Præmierede sorter er ikke altid gode sorter

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

The Garden er medlemsblad for The Royal Horticultural Society (RHS). I aprilnummeret 1999 var der en meget interessant artikel om et sortsforsøg med cherrytomater på friland, som RHS havde gennemført i 1998. Ialt havde man dyrket 22 F1-hybrider og 35 open-polinated sorter.

Award of Garden Merit

Og de bedste var blevet belønnet med en Award of Garden Merit in 1998. Blandt dem Sweet 100 F1, som er min favoritsort til drivhus. Da jeg tager frø af min år efter år er det ikke mere en F1, men ligner den på en prik. Det har måske aldrig været en F1, andre har gjort samme iagttagelse.

‘Gold Nugget’

Men det, der fik mig til at spærre øjene op, var at den samme hædersbevisning også var blevet tildelt ‘Gold Nugget’, som jeg som redaktør for tidsskriftet Praktisk Økologi havde sendt ud til interesserede medlemmer som forsøgstomat i 1998, og som i alle forsøg ikke kun var den første tomat, som fik kartoffelskimmel, men den blev totalt ødelagt heraf. Hvordan kunne det gå til?. Sommeren 1998 var kold og regnfuld i hele Nordeuropa. Og den havde oven i købet også fået den samme pris i 1993. Godt nok er sorten meget tidligt, men det opvejer ikke at den er så modtagelig

Forsøget var sprøjtet mod kartoffelskimmel

Forklaringen fandt jeg i en liste over forsøgsdata: Planterne var sprøjtet hver anden uge med mancozeb, hovedsageligt for at beskytte dem mod kartoffelskimmel. Man holdt så en 7 dages pause mellem sprøjtning og plukning. Sygdommen blev holdt i skak, men udviklede sig alligevel hen mod slutningen af forsøget på grund af den ekstremt våde sommer.

Fint forsøg, men hvad kan havejere, som skal spise tomater hver dag, bruge det her til. Man skal med andre ord være meget påpasselig med at købe frø efter udmærkelser, som man ikke kender præmisserne bag.

En interessant sort

Men ét resultat kan da bruges. En sort så ud til at være mere modstandsdygtig end de andre over for kartoffelskimmel: ‘Jenny F1’. Den får tidlige lysorange tomater, som er 2,5 cm i diameter og med gennemsnitlig 14 sherrytomater på hver klase. Der står til gengæld ikke noget om smagen. Men den fik også en Award of Garden Merit in 1998. Den burde afprøves under økologiske forhold.

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Solsikken

Alt til den økologiske have

Hvidløg og Vin

Øko sættehvidløg, 5 efterårssorter

The Plant Explorer

Kæmpe udvalg af græskar- og bønnefrø.

Bjarne’s frø og planter

Alt fra hele verden

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Frøsnapperen

Frø til de mest smagfulde grøntsager

Økologiens Have

Frø og udplantningsplanter, samt have

Gartneri Toftegaard

Øko planter til den spiselige have

Her er du: Forsiden > Køkkenhaven > Grønsager > Tomat > Præmierede sorter er ikke altid gode sorter

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider