Året rundt i haven

Ormene har overlevet kulden

Af Karna Maj, mandag, 13. januar 2003

Jeg har haft lidt dårlig samvittighed med hensyn til ormene i min kompostbeholder, da jeg ikke havde fået isoleret den lukkede kompostbeholder. Ville de overleve eller dø i de kolde frostnætter? Hver gang jeg fyldte en ny gang kompost på, så indholdet ikke helt stivfrossent ud, men de sad heller ikke på beholderens indvendige side, som de ellers tit gør.

Her til morgen lindede jeg så på låget for at få vished. Der sad ingen på beholderens sider, så jeg pirkede lidt rundt i overfladen med en kæp, og pludselig kom der en hel bunke orm til syne.

Kompostorm i bunke

Der lå en hel bunke orm nede i den lukkede kompostbeholder. Foto: Karna Maj

Ormene lå inde midt i en klump avispapir ikke ret langt nede i beholderen. I dagene med frost var det umuligt at skylle og vaske kompostspanden under vandhanen ude i gården, så derfor havde jeg foret spanden med avispapir, så den var næsten ren og kunne rengøres i køkkenvasken, når jeg havde tømt den.

Længere nede i beholderen var der også orm, som allerede var igang med at æde af indholdet. Den avissektion, som ormebunken lå inde i var ligesom stadig lidt frossen i overfladen – måske var det derfor, at de ikke var søgt ud og begyndt at æde endnu. Da jeg begyndte at skille avisen ad, kom der endnu flere orm til syne. Jeg vil gætte på, at der var mindst 500 orm, måske flere, inde i én avissektion.

Kompostorm

Det viste sig at avisen var helt fyldt med orm – her et nyt »opslag« i avisen. Foto: Karna Maj

Jeg har aldrig set det før, eller læst om at kompostorme samler sig i en bunke i koldt vejr. Man ved, at gærdesmutter klumper sig sammen for at overleve i kulden. Man siger at der kan være op til 50 gærdesmutter i en fuglekasse. Men har de samlet sig for at holde varmen sammen, eller er alle ormene bare søgt ind i avisen, fordi det var det bedste sted.

Udetemperaturen er lige nu 3,5° C, mens temperaturen 10 cm nede i kompostmaterialet er 8,5° C.

Er det kompostorm?

For ca. 20 år siden fik jeg foræret en større portion kompostorm, Eisenia foetida, men om det i dag kun er kompostorm, der tager sig af komposten, er jeg ikke helt sikker på, jeg synes ikke alle ligner kompostorm. Nogle af dem er måske andre slags overfladeorm. Men de gør i hvert fald deres job godt nok.

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Her er du: Forsiden > Året rundt i haven > Karnas have > 2003 > Januar > Ormene har overlevet kulden

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider