Formering

Mærkning af podekviste

Opbevaring af podekviste

Hvis man vælger at skære sine egne podekviste er de rette opbevaringsforhold vigtige, så knopperne ikke udvikles før tiden, eller kvistene ødelægges. Læs artikel…

Podekviste

Podekviste fra frugttræer

Podekviste bruges til podning ved kopulering af små grundstammer samt til barkpodning på træer. Kvistene skal helst indsamles i januar.

Podning af frugttræer

Frugttræer formerer man ved at pode et etårigt skud fra den ønskede frugtsort på en grundstamme, som er forenelig med frugtsorten,

Podning

Podning af æble og pære i foråret

Vil man dyrke frugt og samtidig selv fremstille sine træer, må man lære at pode. Her et kursus i podning af æble og pære.

Ompodning

Pod nye sorter på gamle træer

I april kan du pode nye sorter på dine gamle æbletræer. Enten en ny sort på ét træ eller flere sorter på samme træ, så du får et såkaldt familietræ.

Podematerialer

Materialer til podning

Podeteknikken til podning af æble og pære i foråret er simpel, men man skal have anskaffet de nødvendige materialer.

Æblesorten Ritt Bjerregaard

Æbleforædling i praksis

Ved sortsforædling forstås fremstilling af frøplanter, dyrkning af dem og udvælgelse af de mest egnede til privat og/eller kommerciel æbleproduktion.

Stiklingeformering

Ved at stiklingeformere kan man hurtigt få mange nye planter, og man er sikker på, at de alle har moderplantens gode egenskaber.

Stiklingeformering af lavendel

Stilingeformering er en nem og billig måde hurtigt at lave mange nye småplanter af lavendel og en række andre arter af pryd- og nytteplanter.

Yacon

Grønsagen fra Sydamerika er en fryd for øjet – og for den søde tand.

Knop til okulering skæres.

Okulation med T-snit

T-snit-okulationen er en meget gammel formeringsmetode, hvor en knop med lidt bark sidst på sommeren sættes ind på en allerede plantet grundstamme.

Chip-budding på æbletræer

Chip-budding

Chip-budding er en formeringmetode i stil med T-snit-okulation, og den kan bruges i juli og august til at formere bl.a. æbletræer.

Vegetativ formering af mynter

Hvis man vil have flere planter af de forskellige mynter, man har i haven, skal de formeres vegetativt, da mynter krydser meget let med hinanden.

Grundstammer

Opformering af egne grundstammer

Grundstammer er det lettest at købe, men du kan formere dine egne grundstammer ved såning eller beskæring/hypning. Det tager dog 1–2 år.

Genpatenter kan gøre det kriminelt at dyrke planter

Gensplejsning er uendelig langt fra glæden ved at forædle sine egne tallerkensmækkere.

Her er du: Forsiden > Dyrkningsmetoder > Formering

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider