Et pottebord

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

I det tidlige forår foregår såning og potning af planter oftest inde i huset, og det ender næsten altid med, at der kommer jord ud over det hele. Et godt arbejdsredskab i den forbindelse er et pottebord eller en plantekasse af den slags, som har en lav kant på den side, man arbejder fra og højere kanter på de 3 andre sider.

Med mindre man har et sted i bryggers, fyrrum eller udhus, hvor pottebordet kan blive stående, skal det have et par gode håndtag og en størrelse, så det er til at flytte, når det ikke bruges. Man kan f.eks. sætte det ud i drivhuset.

Det er nødvendigt, at pottebordet kan tåle fugtig jord, så derfor er plast eller galvaniseret plade to gode materialer. De kan f.eks. også spules med vandslangen. Vandfast krydsfiner kan også bruges, og er det materiale, man selv har mulighed for at fremstille et pottebord af.

Hvis man har brug for en arbejdstegning til et pottebord, kan man finde en arbejdsbeskrivelse og -tegning i bogen »Haven hele året« af Jan Spence, udgivet på Aschehoug i 2003. Her er der dog ingen lav kant på den side, man står ved, hvilket er hensigtsmæssigt. Men det er let at sætte en lav kant på til sidst.

Hvis man leder efter det, kan man sikkert også finde en eller anden kasseret kasse i passende størrelse og materiale, som kan saves til med en lav kant fortil.

Nedenfor ses tre forskellige modeller.

Pottebord

Pottebord af krydsfiner. Foto: Karna Maj

Pottebord

Galvaniseret pottebord – den foreste kant er dog meget lav. Foto: Karna Maj

Pottekasse

Pottekasse af kraftig plast – en billigere løsning. Let at flytte med, men ikke så stor. Foto: Karna Maj

Lav dit eget pottebord

Man kan let og billigt lave sit eget pottebord, hvis der er en i familien, som kan bruge en sav, en hammer og sætte et par skruer i.

Du kan se et eksempel på et hjemmelavet pottebord i artiklen Lav dit eget pottebord

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Ukrudtshajen

Rullerenser – hjulhakke – såmaskiner

Arresø Pil

Om saks,syl eller kniv,vi har værktøjet.

Her er du: Forsiden > Inspiration > Haveredskaber > Et pottebord

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider