Sådan synger havens fugle – kursus i fuglestemmer

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Benny Génsbøl er forfatter til flere fuglebøger. I foråret 2003 er han aktuel med en lille bog med tilhørende CD med fuglestemmer. Bogen og CD’en er et kursus i fuglestemmer. »Sådan synger havens fugle« udgives af Gads Forlag i samarbejde med Dansk Ornitologisk Forening. Fuglestemmerne er optaget i stereo af Benny Génsbøl – suppleret af Lasse Kreutzfeldt for to arters vedkommende.

Bogen indledes med en gennemgang af, hvordan man kan analysere, hvordan fuglesang er opbyget med sangtyper, tonehøjde, sanglængde, tempo, styrke og klang. Til hver af disse er der en række lydspor på CD’en man kan lytte til. Der er desuden et lille foto af fuglen.

Bogen gennemgår 38 havefugles sang, og til hver er der et lydspor af ca. 1 minuts varighed med den pågældende fugls sang. Det er nogle meget fine lydoptagleser, hvor den pågældende arts sang ved hjælp af moderne teknik fremstår perfekt, men stadig så der i baggrunden kan høres andre fugle og på nogle lidt trafikstøj. Desuden er der ekstra lydspor der, hvor det er let at forveksle to arters sang – her høres de skiftevis. I bogen er der en beskrivelse af sangens opbygning, tonehøjde, sanglængde, tempo, styrke, klang og hvilke andre fugles sang, den kan forveksles med.

I løbet af kort tid lykkedes det mig at finde ud af, at en bestemt fuglestemme i haven var havesangerens, og her var endda forvekslingsmulighed med en munk.

Bog og CD er åbenbart kun tænkt som et kursus og ikke som et opslagsværk, for på oversigten på CD’en kan man kun se nummeret på sporet – ikke fuglenavnet. I bogen er indholdsoversigten ikke ordnet alfabetisk, men listet i siderækkefølge. Og her står kun sidetal, ikke nummer, på sporet. Så for at finde det spor med f.eks. gransangerens sang, skal man først slå op i indholdfortegnelsen og lede sig frem til gransangeren, slå op på side 24 og kan derefter se, at dens sang er på spor 40. Når vi er ved manglerne, så ville det også have været godt med en lille lomme inde i bogen til at sætte CD’en på plads i.

CD’en er oplagt til brug i undervisningen i Folkeskolen i natur og teknik. Men den kan også bruges til baggrund med lav styrke, hvis man holder af fuglesang til arbejdet, eller man måske bor et sted uden fuglesang. Jeg lytter en del til den, mens jeg arbejder.

I følge forlagets opgivelser, så virker CD’en kun på PC, men jeg kan uden problemer afspille den på Apple CD Audio Player, version 2.5, som var installeret på min mac ved levering.

Benny Génsbøl: Sådan synger havens fugle – kursus i fuglestemmer. I samarbejde med Dansk Ornitologisk Forening. Gads Forlag 2003. Bog på 48 sider lille format og CD. 99 kr.

Benny Génsbøl har også skrevet bøgerne Fugle ved foderpladsen og. Til den sidstnævnte medfølger en CD med fuglenes sang og kald, optaget i den danske natur.

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Økologiens Have

Se alle bøgerne i webshoppen

Gartneri Toftegaard

»KRYDDERURTER« bogen for urteelskere

Landsforeningen Praktisk Økologi

Læs boganmeldelser i Praktisk Økologi

Naturplanteskolen

Køb bogen Fantasilater

Urteskolen.com

Bøger om ingefær.

Rosenbud

Bøger om hønsehold.

Her er du: Forsiden > Inspiration > Bøger > Sådan synger havens fugle – kursus i fuglestemmer

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider