Høst og opbevaring af græskar

Af Lila Towle, formand for Frøsamlerne, Frøsamlerne

Når haven vrimler med squash og græskar i eftersommeren, melder spørgsmålene sig uværgeligt: Hvilke slags græskar kan gemmes, hvornår skal de høstes, hvordan kan jeg se om de er modne, og ikke mindst hvordan skal de opbevares for at kunne holde sig.

Græskar, der kan tørres og gemmes

Der findes tre slags græskar, som kan gemmes:

  • Vintergræskar (spisegræskar), f.eks. af sorter som Hokkaido eller Buttercup
  • Halloween-græskar eller pumpkins – kan også spises, men de mest dekorative er sjældent de bedste til at spise
  • Pyntegræskar

Pyntegræskar og pumpkins kan holde sig i nogle uger, evt. indtil efter jul. Vintergræskar kan alt efter sort holde sig et antal måneder. Nogle vintergræskar kan, hvis de tørres ordentlig, holde helt til påske.

vintergræskar vintersquash

Vintergræskar. Forrest to plettede af sorten »Harlequin«, agern-type. De blågrå er af typen Hubbard, de orange af typen Hokkaido; de grønne af typen Buttercup (sorterne har andre handelsnavne). Som der kan ses er de moderne græskar beregnet til små familier. Foto: Lila Towle

Små squash kan ikke tørres

Squash (summer squash, courgetter, Ufo’er) har blødt skind og indeholder meget vand. De kan ikke tørres som unge. De helt udvoksede – »for store squash«, som ses til venstre på billedet nedenfor – får efterhånden hård skræl og kan tørres som pumpkins eller pyntegræskar.

Sommersquash

Sommersquash. De små umodne på størrelse med en ølflaske kan ikke tørres. Foto: Lila Towle

Høsttidspunkt

Græskar og pumpkins kan høstes så snart de er fuldt udvoksede og helt hårde i skræl og stængel. De tager tilsyneladende ikke skade af kolde nætter, endda lidt nattefrost – men har heller ingen glæde af det. Kolde fugtige perioder kan være skadelige, så det kan kun betale sig at lade dem stå på marken, så længe dagene er rimeligt lune og tørre. Udvoksede græskar bliver ved med at modnes, selv om planten dør, så længe de har det varmt og tørt.

Stænglen afslører hvornår de er modne

Når græskar modner, ændrer farven sig mod den typiske for sorten – se på frøposen. På billedet nedenfor ses pumpkins på vej fra grønstribet til helt orange. Skrællen skal være helt hård og noget mat i overfladen – unge frugter »skinner« lidt.

Det vigtigste er stængelen, da det er herfra, de som oftest begynder at rådne. Nogle (f.eks. pumpkins) har en tynd, krasbørstig, kantet stængel, der skal blive helt hård og tør. Hvordan stængelen ændrer sig under modning kan man let se på billede nedenfor. Hokkaido og andre vintergræskar har en tyk, lidt blød stængel, der bliver mere og mere korkagtig, jo mere moden frugten bliver. Disse korkagtige stængler kan ses bl.a. på de grønne og blålige frugter til højre i billedet øverst.

Pumpkins

Pumpkins er ved at ændre farve fra grønstribet til helt orange. Foto: Lila Towle

For tidligt høstede græskar kan modnes

Hvis græskarrene ikke kan nå at blive udvoksede, inden man bliver nødt til at høste dem, kan de alligevel modnes, hvis de placeres et tørt og ret varmt sted (25+ grader vil være ideelt) i nogle uger. Helt unge frugter bliver aldrig modne, men skrumper og rådner. De rigtige forhold kan f.eks. opnåes således:

  • I et tørt drivhus, hvis der er solskin nok til at huset bliver rigtig varmt om dagen. Der må godt blive lidt koldt om natten, helst ikke under 10 grader. Helst i let skygge.
  • I stuen på et varmt sted. Mine lægges under brændeovnen, men kun til tørring i nogle dage, da det ville være træls, hvis de var der i ugevis.
  • I nærheden af oliefyret

Eftermodning

Også helt modne græskar skal »eftermodnes« hvis de skal opbevares i længere tid. Dette betyder 25+ grader i mindst 10 dage (som ovenfor). Så skulle både skrællen og stængelen være helt gennemtørre.

Opbevaring af græskar

Når de er helt tørre, skal de opbevares »tørt og køligt« – 12 grader er ideelt. Holdbarheden forringes, hvis de får under 10 grader eller over 15 grader i længere tid. Men de kan selvfølgelig holde sig i nogle uger eller måneder alligevel. Husk at tjekke dem ugentligt, ellers får man kedelige overraskelser i form af mug eller råddenskab ud over gulvet.

Spisekvalitet

Spisekvalitet hos Hokkaido er efter min erfaring bedst inden nytår. Mine Buttercup-græskar plejer at smage fint indtil en gang i foråret, hvis de er helt modne. Dvs. at »kødet« har fået den stærkt orange farve og søde smag, der betyder optimalt indhold af tørstof og sukker.

Kommentarer

Der er 17 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Hjemmeriet

Ostefremstilling og mælkesyregæring

Dansk Hjemmeproduktion

Tørreapparat

Her er du: Forsiden > Dyrkningsmetoder > Høst og opbevaring > Høst og opbevaring af græskar

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider