Året rundt i haven

Kålhøgen

Af Karna Maj, onsdag, 20. august 2003

Alle beklager sig lige nu over, at kållarverne æder på livet løs rundt om i havernes kålrækker. Jeg kender jo godt problemet fra næsten alle år. Men i år har jeg ikke noget problem. Der er stort set ingen kållarver. Jeg er faktisk lidt stolt af mine kålbede – for ikke at sige kålhøgen.

En rundtur – for lige at gøre status – gav 2 knoporme og 2 grønne larver af lille kålsommerfugl på rosenkålen. Ingen synlige på rødkål, palmekål og en enkelt grøn på savoykål. På en hvidkålsplante høstede jeg dog en halv snes af de stribede larver af stor kålsommerfugl. Men det er jo intet i forhold til de mange kål, som der er i haven. Og navnlig ikke i forhold til antallet af hvide kålsommerfugle, der sværmer tæt i haven. På et øjeblik kunne jeg tælle en snes stykker.

Palmekål

Palmekålen er stort set urørt af kållarver Foto: Karna Maj

Før jeg tog på ferie midt i juli pillede jeg en del af de grønne larver af min rosenkål og også enkelte af resten af kålplanterne i haven. Faktisk havde jeg sat buer op over mine rosenkål til at lægge et nyindkøbt Bionet over, som skulle forhindre, at larverne i år reducerede udbyttet af rosenkål. Jeg glemte bare i skyndingen at få nettet lagt over – det kom jeg først i tanke om, da jeg sad og så ud over den svenske skærgård nord for Göteborg, og så var det ligesom for sent.

Da vi kom hjem, var der stort set ingen larver – til gengæld kunne jeg se nogle meget små insekter svirre rundt mellem kålbladene. Der var mange af dem, og jeg vidste af erfaring fra et tidligere år, at det var svirrefluer, og at de ville kunne holde larveproblemet næsten lig nul resten af sommeren. Og det har de gjort – indtil nu. Jeg har også truffet hvepse nede mellem kålbladene – sikkert på jagt efter animalsk føde.

rosenkål

Der blev ikke brug for det opsatte stativ til overdækning med bionet. Nu er kålen højere end buerne, der er 1 m høje midt på. Foto: Karna Maj

Jeg ville bare så gerne vide, hvad der betinger, at svirrefluerne kommer i stort tal enkelte år. Jeg kan ikke se, at jeg har dyrket haven anderledes end sidste år, hvor jeg havde en hel del kållarver, selv om de ikke ribbede det hele totalt.

Hvidkål

Jeg har aldrig før haft så fine hvidkål i august. Sorten er Høj Amager. Foto: Karna Maj

Jeg har dog nu taget mit dyrt indkøbte bionet i brug til at dække over de grønsager af kålfamilien, som jeg har sået sidst i juli. Det er så ærgerligt at få gnav og larveekskrementer på pakchoi og mizunablade til salatskålen. Og majroerne skulle også helst have blade nok til at udvikle en masse små lækre majroer. Og netop de små planter er sarte overfor at få ædt bladene.

bionet

Bionettet er nu dækket over bedet med pak choi, mizuna, salat, ræddike og majroer. Der er netop tyndet og vandet. Bionet er mere åbent end fiberdug og derfor er der mindre risiko for rådangreb. Foto: Karna Maj

Så er der bare at håbe, at det gamle ordsprog »Hovmod står for fald« ikke kommer til at svie i sidste ende.

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Her er du: Forsiden > Året rundt i haven > Karnas have > 2003 > August > Kålhøgen

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider