Spørg eksperterne

Hvorfor er der ingen kartofler under store kartoffeltoppe?

Jeg har sat kartofler i foråret, og da jeg bor på det østligste Stevns, har det også været nødvendigt at vande regelmæssigt i starten. Så nu har jeg nok Danmarks højeste kartoffelplanter (ca. 1 m høje) men ingen kartofler under. Det er ellers »købekartofler« (asparges), jeg har lagt, normalt har det været »overskuds« kartofler, og her har jeg ikke haft de problemer før. Rodnettet er meget stort kraftigt og sundt at se på.

Med venlig hilsen
Margrethe, juni 2011

Svar

Du skriver ikke noget om, hvor meget gødning, du har givet dine kartofler. Men vand alene giver ikke 1 m høje kartofler. Og de fraværende kartofler skyldes heller ikke den valgte sort. Hvis du har lagt dem sent på foråret, er der måske ikke dannet kartofler endnu. Men har du sat dem i første halvdel af april, så ville der være kartofler under nu.

Jeg tror, at du har givet for meget gødning. Der er et gammelt ordsprog, som siger: For lidt og for meget fordærver alt. Og det gælder også gødning til planter. Planter kan ikke vokse uden de nødvendige plantenæringsstoffer i jorden. Gøder man slet ikke sine kartofler, får man få og små kartofler. Men hvis man giver jordstykket til kartofler alt for meget gødning, så bliver det hele kartoffeltop. Jeg har tidligere hørt om dyrkning af kartofler i en tidligere hønsegård – her blev kartoflerne også meterhøje, og der var ingen kartofler under.

I artiklen Gødningsmængder til køkkenhaven kan du se, at kartofler har brug for ca. 145 g kvælstof pr. 10 m² dyrkningsareal. Bruger du posegødning kan du på posen læse dig til, hvor meget du skal bruge for at tilføre denne mængde kvælstof. I artiklen finder du også et regneeksempel på mængden af kvæggødning til 10 m² kartoffelbed.

Med venlig hilsen
Karna Maj
Tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

ECOstyle A/S

Organisk gødning til hele din have

Ormeposten

Gavnlige mikroorganismer

FAUSOL A/S

HORNUM gødning til hus, have og drivhus

Her er du: Forsiden > Spørg eksperterne > Gødning > Hvorfor er der ingen kartofler under store kartoffeltoppe?

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider