Jordkløver

Af Jens Holmegaard, folkeskolelærer og cand.pæd. i biologi.

Jordkløver

Jordkløver er en lavtvoksende kløverart, som kan overvintre. Her ca. en måned efter såning. Foto: Karna Maj

Enårig overvintrende, lav kløver med op til 50 cm lange nedliggende skud. Mange sorter, hvoraf et fåtal er afprøvet i Danmark. Sorterne kan have store sortsforskelle i jorddække, højde, skudlængde og overvintring.

Jordbund

Relativt fordringsløs, men trives bedst på svagt sur til neutral jord. Yder optimalt på lettere jord. Undgår meget fugtige jorder.

Klima

Tørketolerant og tåler nogen frost.

Vækst

Hurtig ungdomsudvikling med god jorddækning, god konkurrenceevne og skyggetolerance.

Blomsterhovederne bøjes under frøfyldning stadig mere mod jorden. Når stænglerne samtidig forlænges, skubbes frøstanden ned i blød jord. Ved denne mekanisme skulle denne enårige kløver kunne danne vedvarende bestand. Frørene spirer i slutningen af august og september.

Frøene finder selv vej ned i jorden, hvor de spirer.

Når jordkløveren er afblomstret, bøjes blomsterhovederne mod jorden. Samtidig forlænges skuddene og skubber frøstanden ned i jorden. Her ses en opgravet jordkløver i juli. De runde hængende »dimser« er frøstande, som havde boret sig ned i jorden. Foto: Karna Maj

Udsået til først i juni blomstrer planterne vedvarende, hvorefter planterne dør i løbet af vinteren. Jordkløver dækker da jorden med et tæt vinterdække af stængler og uomsatte blade. Udsået i juni ses delvis henfald og usikker overvintring. Såninger fra først i juli til midten af september overleder vinteren som grønne.

I 2. vækstsæson ses en hurtig vækst og blomstring fra slutningen af maj. Særlig august-udsåninger overvintrer med stor vitalietet.

Undersåning med jordkløver i kål

Jordkløver er skyggetolerant og kan bruges til undersåning i f.eks. kål. Her udsået i juli mellem palmekål og grønkål, som er udplantet som 2. afgrøde efter stikløg. Foto: Karna Maj

Jordkløver har en middeldyb, enkelt pælerod med en del side- og finrødder. Roden vokser ind i spalter og omspinder jordklumper.

Dette iagttagne udviklingsmønster kan variere fra sort til sort.

Anvendelse

Foderværdien afhænger af sort. Nogle sorter kan indeholde østrogener, som giver frugtbarhedsforstyrrelser hos husdyr. Andre kan anvendes til foder.

Denne lavtvoksende kløverart egner sig til undersåninger og som blandingspartner i efterafgrøder, hvor den også kan overvintre.

Overvintret jordkløver

Bed med overvintrede kål og jordkløver. Billedet er fra 22. maj 2011 (efter en meget hård vinter) og lige inden, at jordkløveren blev hakket om og efterladt som jorddække. Kløveren er sået i starten af august. Foto: Karna Maj

Dyrkning

Arten har relativt store frø og tåler et lidt grovere såbed end de fleste andre kløverarter.

Frøstande på jordkløver

Jordkløverens frø sidder inde i runde frøstande. Foto: Karna Maj

Noter om jordkløver

Højde30–40 cm
VækstmådeRoset, nedliggende
JorddækkeTæt
LivsvarighedEnårig, overvintrende
KvælstofsamlendeJa
Føde til bierUkendt
Føde til vild faunaUkendt
AnvendelseHoved- og efterafgrøde, undersåning
Diverse oplysningerGod dækafgrøde

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Solsikken

Alt til den økologiske have

Her er du: Forsiden > Dyrkningsmetoder > Grøngødning > Jordkløver

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider