Sofiero park ramt af buksbomkvistdød

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Sofiero slott och slottsträdgård er i sensommeren 2011 blevet ramt af den meget aggressive svampesygdom buksbomkvistdød. Den har angrebet den skånske nationalplante buksbom, som der er mange hække og klippede figurer af i den store og flotte slotspark. Store dele af de flotte og prisbelønnede haveafsnit må derfor saneres og alt plantemateriale må graves op og erstattes, og desuden må alt jord udskiftes.

Visnende buksbomhække

De smukke grønne buksbomhække i Sofiero Park begyndte midt på sommeren 2011 at visne, og det viste sig desværre at være den frygtede buksbomkvistdød, som var årsagen. Foto: Sofiero slott och slottsträdgård

Store del af Lustträdgårdens buksbombække er angrebne, og der er også angreb på buksbomhækkene i Rosengangen og i Jubilæumsträdgården samt på de formklippede buksbomfigurer rundt om i haverne.

Man opdagede skaderne på hækkene midt i august 2011, og mistanken faldt med det samme på buksbomkvistdød. For at være sikre, sendte man prøver til et laboratorium i Danmark, hvor man konstaterede, at det var den frygtede svampesygdom Cylindrocladium buxicol, som på svensk kaldes buxbomsot. Flera kirkegårde kæmper også med svampesygdommen.

– Det er en sygdom, som kan sammenlignes med elmesygen, og vi synes selvfølgelig, at det er enormt trist, at selv Sofiero er ramt, siger Annika Malmgren, platschef på Sofiero slott och slottsträdgård.

Kæmper for at minimere skaderne

Den aggressive svampesygdom buksbomkvistdø har angrebet hække o

Buksbomkvistdød udvikles hurtigt og planterne går ud. Foto: Sofiero slott och slottsträdgård

Man har tager kontakt med eksperter fra bl.a. Kew Gardens og Royal Horticultural Society i England, plantelaboratorier i Danmark og SLU i Sverige. Alle siger, at der intet middel findes mod svampesygdommen.

– Her i september kæmper vi for at minimere skaderne så meget som muligt. Lustträdgården har været afspærret for besøgende siden midten af august for at forhindre spredning til andre dele af parken og byen.

Angrebet har en meget hurtig udvikling og derfor måtte der handles med det samme.

Arbejdet er arbejdskrævende og kompliceret, da alt plantemateriale må graves op og brændes, og alt jord skal udskiftes, da svampesporer ellers kan overleve deri i flere år og dermed også spredes.

Sofiero Park kan besøges i efteråret

Sofiero Park er fortsat åben for besøg, mens de angrebne områder er afspærrede. Man kan således gå en tur i Sofiero Park og nyde efterårsfarverne de kommende måneder – og der er endda gratis adgang. Men slottet og udstillingerne er lukkede fra 26. september og frem til april 2012.

Følg udviklingen

Man kan følge den videre udvikling på bloggen På gång i slott och trädgård.

Læs mere om svampesygdomme buksbomkvistdød i artiklen Buksbomkvistdød.

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Her er du: Forsiden > Inspiration > Nyheder > Sofiero park ramt af buksbomkvistdød

Søg:

St�t Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider