Er det mon en dræbersnegl?

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

snegl

Ikke alle store snegle, man finder i haven er dræbersnegle, der æder planterne. De har tværtimod stor betydning for omsætningen i naturen. Du kan evt. prøve at finde ud af, hvad det er for en snegl på billedet via sneglenøglen, der omtales i teksten. Foto: Karna Maj

Havens snegle skal ikke udryddes, bare fordi de er snegle. Havens snegle har stor betydning for omsætningen i naturen. De lever af såvel frisk som forrådnende plantemateriale, dyreekskrementer og af andre snegle, gerne artsfæller.

Sneglene er desuden føde for mange andre dyr, ikke mindst arter som pindsvin, grævling og ræv. Mange fugle, specielt drosler og solsorte, kan også godt lide snegle. Sangdroslen hakker snegleskallerne i stykker for at æde selve sneglen – man kan finde steder, hvor der ligger mange ituhakkede sneglehuse.

Det er således vigtigt ikke at udrydde alle havens snegle, da de er en vigtig brik i havens økosystem.

Sneglenøgle

Den iberiske skovsnegl, eller dræbersneglen, som vi har døbt den, er specielt forhadt, da den gør stor skade i haverne. Også den sorte skovsnegl kan være et problem i haver, der ligger tæt på naturområder, især skove. Agersneglen gør en del skade, men er ikke ødelæggende i haven som helhed, men kan være det i et nyplantet salatbed.

Skov- og Naturstyrelsen har udarbejdet en enkel og brugervenlig bestemmelsesnøgle for snegle. Sneglenøglen er specielt beregnet på, at haveejerne kan afgøre, om det er en dræbersnegl eller ej. Ved at bruge denne sneglenøgle, kan man identificere, hvad det er for en snegl, man står overfor. Man skal dog nok have sneglen med ind foran computeren for at kunne svare på alle spørgsmål, der stilles.

Ved at anvende nøglen reduceres risikoen for at dræbe andre lignende, men uskadelige snegle. Snegle er jo som beskrevet ovenfor betydningsfulde for omsætningen af organisk materiale i naturen.

Nøglen er beregnet til identificere voksne individer ud fra de ydre kendetegn. Dræbersneglen skal være 4–5 cm eller længere. For helt sikkert at kunne identificere dræbersnegle fra andre skalløse snegle kræves egentlig en grundig undersøgelse af sneglens indre organers kendetegn. Men i denne nøgle har man forsøgt at give en metode som med simple iagttagelser kan give en rimelig sikker bestemmelse.

Afprøv sneglenøglen…

Vælg metode efter antal snegle

Hvis man ønsker at udrydde dræbersnegle fra sin have skal man forsøge at bruge så skånsomme metoder som muligt, så det så vidt muligt kun er dræbersneglene, der udryddes.

Såvel ferramol som nematoder mod snegle udrydder alle slags snegle, så det bør kun bruges, hvis dræbersneglene er blevet et virkelig stort problem. Det er derfor vigtigt, at man kommer i gang med at udrydde dræbersneglene, så snart de viser sig i haven. Alene kan man dog ikke for alvor begrænse deres opformering, man er nødt til at samarbejde i nabolaget, hvis man vil undgå at problemet bliver stort.

Jo flere dræbersnegle, der er i området, jo skrappere midler, kan man blive nødt til at tage i anvendelse for at få problemet under kontrol. Man skal ikke regne med, at dræbersneglen kan udryddes, når først den er i lokalområdet. På Skov- og Naturstyrelsens informationsider om snegle, kan man finde anbefalinger til en indsats mod dræbersnegle i forhold til problemets omfang.

Her kan du finde mere information om dræbersneglen

Kommentarer

Der er 7 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Revira – det usynlige hegn

Revira-Det usynlige hegn.

Rosenbud

Automatik til hønsehuset

Vildtremisen.dk

Tilbyder såmaskiner, foder, redekasser

Her er du: Forsiden > Dyr i haven > Dyr > Er det mon en dræbersnegl?

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider