Kompostsold

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Når man tror at kompostbunken er klar til at blive brugt til bede, plantejord og plantekasser, opdager man ofte, at der er en del af kompostmaterialet, som ikke er færdigomsat. Det er især træagtigt materiale som pinde og smågrene samt kålstokke og stængler fra majsplanter. Men også blade fra bøge- og egetræer kan være lang tid om at blive omsat.

Det er derfor nødvendigt at fjerne alle de grove materialer, inden man kan komme til at bruge komposten. Man kan med hænderne let fjerne alle de groveste dele såsom pinde og grene. Men det er noget lettere at bruge et sold – det er fagudtrykket for en sigte til jord og sand. Det grove frasorterede materiale kommes nederst i næste kompostbunke. Man kan ikke sigte en kompost, som er meget fugtig.

Let at lave selv

Et sold kan laves meget enkelt eller mere avanceret.

Den enkleste løsning er at få fat i en gammel vinduesramme uden glas og slå et galvaniseret net på. Kompostsoldet lægges op på et par blokke af en eller anden slags, så der er plads til, at komposten kan drysse ned. Med mellemrum tippes soldet, så det grove materiale lægges fra i en bunke.

Hvis man kan finde en ramme i passende størrelse eller selv lave den, så soldet passer til trillebøren, er det godt til lige at sigte små portioner ad gangen.

Når der skal sigtes en hel kompostbunke kan det være en fordel at skråtstille et større sold, så man kan kaste komposten hen mod soldet. Det grove falder så ned på jorden foran soldet, mens det fine ryger igennem soldet og lander i en bunke bagved soldet. Eksperimenter med vinkel på soldet til det fungerer optimal.

Vælg maskestørrelse efter formål

Kompostsold

Kompostsold i Den Økologiske Have Foto: Karna Maj

Galvanisreret jernnet kan fås i forskellige finheder, og det kan være en fordel med flere sold med forskellige finheder, da man har god gavn af at have kompost i flere finheder, alt efter om det skal bruges til plantejord i små potter til forkultivering eller til store krukker, hvor det er en fordel at have en grovere sortering, så der er mere luft i krukkejorden. Til bede er der også forskel på, om det skal kultiveres ned i bed til køkkenurter – her skal komposten være nogenlunde omsat, eller om det skal bruges som jorddække i et blomsterbed, hvor det gerne må være mere groft til dækkemateriale.

Se også en byggevejlening for et kompostsold i Martin Larsens tip Lav et kompostsold med udskiftelige net

Kommentarer

Der er 3 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Forhandlerguide

Ukrudtshajen

Rullerenser – hjulhakke – såmaskiner

Arresø Pil

Om saks,syl eller kniv,vi har værktøjet.

Her er du: Forsiden > Inspiration > Haveredskaber > Kompostsold

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider