Året rundt i haven

Tomater i mit drivhus

Af Karna Maj, onsdag, 24. juli 2002

Thaitomat

Thaitomat – bemærk at stilken er angrebet af kartoffelskimmel. Foto: Karna Maj

Jeg har i 23 år dyrket tomater i drivhuset, men jeg har aldrig før haft så omfattende angreb af kartoffelskimmel på mine drivhustomater. Jeg har flittigt knebet angrebne blade og skud af med det resultat, at der er flere planter, som nu ikke har ret mange blade tilbage. Jeg har haft mere held med at begrænse smitten i et drivhus, hvor jeg har været feriepasser i den forløbne uge, men her var angrebet også meget lille.

Forskel på sorternes modtagelighed

Jeg har to tomatsorter, som går igen år efter år. Det er ‘Gemini’, som jeg finder er den mest velsmagende tomatsort af de »store tomater«, og så er den letdyrkelig, og de planter, som der ikke kan blive plads til i drivhuset kan uden problemer plantes på friland. Frilandstomaterne smager i øvrigt bedre end dem i drivhuset. Den anden sort er ‘Sweet 100’, som er en meget velsmagende cherrytomat.

I år afprøver jeg 5 nye tomatsorter: ‘Green Zebra’, som forbliver grøn ved modenhed, to polske sorter ‘Paw’ og ‘Slawa nadrenií’, en rumænsk bøftomat uden sortsnavn og en lille spændende thaitomat – jeg kender ikke den nærmere historie.

Bøftomat

Bøftomat af rumænsk oprindelse – sort ukendt. Der er ansat mange kilo tomater på hver klase, da hver tomat er meget stor. Foto: Karna Maj

Normalt får ‘Gemini’ og ‘Sweet 100’ ikke ret megen kartoffelskimmel i drivhuset. Så vidt jeg kan se, så fik smitten først fodfæste på ‘Green Zebra’, så den skal være meget velsmagende, for at den bliver dyrket igen næste år. Den kommer heller ikke ud med det store udbytte. Men det er nogle flotte frugter og spændende med modne, grønne tomater. Hvis de da modner ordentligt – der er snart ikke flere blade på planten.

Smitten har bredt sig især i den side, hvor der er luftvinduer over tomatplanterne, da der her kan dryppe ned, når det regner, selv om vinduerne er lukket. Og regne har det jo gjort flittigt. I den side er der nu også angreb på ‘Sweet 100’, mens en plante af samme sort i den modsatte side af drivhuset næsten er gået ram forbi. Men alle har nu større eller mindre angreb.

Er det gode sorter?

Jeg har smagt på ‘Slawa nadrenií’, som desværre ikke har syre nok til, at den er interessant. Den virker fad i smagen og er heller ikke sød. Ærgerligt, da planten trives godt og bærer mange frugter.

Thaitomaten har jeg også smagt på, og den er spændende og med god smag og en fast konstistens, så den skal helt bestemt prøves næste år igen, selv om den har skimmel nu. Den har klaser med ca. 20 tomater i cherrytomatstørrelse, og der er mange klaser, da en del sideskud har fået lov til at vokse ud og med op.

De to andre er ikke helt modne endnu, men det håber jeg, at de når at blive, inden de får kartoffelskimmel, så jeg i det mindste kan få dem prøvesmagt.

‘Green zebra’

‘Green zebra’ – smuk tomat. Den er grøn, når den er moden. Foto: Karna Maj

Ledig plads i drivhuset i august

Jeg forudser, at tomatplanterne skal ryddes allerede midt i august. En ny situation, som åbner for nye afgrøder i drivhuset til efterårsbrug. Hvad det skal være, ved jeg ikke endnu.

Kommentarer

Der er 1 kommentar til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Her er du: Forsiden > Året rundt i haven > Karnas have > 2002 > Juli > Tomater i mit drivhus

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider