Der er ikke noget så frustrerende som frø, der ikke spirer. Man har sået efter alle kunstens regler, og man venter og venter, men intet sker. Og ikke nok med at man har spildt både frø og arbejde, næste såning kommer også for sent i gang – hvis den over hovedet bliver til noget.
Vi har i nogle år haft problemer med gulerødder, som ikke ville spire – efter flere årtiers økologisk havedyrkning uden den slags problemer. Først fik frøene skylden. De var sikkert for gamle eller for dårlige. Men så prøvede jeg at så forspirede frø, uden at det gav bedre resultater.
Næste teori var, at jorden efter mange års god økologisk pleje med masser af kompost var blevet for »stærk« for gulerødder. Jeg lavede en rende med sand og såede i den. Og minsandten om gulerødderne ikke kom pænt, så min teori var altså god nok – eller var den?
Sidste år var der også problemer med andre ting, som ikke ville spire, og i år har det været helt galt: salat, spinat, dild… ikke noget af det, vi har sået, er kommet op.
Vi har også i år været plaget af snegle, vi taler ikke om dræbersnegle, men bare om små »søde« agersnegle og nøgne havesnegle, og det i en grad, som vi ikke har set før. For at holde de udplantede kål i live lagde vi overskårne kartofler ud på jorden mellem kålplanterne. Det er åbenbart guf for snegle, for vi kunne hver dag »høste« et betydeligt antal snegle til likvidering under kartoflerne.
Det viste sig, at der ikke kun var de voksne snegle – dem vi plejer at se på jorden og på kålplanterne – men også ganske mange bitte små snegle. Lidt studier afslørede, at de helt små snegle opholder sig i jorden, hvor de lever af forskelligt plantemateriale.
Så var det, det gik op for mig, at der måske kunne være en sammenhæng mellem de mange snegle og den manglende spiring. Og ud fra en forestilling om, at sneglebørn nok ikke er gode til at forcere sand, prøvede vi at så en række salat dels i sand, dels uden.
Og resultatet var slående: I sandet spirede salatplanterne pænt frem, men hvor frøene var lagt i jord, kom der ikke en eneste. Så nu er der erklæret store nordiske sneglekrig, hvor alle midler vil blive taget i brug. Først og fremmest vil vi blive ved med at bruge kartofler som lokkemad, men det kemiske middel Ferramol er også på listen. Det består af jernfosfat og er ugiftigt for alt andet end snegle.
Søg i forhandlerguiden:
Økologiske frø
Grundige såvejledninger til alle frø
Rullerenser – hjulhakke – såmaskiner
Alt til den økologiske have
Flerårige spiselige planter til haven
Frø af foderplanter
Her er du: Forsiden > Dyrkningsmetoder > Frø og såning > Når frø ikke vil spire
Kommentarer
Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…