Kartofler der kan høstes flere gange

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Tanken er ikke ny, de fleste haveejere har sikkert prøvet forsigtigt at lirke de første nye kartofler op af jorden, så planten kan vokse videre og udvikle resten af kartoflerne nede i jorden.

Når man graver en top kartofler op, ærgrer man sig ofte over det store antal af små kartofler, som endnu ikke er blevet udviklet. Man kan godt forsøge at plante den igen, men normalt har man ikke held til at få den til at gro og udvikle de små kartofler. Man skal i hvert fald passe på ikke at ryste jorden af rødderne, og planten skal vandes og passes godt med vand.

CombiPotatoes

Gartneriet 7eren og Combipot, som producerer urtepotter, har nyudviklet et pottesystem, som giver mulighed for at dyrke kartoffelplanter i potter, hvor man løbende kan høste kartofler fra samme plante hen over sommeren.

Dette 2 i 1-pottesystem er ret smart. Det er to potter inden i hinanden, hvor kartoffelplanten dyrkes i den inderste. Dens sider er åbne, så man kan komme til at høste kartoflerne, når de er udviklede. Efter høst sætter man potten ned i yderpotten igen og venter på, at der udvilkles flere nye kartofler. Potten er på 12 l og har et vandreservoir i bunden, der sikrer, at planten ikke så let tørrer ud.

Det er selvfølgelig vigtigt, at man forsigtig piller kartoflerne ud, så man beskadiger rødderne minimalt. Kartofler inde midt i potten skal lirkes ud.

Kartoffeldyrkning med børn

Det er en rigtig god ide at dyrke en pottefuld sammen med børn, da børnene her kan se kartoflerne blive dannet og vokse sig store. Børnene kan selv pille de små fine kartofler ud. En oplagt ide til vuggestuer, børnehaver og biologiundervisningen.

Børn høster kartofler i CombiPotatoes

Børn synes, at det er sjovt at kunne pille de små kartofler ud. Foto: Gartneriet 7eren

CombiPotatoes til salg

Gartneriet 7eren producerer nu kartofler til salg i potten. så hvis man ikke lige har fået sat kartofler eller ikke har en urtehave, kan man købe færdige potter med kartofler. De kan f.eks. dyrkes på altaner og terrasser. De sælges i uge 15 til 25 og kan købes forskellige steder, bl.a.i Bilka her op til pinse.

Helt arbejdsfri er metoden dog ikke, da potten skal passes med vand og vandes med gødningsvand. Potten skal placeres lyst og solrigt, f.eks. på en terrasse eller op ad en sydgavl for hurtigt at give nye kartofler.

Potterne er ikke til salg

Potten ville være fin til at forkultivere i, da den yderste er lukket og vil kunne stå på gulvet i f.eks. en udestue under forkultivering.

Men man kan på nuværende tidspunkt ikke købe Combi-potterne, så man kan ikke umiddelbart gå i gang med at afprøve metoden. Opfindsomme haveejere kan sikkert selv finde ud af at fifle et par potter og afprøve ideen. Ellers må man investere i en gang CombiPotatoes for at få en potte.

CombiPotatoes potterne

CombiPotatoes består af en yder- og inderpotte. Foto: Gartneriet 7eren

Kommentarer

Der er 24 kommentarer til denne tekst. Læs kommentarer…

Relaterede sider

Her er du: Forsiden > Inspiration > Nyheder > Kartofler der kan høstes flere gange

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider