Opformering af egne grundstammer

Af Boi Jensen, podemester, De gamle sorter

De fleste vælger at købe grundstammerne, men har du tid og lyst, kan du også lave dine egne grundstammer til ingen penge.

Så dine egne grundstammer

Find modne frugter af de arter, som du har planer om at bruge som grundstammer (se oversigt nedenfor). Spis frugtkødet eller sortér det fra og læg frøene i dybfryseren.

I december eller begyndelsen af januar sår du frøene i løs jord, der skal være fri for flerårigt ukrudt. Læg sand/grus over i samme tykkelse, som frøet er på det længste mål. Sand/grus dækningen gør, at det er nemmere at overskue ukrudt og små planter, og det er med til at nedsætte fordampningen fra jorden. Nu er det bare at vente på foråret og på, at frøene spirer.

Hvis du tørrer frøet, skal du lære at stratificere, og det er et omfattende ugekursus. Undlades stratificeringen, vil der oftest ske det, at frøet ikke spirer året efter såning, men ofte året efter.

Rækken med planter skal holdes fugtig og måske gødes ganske lidt ad flere omgange. I november graves alle planterne op, og rødderne skæres, så de maksimalt er 20 cm lange. De plantes ud med mindst 5 cm afstand og får et år mere i »planteskolen«. Skulle nogle være over 5 mm tykke, kan de bruges til at pode på efter første vækstsæson.

Formering af beskæring og hypning

Du kan formere nogle af de svagtvoksende grundstammer ved at plante en eller flere med kendte egenskaber ud, skære toppen af grundstammen 10–15 cm over jordniveau. Stammen vil så skyde med »hvilende knopper«, fordi toppen er skåret af. Når de nye skud er ca. 10 cm lange, hyppes jord op over – forsigtigt, så de ny skud ikke brækker af. Hypningen forøges en gang imellem, og jorden holdes vandet i tørre perioder.

I november fjernes den hyppede jord, og skuddene klippes af inde på stammen. Der er nu rødder på de fleste skud. De tykkeste kan der podes på samme forår, andre skal i planteskole et år, før de er store nok til podning.

Valg af grundstammer

  • Til æbler bruges æblegrundstammer.
  • Til pærer bruges vildpære- og kvædegrundstammer.
  • Mirabelgrundstammer bruges til blomme, mirabel, fersken, nektarin og abrikos. Her findes også alternativer, men de er ofte svære at skaffe, den mest brugte er Prunus St.Julien.
  • Til sur- og sødkirsebær bruges fuglekirsebær, også her findes alternativer med svagere vækst som Prunus Colt og Prunus Gisela 5.

Kommentarer

Der er 1 kommentar til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Her er du: Forsiden > Dyrkningsmetoder > Formering > Opformering af egne grundstammer

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider