Naturtip 1 – Sørg for at danske planter og urter trives

Af Katrine Turner, biolog og naturvejleder og Signe Schrøder

2020 er udnævnt til at være Naturens år, og »Vores Natur« er et projekt, der skal give danskerne større viden om og mere lyst til at bruge og passe på naturen.

Praktisk Økologi er med i en del af projektet, og i den anledning bringer vi her på Havenyt.dk en række artikler om naturen i haverne.

Der kommer bl.a. 7 korte artikler med tip til, hvordan man kan få mere vild natur i haven. Dette er det første tip, der handler det om at sørge for, at de danske planter og urter trives i haven.

Sørg for, at danske planter og urter trives

I forhold til flora og fauna i haven er det bedst at have hjemmehørende planter, som dyr og insekter har tilpasset sig gennem tusinder af år. Sjældne insekter har også ofte sjældne planter som fødekilde eller levested.

For at få mere liv i haven er det klogt først og fremmest at tænke på at fremme danske og gerne de lidt sarte planter, som pt. er under pres af menneskelige aktiviteter.

Danske planter i den vilde have kan både være urter, buske og træer som denne tjørn. Foto: Heidi Kirk Nissen

Det er vigtigt at tænke på, at insekterne skal kunne finde føde i form af pollen og nektar fra det tidlige forår til det sene efterår. Så sørg for, at der er blomstrende træer, buske og planter i hele sæsonen og ikke kun i højsommeren, hvor det er nemt at tilbyde et rigt blomsterflor.

Læs også artiklen »Oversigt over biplanter« >

Enkle blomster, hvor bier og insekter let kan samle nektar og pollen fra, er de bedste fødekilder. Undgå helst de stærkt forædlede blomster med mange fyldte kronblade, hvor kronbladene ofte sidder så tæt, at bien eller insektet slet ikke kan komme til støvdragerne.

Selvom danske, hjemmehørende planter udgør de bedste værtsplanter, betyder det ikke, at du skal styrte ud i haven og hive alle andre planter end de hjemmehørende op. Mange udenlandske blomster producerer masser af nektar og pollen. Hvis du ser nøjere på dine planter, kan du selv opleve, hvilke plantearter, der er de mest populære, og hjælpe dem på vej.

En grov huskeregel er, at kurvblomstfamilien (Asteraceae), ærteblomstfamilien (Fabaceae) og klokkefamilien (Campanulaceae) er nogle af de familier, som mange insekter godt kan lide, så de er gode at starte ud med, hvis du trænger til nye planter til haven.

Planterne udgør ikke kun fødegrundlaget for mange insekter og dyr. De er ofte også værtsplanter for æg og larver, som udvikler sig til insekter.

Det kan du gøre

  • Sørg for plante danske, hjemmehørende planter og urter
  • Sørg for, at der er nektar og pollen fra tidligt forår til sent efterår
  • Undgå meget forædlede fyldte blomster – de har ingen fødeværdi
  • Undgå at luge for effektivt – lad ukrudt blomstre i hjørnerne.

Læs også artiklen »Vælg planter til gavn for bierne« >

Om Vores Natur

Dette er en artikel, som er udarbejdet i forbindelse med Praktisk Økologis deltagelse i projektet Vores Natur 2020.

Praktisk Økologi er foreningen bag Havenyt.dk og sammen med bl.a. DR, Friluftsrådet, Naturstyrelsen, naturhistoriske museer og andre foreninger sætter vi i 2020 fokus på naturen. Her på Havenyt.dk særlig den natur, der allerede er, eller som vi kan hjælpe med at skabe i haverne.

Læs mere om Vores Natur artiklerne på Havenyt.dk >

Læs mere om Vores Natur projektet >

Læs mere om Praktisk Økologi >

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Her er du: Forsiden > Om Praktisk Økologi > Vores Natur > Naturtip 1 – Sørg for at danske planter og urter trives

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider