Året rundt i haven

Nye kartofler til Grundlovsdag

Af Karna Maj, onsdag, 5. juni 2002

Nye kartofler

Her er kartofler fra to toppe – en ‘Hamlet’ og en ‘Torva’, ialt 650g. Foto: Karna Maj

I fredags prøvede jeg at grave et par toppe nye kartofler op, inden jeg tog til byen for at handle. Men de var for små, så jeg købte et par kilo nye danske kartofler med jord på. De så tilforladelige ud og prisen på 4,95 kr pr. pund var overkommelig. Men jeg har brugt ufattelig lang tid på at forsøge at skrabe dem pænt – det var næsten umuligt.

Nye kartofler

Så glæden var stor i dag, da jeg gravede to toppe op igen og kunne konstatere, at det gav 650 g. Det er en helt anden kvalitet. Jeg har to sorter i år ‘Hamlet’ og ‘Torva’, og der er tydelig forskel. ‘Hamlet’ gav 375 g og her var der ingen helt små kartofler. ‘Torva’ gav 275 g og her sad der 6 helt små kartofler på størrelse med ærter. Så det er en god ide at spise ‘Hamlet’ først og lade ‘Torva’ vokse videre.

Så nu skal de lige gnubbes rene og i gryden. De første kartofler skraber jeg ikke. De bliver meget flottere ved at bruge en fiberklud – de billige, som vi bruger som karklude. Det var min svigermor, som fik den gode ide, da mine piger var små, for så kunne de være med. Det er i øvrigt også hurtigere. Senere kan man bruge en grydesvamp, når kluden ikke kan klare det længere.

En ekstra afgrøde

Heldigvis står ‘Torva’ i en række midt i bedet, så jeg kan komme til at plante og så efterhånden, som jeg graver de to rækker ‘Hamlet’ op. De helt tidlige kartofler betragter jeg som en ekstra afgrøde, da jeg faktisk kan nå at dyrke en almindelig afgrøde efter de tidlige kartofler. Jeg har udplantningsplanter af både kål, porrer og salat, og jeg kan desuden vælge at så bønner, endivie til drivning til julesalat, nye hold salat, sommerkål, grønkål, vintergulerødder og meget mere.

Det kan jeg selvfølgelig kun gøre ved at se lidt stort på sædskiftet. Jeg vælger dog altid at lægge mine tidlige kartofler på bede, hvor jeg godt kan tillade mig at have kål samme år. Jeg må jo så tilstå, at mit sædskifte er lidt flydende, og at jeg for hvert bed checker, hvad der har været dyrket 3–4 år bagud, inden jeg sår og planter. Det kræver selvfølgelig gode optegnelser at køre et sædskifte på den måde.

Nye løg og nyt persille

I et andet bed har jeg 3 rækker tidlige løg sat i begyndelsen af september som stikløg og 4 rækker nyt persille. Jeg har brugt af dem en god uges tid – det er herligt med friske løg lige fra bedet. De første løg er fuldtudviklede og har lagt toppen ned. Så det er en perfekt samdyrkning med persille, som nu overtager bedet helt i løbet af de kommende uger.

Nye grønsager

Nye kartofler, ny løg og nyt persille – så får jeg virkelig lyst til at lave enkel sommermad til at sidde ude i haven og spise i aftensolen. Foto: Karna Maj

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Her er du: Forsiden > Året rundt i haven > Karnas have > 2002 > Juni > Nye kartofler til Grundlovsdag

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider