Året rundt i haven

Min forårsbebuder

Af Karna Maj, søndag, 10. marts 2002

Lige nu skyder forårsløgene op alle vegne i min have. Da jeg overtog den for 24 år siden var det med et utal af påskeliljer, lyslilla klokkescilla og krokus alle vegne. De er her stadig – i tusindvis. Jeg bliver i virkelig godt humør, når jeg ser dem titte op allevegne. Jeg kan jo allerede nu se blomserfloret for mig. Og når nu vi får forårstemperaturer i den kommende uge, så tror jeg, at haven bliver gul af påskeliljer til påske. Knopperne er allerede 15–20 cm over jorden.

Primula

Min foråsbebuder fotograferet 3. marts. Påskeliljerne er på vej op overalt. Og porcelænsblomstens vintergrønne blade i baggrunden har klaret vinteren godt, selv om de blev plantet sidste år sidst i august. Foto: Karna Maj

Den første blomst i haven

Men min forårsbebuder nummer ét har allerede blomstret i over en måned. En lille hvid primula er altid den første. Men selv om jeg har delt den oprindelige plante flere gange og plantet den ud andre steder i haven, så er der kun et sted, at den blomstrer så tidligt. Nu vil de fleste sikkert gætte på, at det er et lunt, solrigt sted foran en sydvæg. Men det er faktisk på vestsiden af huset og et højt udhus skygger, så den slet ikke har set solen, når den springer ud i februar.

Jeg har spekuleret meget over, hvad forklaringen er. Og kan kun komme frem til, at det må være, at den står i læ. Det er inde i min lukkede gård, som på de 2 ½ side er afgrænset af hus og udhuse, mens resten er lukket af en 1,8 m høj stedsegrøn hæk. Men det er ikke kun derfor, for andre blokke af samme primula står også her og får oven i købet lidt sol fra februar af. Men denne blok står foran en laurbærkirsebærbusk og mod vest har den som nabo en kæmpestenbræk, som giver god læ med sine vintergrønne blade. Mod øst og syd er der huse, som giver god læ. Men om det er hele forklaringen, ved jeg ikke.

Det er selvfølgelig ikke kun det, at det er den tidligste blomst, men også at den nu har stået der i vel snart 15 år. Og jeg tror, at den også stod et sted i haven, da vi flyttede ind.

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Her er du: Forsiden > Året rundt i haven > Karnas have > 2002 > Marts > Min forårsbebuder

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider