Året rundt i haven

Friskhøstede rodfrugter

Af Karna Maj, mandag, 20. marts 2006

Det har været en meget lang vinter – men jeg synes jeg kan mærke, at den er ved at slutte. Lyset er her, det spirer frem overalt, omend langsomt og småt.

I vinterens løb har det ind imellem været småt med forsyningerne af pastinakker, skorzonnerrødder, jordskokker, majroer, ræddiker og gulerødder. I meget lange perioder har jeg ikke kunnet hente nye forsyninger af de rodfrugter, som jeg har ladet stå i jorden, og det har da fået mig til at overveje, om jeg næste vinter virkelig skal tage rodfrugter ind i kasser med sand. Jeg vil jo gerne undgå at være nødt til at købe rodfrugter, som det har været tilfældet i flere uger i år. På den anden side så er rodfrugter opbevaret ude i jorden meget mere sprøde og friske.

Jeg har derfor stadig en hel del rodfrugter siddende ude i jorden, så det var lidt spændende at se, hvordan de havde det efter så megen vinter. Heldigvis bor jeg på det lune Lolland, hvor vi ikke har været under 10° frost om natten. Gulerødder, majroer og ræddiker kan jo ikke tåle frost, så de har siden november været dækket af et tykt lag bøgeblade og fiberdug. Men har det været nok?

Gulerod

Gulerødderne stod lige så fine nede under vinterdækket af bøgeblade. Foto: Karna Maj

Søndagens solskin med plusgrader lokkede mig hurtigt ud i haven med gravegreben. Nogle steder var jorden stadig frossen, men heldigvis ikke hvor pastinakkerne står, så her kunne jeg fint grave nogle stykker op.

Gulerødderne viste sig også at have det fint under fiberdug og bøgeblade. Det var virkelig dejligt igen at trække flotte orange gulerødder op af jorden. Og de var helt fine.

Også majroer var der nogle af, og igen i år viste det sig, at den runde gule majroe ‘Golden Ball’ er en hårdfør sort, som klarer sig bedre end de andre sorter. Også en gammel tysk gul majroe, der er aflang og spids, havde klaret sig godt. Derimod var de sorte ræddiker ikke mere værd.

Skorzonnerrødder blev det ikke til, da jorden var frossen, hvor de står, og det samme var tilfældet med jordskokkerne. Men begge dele klarer frosten, så de må vente til frosten går af jorden. Det er ellers lang tid siden, at vi har fået skorzonnerrødder, for det er ikke noget, butikkerne fører i Nakskov.

Rodfrugter

En dejlig oplevelse igen at kunne gå ud i haven og hente rodfrugter til dagens middag. Foto: Karna Maj

Jeg havde helt glemt, hvor godt mine egne gulerødder smager i forhold til dem, jeg køber. Der er simpelthen mere smag end i de økologiske gulerødder, som vi ellers har været glade for og har spist masser af. Det var lige før, jeg ikke nænnede at bruge dem til bagte rodfrugter.

Gulerødder, pastinakker og majroer blev skrællet og skåret i store tern og suppleret med fire store rødløg i kvarter. De blev vendt i en dressing af olie, citronsaft, salt og en teskefuld honning og så i ovnen i en god times tid, til de begyndte at blive lidt brune. Det er uovertruffen måde at tilberede rodfrugter på – de bliver utrolig smagfulde.

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Her er du: Forsiden > Året rundt i haven > Karnas have > 2006 > Marts > Friskhøstede rodfrugter

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider