Vilde urter i haven

Af Thomas Laursen, forfatter og urtesamler, Wildfooding

Rod i haven giver fred i sjælen

For mig er en have et sammensurium af det, vi gerne vil have, og det vi ikke vil have til at gro hos os. Et evigt dynamisk og foranderligt samspil og udtryk for sæson og periode.

I min have er der noget vildt, jeg har indført, noget dyrket og købt og noget, der bare får lov. Nogle planter stammer fra indsamlede og nogle fra købte frø. Jeg har en stor have, og nogle dele har aldrig mødt en havemand, andre dele styres halvhårdt – men jeg har fundet fred med rod i haven.

Jeg har tidligere haft behov for at kontrollere, men desto længere jeg er rejst ind i den vilde verden, jo mere har jeg lært at give efter for kontrolbehovet. Jeg finder stor glæde i at efterlade plads til alt muligt vildt og hjemmehørende.

Jeg bruger ikke rigtig udtrykket ukrudt, men laver derimod min egen haveorden. Jeg er en slags mild diktator, der er lunefuld og kan skifte mening, men i udgangspunktet må alle være der. Nogle skal holde sig væk fra andre, og i hvert fald blive ude af bestemte områder.

En tidligere ejer har indført mahonie og kristtorn. Jeg er ikke fan af de to, men jeg kommer nok til at leve med dem resten af min tid med haven. Mahonie bliver i øvrigt brugt til saft i Oregon, men jeg er ikke kommet til at have prøvet det endnu.

Jeg plukker ofte vilde urter i min egen have. Jeg har en god bestand af løgkarse i baghaven. I mine pallerammekasser luger jeg spæd hvidmelet gåsefod til salat og gør det samme med fuglegræs og gråbynke. Violer har jeg lidt stående af sammen med korsknap. Roset-springklap står i mine børns fodboldmål og dukker også op under mine bærbuske. I mit høje uslåede græs har jeg i perioder gode almindelig syre planter stående og naturligvis allestedsnærværende røllike.

Almindelig syre – ‘Rumex acetosa’

Almindelig syre kan i forsommeren samles i større mængder. Hvis du står med et godt bundt, kan det blendes i en afkølet sukkerlage (én del sukker til én del vand) og sis. Frys det, og du har en perfekt sød og syrlig granité (slags sorbet) til jordbær eller anden frugt.

Korsknap – ‘Glechoma hederacea’

Korsknap er en speciel lille urt, der i foråret bærer en lille, fin lilla blomst, der kan bruges i salater og desserter. Duften er kraftig og en markant blanding af mynte og noget krydret. Nogle får en tydelig reference til hash i næsen fra den. Den er markant mere duftende end smagende. Den passer godt til æble og lam, synes jeg. Jeg har haft held med at stege den med i fedtstoffet ved stegning af lam og æbler.

Løgkarse – ‘Alliaria petiolata’

Løgkarse er en virkelig alsidig urt. I tidlige stadier er den bit-ter og klæder tatar, kartofler og fede supper. Siden bliver den mere anvendelig som grønsag og kan grilles, steges eller dam-pes. Efterhånden som den går i blomst, bliver stænglen mere grov, og til sidst kan kun bladene anvendes. Blomsterne er også velsmagende og smukke.

Dette er et uddrag af en længere artikel om vilde urter i haven, som er i medlemsblad 03–2021 fra Landsforeningen Praktisk Økologi.

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til denne tekst. Skriv ny kommentar…

Relaterede sider

Her er du: Forsiden > Inspiration > Ud i naturen > Vilde urter i haven

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider