et drivhus. Busktomater er mere velegnede i et bed eller en krukke på en terrasse med sol og læ.
Drivhussorter har desuden den egenskab, at de bliver ved med at sætte blomster hele sæsonen i modsætning til determinate sorter, hvor sorten blomstrer en kort periode og dermed bruger al sin kraft på at udvikle tomaterne. En sådan type er velegnet til friland, og giver tidligt mange frugter.
Læs mere i »Tomater har forskellig vækstmåde« >
Hvis man køber frøfaste sorter i stedet for F1 sorter, kan man selv tage frø til at så af næste forår. F1 sorter er forædlede sorter udviklet til kommercielt brug, og afkommet bliver ikke magen til moderplanten.
Hver haveejer finder sin egen favorit, når det gælder beholdere til at så i. Er man god til at huske at vande, kan man bruge de såkaldte speedlingbakker, hvor man dyrker en plante i hvert sit lille plantehul i bakken.
Er man dårlig til at huske at vande, er det bedre at bruge såpotter og -bakker, hvor der er større jordvolumen. Man skal så være lidt mere forsigtig, når planterne skal plantes om, end når man bruger speedlingbakker, hvor hver enkelt plante har et afgrænset rodsystem.
Både speedlingbakker og systemer med såpotter eller såbrikker i minidrivhuse er gode løsninger. Men man kan også genbruge almindelige urtepotter og i stedet for minidrivhuse komme dem i hvide plastposer under spiringen.
De planter, som skal prikles ud, kan man så i såbakker, og hertil kan man genbruge de dybeste plastikbakker (4–5 cm dybe) fra kød og grønsager. De lave plastikbakker kan bruges til at sætte potterne på i husets vindueskarme.
Læs mere om forskellige såbeholdere i artiklen »Forkultivering i vindueskarm« >
Man kan ved tidlig såning få sat hurtigere gang i en række sommerblomster, som kan nå at blive til store planter, inden de skal plantes ud i maj. En af dem er lathyrus, og hvis man vil have tidligt blomstrende lathyrus, skal de sås midt i marts i potter i drivhuset eller inde i vindueskarmen.
Frø af lathyrus er hårde og ret store, og de kan derfor have svært ved at suge fugtighed nok. Det er derfor en god idé at lægge frøene i vand i 12–24 timer inden såning.
Lathyrus fås både i rene farver og i poser med blandede farver. Der findes gamle sorter med en intens og udpræget duft, men de har ofte mindre blomster. Der kan også fås lave lathyrussorter, som ikke skal bindes op.
Hvidløg sat sidst på efteråret er godt på vej nu, men ikke alle sorter er lige tidligt fremme. Hvis man har været så forudseende at sætte en kasse med hvidløg og måske også vinterstikløg inde i drivhuset, er de her lidt længere fremme.
Når man senere skal bruge pladsen i drivhuset, kan løgkassen flyttes ud til videre vækst og tidlig løghøst.
Hvis man vil sætte hvidløg i foråret, skal det gøres snarest muligt, hvis feddene skal nå at udvikle sig, omend de forårssatte hvidløg ikke vil kunne nå at blive helt så store som dem, der blev sat i efteråret. Er jorden i køkkenhaven stadig gennemvåd, er det bedste at sætte dem i drivhuset eller en mistbænk.
I en snæver vending kan man godt bruge spisehvidløg, man har købt, og som måske er begyndt at spire. Men det er bedre at få fat i nogle hvidløg, som har været dyrket i en dansk have sidste år. Det giver større sikkerhed for succes med dyrkningen.
Først i marts måned er det tid for at stiklingeformere vin og figen. Selve formeringen er meget lettere, end det lyder, men sæt lidt flere, end du skal bruge, da der altid er nogen, som ikke slår an. Får man overskud af planter er det næsten altid muligt at afsætte til familie, venner og bekendte.
Man skal bruge den nederste del af en vinranke fra sidste års nyvækst og lave stiklinger med 3–5 knopper. De stikkes enten inde i drivhuset i dybe potter eller direkte på friland i løs jord. På friland stikkes de gennem et lag sort plastik. Stik, så kun den øverste knop er synlig. Knopperne under jorden blændes, så det kun er den øverste knop, der kan bryde.
Stiklinger af figen skal stikkes i potter eller kasser inde i drivhuset for at lykkes.
Figen tager i øvrigt ikke skade af med års mellemrum at blive klippet lidt ind, da grenene ellers bliver meget lange og bladløse inderst. Det betyder selvfølgelig, at der ikke kan høstes så mange figener, da de ansættes yderst på skuddene. Til gengæld får man mere forgrening og dermed flere figner de kommende år, hvis de altså ikke fryser tilbage.
Man får også nyt stikkemateriale oveni, som kan blive til mange små nye figentræer, der kan foræres væk til nye hjem, når der ikke er plads til flere i egen have.
Læs også: Friske figner fra egen have >
Marts er tidspunket for at pode, og mestrer man endnu ikke teknikken, må man enten gå i gang med at lære det på egen hånd eller deltage i et podekursus.
Mange podekurser er allerede afholdt, men der er stadig nogle podekurser landet over.
Se mere under Havenyt.dks arrangementer, hvor du også selv er velkommen til at oprette et eventuelt havearrangement, du står for.
Ellers kan man prøve på egen hånd efter læsning af en række artikler om podning af frugttræer >
Da sandsynligheden for koldt vintervejr med frost, der går i jorden og fryser den igennem for alvor, efterhånden er ret lille, kan man godt begynde at overveje, om der skal plantes nye løvfældende træer og buske. Jo tidligere de kommer i jorden i foråret, jo flere nye rødder kan de nå at danne inden løvspring.
Selv på den her årstid er der rodvækst. Jo større det nye rodsystem når at blive inden løvspring, jo større område kan planten hente vand fra og komme i god vækst. Det betyder ikke, at man ikke skal holde øje med de forårsplantede hele sommeren i tørre perioder, men der skal vandes mindre.
Da det har regnet en del i løbet af vinteren, kan jorden særligt på de tungere eller lavtliggende jorde, stadig være meget våd. Er det tilfældet, skal man vente med at plante, til jorden er tørret mere op. Plantning i en våd jord, kan ødelægge jordstrukturen, så planterne ikke udvikler sig optimalt.
Der er mange, som står med en helt ny have i år, eller bare vil have gjort noget ved den, man allerede har. Spørgsmålet er, om man bare skal gå i gang med selv at planlægge, eller man skal overveje at søge professionel hjælp?
Vil man selv forsøge sig med at planlægge og indrette haven, kan man finde god inspiration til hække, buske og plantevalg i øvrigt i landets parker og åbne haver. Dette er Botanisk Have i København, hvor der er mange inspirerende planter her i marts. Foto: Heidi Kirk Nissen
De fleste erfarne haveejere med passion for planter kunne ikke drømme om andet end indrette haven selv. Men hvis man ikke har ret megen viden om planter, og hvordan de vil udvikle sig over de næste mange år, så kommer man let til at betale dyre lærepenge ved forkert plantevalg. Man får for eksempel let plantet dyre buske for tæt, plantet alt høje træarter, som kommer til at skygge for de steder, hvor de ikke skal skygge, eller man ender med et staudebed som ikke passer sammen sæsonen igennem.
Stauderne kan man heldigvis flytte senere, mens træer og buske helst skal plantes rigtigt fra start. Når man skal vælge sorter, kan det være svært at gennemskue, hvilke der er bedst, får den flotteste vækst eller er hårdføre nok til stedet, hvis man ingen erfaring har.
I de tilfælde kan det være en idé at investere i hjælp til at lave en haveplan, som passer til ens drømme og huset i haven. Prisen afhænger af havens størrelse, hvor detaljeret planen skal laves, og om der skal laves plantelister. Der er mange havearkitekter landet over, og man kan ofte nemt finde en lokal ved at søge på internettet.
Sidste uge kørte vi en konkurrence om kogebogen »Ramsløg – Fra naturens spisekammer«. For at deltage skulle man skrive, hvordan man ville bruge ramsløg. Tak for de mange kreative forslag, der spændte lige fra ramsløgsalt over ramsløgfrikadeller til friske blade af ramsløg i en cheddar ostesandwich. Der blev trukket lod blandt de mange gode forslag, og Henriette H og Xenia S blev de heldige vindere.
Man kan også bruge ramsløg til en tærte med karamelliserede rødløg, og den opskrift kan man finde i bogen. Blev man ikke en af de heldige vindere, så kan man også få opskriften i artiklen her, hvor man også kan blive klogere på ramsløgets livscyklus >
Opskrifter med ramsløg kan man også finde i den nye sanke- og kogebog »Tag børnene med på sanketur – og brug naturens råvarer i børnevenlige opskrifter« af Julie Karla, der er en anerkendt kogebogsforfatter, madskribent og madfotograf.
Bogen gør det nemt at tage familien eller venner med ud i naturen og der finde ingredienser, der kan forvandles til lækre drikkevarer og mad, der kan spises af både store og små.
Titlen på bogen retter sig mod børnefamilier, men den er også oplagt at bruge af den, der gerne vil i gang med at sanke, men er usikker på, hvordan man kommer i gang. Planterne i bogen er nemme at finde i mange naturtyper og også i en del haver af den naturvenlige slags.
Bogen er inddelt i årstiderne forår, sommer og efterår. Under hver årstid er oplistet en række forskellige ingredienser, man kan sanke på de tidspunkter.
I den aktuelle forårsdel er der udover opskrifter på retter med ramsløg også forslag til, hvordan man kan sanke og bruge eksempelvis mirabelleblomster til muffins, skvalderkål til chips, mælkebøttblade til pasta og rødgran til saft.
Birkesaft er endnu en ting, man kan hente i naturen her om foråret, og vi har fået lov at dele bogens vejledning til, hvordan man kan tappe sin egen birkesaft her i marts og april. Der er både en nem og en mere avanceret måde, men begge giver dejlig, forfriskende birkesaft.
Se hvordan man tapper birkesaft >
Lige nu kan du få bogen »Tag børnene med på sanketur – og brug naturens råvarer i børnevenlige opskrifter« med rabat. Forlaget Muusmann, der har udgivet bogen, giver nemlig 20% rabat på køb af bogen til Havenyts læsere.
Du skal blot bruge rabatkoden »sanke20«, når du køber bogen her, så trækkes rabatten automatisk fra.
Krokus lyser op i græsplænen. Man skal bare huske at slå udenom dem med græsslåmaskinen, indtil de er helt visnet ned. Så kommer de igen og bliver flere med tiden. Foto: Heidi Kirk Nissen
Pampasgræs skal først klippes ned senere på foråret, så man kan nyde de flotte »støvkoste« lidt endnu. Foto: Heidi Kirk Nissen
Måske er der stadig lidt gode vinterporrer tilbage, der kan komme i gryden med det samme eller fryses til senere brug. Foto: Heidi Kirk Nissen
Gran og andet vinterdække skal ikke fjernes helt endnu fra havens sarte stauder. Men man kan godt tage lidt af, hvis der er tale om et tykt lag. Foto: Heidi Kirk Nissen
Overvintret grøngødning som denne kløver har dækket jorden siden efteråret. Foto: Heidi Kirk Nissen
Nye skud er tegn på, at vinterkålen er begyndt at gøre klar til blomstring. Foto: Heidi Kirk Nissen
Når rosenkål går i gang med at blomstre, ændre de små kål facon fra at være runde og tætte til at være løse og aflange. Foto: Heidi Kirk Nissen
Radiser skal bruge omkring 6 uger fra såning til høst her i det tidlige forår. Foto: Heidi Kirk Nissen
Tomater er så meget andet end de røde, runde, man køber i supermarkedet. Dyrker man dem selv, får man et meget stort udvalg at vælge imellem. Disse hedder zebra på grund af striberne. Foto: Heidi Kirk Nissen
Roottrainer er såbakker, der kommer med et højt låg, der fungerer som et minidrivhus i starten. I en roottrainer kan rækkerne tages op og åbnes, så man skånsomt kan tage planterne ud. Foto: Mia Stochholm
Der findes lathyrus i stort set alle farver, så det er blot at vælge dem, der passer bedst til ens have og smag. Foto: Heidi Kirk Nissen
Der er nye rabarber på vej. Foto: Heidi Kirk Nissen
En mistbænk kan være et godt alternativ til at så tidlige afgrøder, hvis man ikke har et drivhus. Foto: Heidi Kirk Nissen
Hvis man kender en, der har et godt figentræ i ens nabolag, er det en god idé at stiklingeformere fra det, da det trives i det klima, der er i området. Foto: Heidi Kirk Nissen
Når de gemte løg begynder at spire med grønne toppe, er det tegn på, at man skal skynde sig at bruge de af løgene, der stadig er gode. Foto: Heidi Kirk Nissen
Forhåbentligt er havens rhododendronarter kommet godt gennem vinteren, så de snart kan blomstre frodigt. Foto: Heidi Kirk Nissen
Man behøver ikke altid at gå ud i naturen for at sanke. Birkesaft kan man sagtens tappe hjemme, hvis man har et birketræ i haven. Foto: Julia Karla
Få 20% rabat på den nye sanke- og kogebog »Tag børnene med på sanketur«.