Høst dine egne korianderfrø

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Koriander er en ret ny krydderurt i danske nyttehaver. Den er meget let at dyrke, men skal sås med 2–3 ugers mellemrum sommeren igennem for at sikre en frisk forsyning af grønne blade. Koriander begynder nemlig hurtigt at vokse i højden, og fra det øjeblik sætter den ikke længere de trelappede blade, men fine trådformede blade, som ikke er nær så gode. Normalt hakker man planterne om, når de begynder at vokse i højden.

Blomster og frø

Hvis man lader planten vokse videre, bliver den 50–80 cm høj og kræver støtte, hvis den ikke skal lægge sig ned over de andre afgrøder. Den blomstrer med de yndigste hvidlige, næsten kniplingeagtige blomster, som insekterne er helt vilde med.

Sidst på sommeren modnes de grønne frø, og man kan høste dem til brug i madlavningen – og til at så næste forår. Hvis man vil satse på at dyrke korianderfrø til høst, skal det være fra det først såede hold, da man ellers risikerer, at frøene ikke når at modne, inden efteråret sætter ind. Frøene er normalt først helt tørre, når planterne også er visne. Hvis fuglene begynder at spise frøene, må man enten dække med insektnet eller fiberdug, indtil de er modne nok til at høste, eller man kan hive planterne med de næsten modne frø op og hænge/lægge dem til eftermodning et luftigt og fuglefrit sted.

Høst korianderfrø

Nedenfor kan du se, hvordan man får frøene høstet og renset.

Korianderfrø på planten

Frøene er fra sidst i august modne og klart til høst. Foto: Karna Maj

Korianderplante høstet

Koriander selvsår, så det er en god ide at sørge for mindst muligt frøspild under høsten. Hele planten høstes og de lægges på f.eks. et stykke plast. Foto: Karna Maj

Korianderfrø nulres fri

Man kan hurtigt nulre de tørre frø af med fingrene. Foto: Karna Maj

Korianderfrø med fnuller

Nu er stænglerne væk, men der er meget fnuller tilbage. Det kan man få væk ved at tage en håndfuld af gangen op lade det falde ned en dag med lidt vind. Det lette fnuller vil flyve væk, mens de tungere frø falder ned. Der bliver nogle lidt grove stykker tilbage, som man kan fjerne ved at sigte frøene igennem en sigte eller dørslag, hvor frøene netop kan passere igennem og resten bliver holdt tilbage. Foto: Karna Maj

Korianderfrø

En flot høst af korianderfrø. Her er både til at så næste år og til at bruge i maden. Foto: Karna Maj

Kommentarer

Der er 3 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Frøsnapperen

Grundige såvejledninger til alle frø

Fantastiske Frø

Økologiske frø

Naturplanteskolen

Flerårige spiselige planter til haven

Spiroggro

Frø af foderplanter

Ukrudtshajen

Rullerenser – hjulhakke – såmaskiner

Solsikken

Alt til den økologiske have

Her er du: Forsiden > Dyrkningsmetoder > Frø og såning > Høst dine egne korianderfrø

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider