Høst og opbevaring

Løg

Høst og opbevaring af løg

Det er vigtigt at tage spiseløgene op på det rigtige tidspunkt og tørre dem med toppen på, hvis de skal kunne opbevares til brug vinteren igennem. Ls artikel…

Pesto af havens krydderurter

Der er koriander, persille og løvstikke i så rigt et overmål. Men de kan gemmes – endda med et gastronomisk set spændede resultat.

Lav frugtlæder af blommer og mirabeller

Frugtlædereret kommer fra Mellemøsten, hvor soltørring er noget nemmere end hos os, men vi kan tørre den sødede, syrlige frugtmos i ovnen.

Gem tomaterne på glas

En af de allerbedste måder at gemme tomater på er at bruge Camilla Plums opskrift på at henkoge flåede tomater med masser af krydderurter i ovnen.

Sensommer er syltetid

Konservering betyder ikke længere slægtens overlevelse, men giver en vidunderlig fornemmelse af at gøre noget, der rækker ud over nuet.

Høst og opbevaring af æble og pære

Ønsker man at opbevare kernefrugt længst mulig, skal frugten plukkes, inden den er helt moden.

Tørring af tomater

Har man mange tomater, kan man tørre dem til senere brug, men det er vigtigt, at de er helt modne og det skal helst være sorter med lavt vandindhold.

Nye kartofler

Høstsæson og opbevaring for frugt og grønsager

Her finder du et skema over, hvornår de forskellige grønsager og frugt kan høstes, og hvordan og hvorlænge de kan opbevares.

Cider – fra egen æblehave

I efteråret er haverne oversået med nedfaldsæbler, som med en beskeden indsats let kan forvandles til en yderst velsmagende, perlende frisk cider.

Gem havens afgrøder ved at tørre dem

Tørring har man brugt siden oldtiden, men i dag er tørrede produkter blevet delikatesser og sundt slik.

Pres most af nedfaldsæblerne

Der er masser af nedfaldne æbler rundt om i haverne, som får lov til at ligge og rådne. Med en beskeden indsats kan de forvandles til æblemost.

Sådan gemmer du dine valnødder

Valnødder kan tørres eller nedfryses. Man får dog langt den bedste og mest brugbare kvalitet ved at tørre valnødderne, hvis de lige er faldet ned.

Høst og opbevaring af græskar

I eftersommeren vrimler det med græskar og squash i haven, men heldigvis kan mange arter eftermodnes og opbevares i flere måneder.

Jordkælder

Opbevaring af grønsager i jordkælder

En jordkælder er det optimale sted til opbevaring af rodfrugter og kartofler

Mælkesyregæring

Mælkesyregæring er en mange tusind år gammel konserveringsmetode, som bl.a. bruges til fremstilling af yoghurt, surkål og saltagurker.

Jordkælder

Byg en jordkælder

Der er mange forhold at tage hensyn til, hvis man vil bygge en jordkælder. Men der findes både bøger med tegninger og færdige jordkældere.

Jordkælder

En kølig jordkælder

Det tager tid at bygge sig en jordkælder, men den er med sine syv plusgrader året rundt ideel til opbevaring af havens afgrøder.

Tørrede æbler er det rene slik

Hvis man har masser af æbler i haven, så er det en god ide at tørre dem til sundt slik. Tørringen koncentrerer smag, aroma og frugtsukker.

Sellerierne placeres

Lav en åben jordkule

Knoldselleri, rødbede og kålroe kan ikke tåle frost, men de kan opbevares nedgravet i en åben kule og derefter dækket med et godt lag vinterdække.

Kvæder og kvædebrød

Kvæden var oldtidens guldæble, et guddommeligt og smukt lille træ, hvis gule duftende frugter kan blive til delikatesser som kvædebrød og – marmelade

Kål tages op til vinteropbevaring.

Vinterforberedelser

Når der begynder at komme mere en let nattefrost, skal man i gang med at vinterforberedelserne – se tjeklister for de aktuelle ting, der skal gøres.

Vinteropbevaring af frugt og grønt

En af de store udfordringer som selvforsyner er at få årets høst af grønsager, frugt og bær opbevaret, så de holder sig vinteren over.

Forhandlerguide

Hjemmeriet

Konservering af grøntsager ved mælkesyre

Her er du: Forsiden > Dyrkningsmetoder > Høst og opbevaring

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider