Liv i gaden – og i gården.

Af Fanny Møller, tidligere redaktør på Havenyt, Landsforeningen Praktisk Økologi

Der er mange der bor i byerne, der hver dag lever de højt oppe blandt byen tage. Ser ned på små og undseelige gårde imellem høje karreer. Kan den nogensinde blive til noget? Og hvad kan leve her?

Figentræet ser ikke ud af meget, men mange figner giver det.

Svaret er ja, det er de mest utrolige steder, der kan vokse noget, så hvorfor ikke også i din gård? Det gælder bare om at vælge de rigtige planter. Når det er sagt, er udfordringen ofte, at der i mange gårdmiljøer ikke er meget lys grundet de høje bygninger. Ligeledes er der i alle større byer en del rotter, selv om du ikke ser dem. Derfor vil jeg ikke anbefale noget jordnært, som fx jordbær. Men hvorfor ikke et figentræ på en sydvendt mur? Det virker umuligt, men det er faktisk slet ikke utopisk. Og jeg ved det … for vi har et; lige midt på Nørreport.

Midt i byen står dette smukke træ.

Som med alle steder du skal plante, er det vigtigt, at du tænker på, hvilke vilkår du kan tilbyde planterne. I et lukket gårdmiljø er det ofte sollys, der er den begrænsende faktor. Dernæst er det jordvolumen, eller rettere den jord som dine planter har til rådighed.

Der er også forskel på skygge, for der er både den fugtige skygge og den tørre. Oftest i byerne er det dog tørt da vandet ledes væk og der som regel ikke er meget jord til planterne at vokse i. Derfor er det også vigtigt at tænke på planterne i gården på tørre og varme dage.

Klatre hortensia hlare sig også godt i skyggefulde hjørner.

Stauder der trives i skyggen er fx : løvefod, akeleje, hasselurt, bregner, bispehue, storkenæb, oregano, singrøn og guldjordbær.

Hvis du skal gå foråret i møde kan du prøve med disse løg: Hvid anemone, alpeviol, vintergæk og klokkeskilla, er er alle tolerante overfor både skygge og tørre forhold.

For at skabe fylde kan du bruge et par buske prøv dig fx frem med: berberis, buksbom, benved, liguster, laurbær-kirsebær, snebær, rhododendron eller klippet taks.

Den vilde vin klatre nemt flere meter op af muren om året.

I en bygård er der ofte mange flader du gerne vil have dækket, om det er skuret ved skraldespandene eller naboens garagevæg der ligger i dit skel. Husk hvids det er naboens væg at du skal holde beplantningen og at den ikke skal skade bygningen. Her kan du vælge træmorder, klematis, arkitektens trøst, vedbend, humle, kaprifolie eller vildvin.

Men der er måske et hjørne, der får lidt mere sol, hvor du kan have lavendel? Eller måske et træ; det kunne være en bøg, navr, tjørn, taks eller hvis der er meget skygge, en kristtjørn? Hvis du, som jeg, er heldig at have en mur med en del sol, er en figen slet ikke uopnåelig. Denne figen der står midt i byen og med en rende på 40 cm at gro i, har leveret over 100 figner i år allerede; og 100 mere er på vej. Et af naturens små mirakler ville jeg sige.

Fignerne begynder at blive modne i stor stil nu.

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Her er du: Forsiden > Inspiration > Byhaver > Liv i gaden – og i gården.

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider