Sæt dig på skamlen og lug

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Det kan være hårdt at ligge på knæ og luge bede eller tynde gulerødder og alt det andet, som foregår nede i jordniveau i haven. Og med årene er der en del havedyrkere, som ikke længere kan komme ned på knæ, eller har svært ved det.

I år er der kommet en helt ny lugeskammel på markedet, og den er genialt udtænkt i sin funktion, den er let, så man kan bære den i en hånd, og den er lavet af polyethylen, så den tåler at stå ude.

OneLeg lugeskammel

Navnet er OneLeg, og den er udviklet af Susanne Schmidt, der en tid brugte en brolæggerskammel, når hun lugede og plantede i sin have. Men den var uhandy og tung, når den skulle flyttes. Hun begyndte derfor at udvikle på en anden løsning.

Det blev til den etbenede OneLeg skammel, som er 32 cm høj og kun vejer 1.2 kg og er lavet i et meget enkelt design i polyethylen, som kan holde til at stå ude. Det geniale ved den er den runde fod, som betyder, at man kan roterere på den både sideværts og frem og ned og til siden. Det giver en meget stor arbejdsradius – ca. 50 cm i alle retninger. Man kan luge en lille halv m², hvis man bruger en lugeklo eller hakkejern med kort skaft.

Oneleg lugetaburet

Der er stor bevægelighed, når man man sidder på skamlen. Man kan luge ca. 1 m, inden man er nødt til at holde flyttedag. Og man kan nå ind midt i et 110 cm bredt bed med lugeklo med kort skaft. Her er det nedkllipning og lugning af en række kinesisk purløg i marts. Foto: Karna Maj

Mange funktioner

  • OneLeg kan også bruges ved trimning af græskanter, udplantning, udtynding af grønsagsrækker, plukning af bær.
  • Skal man på tur eller til koncert, er den let lige at tage i hånden og siddepladsen er sikret.
  • Den er fin at sidde på, når man skal rengøre eller male f.eks. stakit eller fodpanel.
  • Den kan bruges foran kakkelovnen til at sidde og få varmen efter en kold tur udenfor.
  • Har du svært ved at sidde på gulvet sammen med børn eller børnebørn og lege, er Oneleg en god mulighed for at være med dernede.

Brug med omtanke

Man skal vænne sin krop til at bruge OneLeg, da man bruger nogle muskler, som man normalt ikke bruger. Brug den i f.eks. en time, og hold inde, når man mærker, at man har nye muskler i brug. Man skal lige træne musklerne op.

Når den bruges indendøre på glatte overflader er det nødvendigt at tilkøbe en selvklæbende skridsikring til montering under foden. Det skåner også sarte gulve.

OneLeg er ikke legetøj, da den kan vælte, især på glat gulv uden skridsikring, og man skal selvfølgelig ikke forsøge at stå op på den med den runde fod.

Oneleg fås i mange farver

Firmaet Susanne Schmidt i Fredensborg har i starten produceret Oneleg i orange, sort og olivengrøn. Der kommer i foråret 2012 også skamler i lys blå, lys lilla og limegrøn. Man kan vælge de mere diskrete farver, så den falder pænt ind i haven – eller den orange for hurtigere at kunne finde sin lugeskammel.

Se mere om skamlen på OneLeg.

Kommentarer

Der er 1 kommentar til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Ukrudtshajen

Rullerenser – hjulhakke – såmaskiner

Arresø Pil

Om saks,syl eller kniv,vi har værktøjet.

Her er du: Forsiden > Inspiration > Haveredskaber > Sæt dig på skamlen og lug

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider