Havenyt uge 38: Der er nok at gøre i haven her i september. Der kan både plantes, lægges løg, tages frø, høstes afgrøder, pakkes ned til opbevaring, syltes, henkoges, fryses osv. Husk også at stoppe op og nyde den smukke efterårshave.
Ledig jord i køkkenhaven kan forvandles til smukke grønne efterårsbede ved at så grøngødning.
De holder samtidig på de næringsstoffer, som er i jorden, så de ikke udvaskes og giver algevækst i havmiljøet.
Desuden forbedrer efterafgrøder din jord, og når planterne at blomstre, giver det også føde til havens insekter.
Tomater yder godt med gødning lavet med naturens ressourcer. Få Yen’s opskrift på kun at gøde tomater én gang med bl.a. banan og æg.
Bliv klogere på et frodigt og robust staudebed, der klarer sig godt i det danske klima med de forandringer og udfordringer, der følger af klimakrisen.
Auberginer kommer i mange farver, former og størrelser. De hvide, grønne eller stribede er ikke vanskeligere at dyrke end de traditionelle lilla.
Der er koriander, persille og løvstikke i så rigt et overmål. Men de kan gemmes – endda med et gastronomisk set spændede resultat.
Ingrid Marie-æblet blev opdaget i en fynsk have i 1910, og først i 2003 kan man afsløre, at det er en krydsning mellem Cox Orange og Guldborg.
Inden vindruerne overhovedet er rigtig modne, begynder hvepsene at suge af den søde saft, og de kan på få dage ødelægge rigtig mange vindruer.