Sådan skræller du græstørv af

Af Karna Maj, tidligere redaktør for Havenyt.dk, Karnas Køkkenhave

Græsplænen er ofte det sted, hvor nye bede skal anlægges, når vi vil udvide arealet til buske, træer, blomster og grønsager.

Bevar så vidt muligt græsplænens biomasse

Græsplænen er ikke kun noget, som skal fjernes, den har en meget stor biomasse, som kan gøre det nye beds jord fantastisk god, når den omsættes. Den indeholder desuden næring nok til den første sæsons dyrkning.

Det er derfor en god ide at starte minimum et halvt år før med at vende græstørven nedad, så den berøves lys og dermed går ud. Rødderne formulder i løbet af et halvt års tid i den øverste del, hvor man skal så og plante, mens den længere ned formulder inden for et år. Skal man plante træer og buske i løbet af det første år, kan man blive nødt til at fjerne et par græstørv i bunden af plantehullet.

Fjern kun græstørven, hvis det er nødvendigt

Ofte er anlæggelsen af et nyt bed mere en hovsa-løsning, og er det et bed, hvor man skal kunne så og plante i her og nu, så kan man være nødt til at fjerne græstørven.

Til køkkenhave bede med store etårige planter som majs, kål osv. kan man godt plante i et bed med nyvendte græstørv. Her kan man komme til at hakke evt. gengroninger af græs i mellem græstørvene væk, og det er små planter, hvor plantehullet ikke skal laves så dybt.

Skal bedet bruges til at så i inden for kort tid eller til et staudebed, er man nødt til at skrælle græstørven af. Ordet skrælle skal tages bogstaveligt, da man skal fjerne så lidt som muligt.

Skræl græstørven af inden anlæg af bed

Det kun er nødvendigt at fjerne de øverste par cm af græsrødderne, så græssets vækstpunkter fjernes.

Græsplænen skal fjernes for at give plads til et bed.

Man behøver kun at fjerne den øverste del af rødderne – græssets vækstpunkter sidder helt oppe i jordoverfladen. Foto: Karna Maj

Man skræller græstørv af med en skarp spade, så slib den gerne, inden arbejdet påbegyndes. Det er hårdt for ryggen at stå foroverbøjet, og man kommer let til at tage for dybt og skråt. Spaden skal hakkes næsten vandret ind under græstørven, så find en knæpude og ned på knæ. Så er det også let at se, hvor lidt, man behøver at skrælle af.

Græstørv skrælles af

Spaden skal hakkes mest muligt vandret ind. Foto: Karna Maj

Tag små bidder af gangen. Hvis plænen er tynd og fyldt med ukrudt som på billederne, kan man gøre det uden at stikke for. Er det kraftig og god plæne, er det en fordel med spaden at stikke den ud i passende firkanter først. Prøv dig frem, hvor store bidder du kan hugge fri med spaden ad gangen. Det kommer helt an på personens formåen i forhold til græsset.

Lad være med at skrælle græstørv af i timevis eller halve dage ad gangen. Tag kun et par m² om dagen, så kan du bruge dine penge til planter i stedet for kiropraktor. Se stort på, om naboerne anser dig for at være en svækling, der arbejder langsomt.

Græstørv

I denne ukrudtsplæne er det let at skrælle tørven af uden at stikke for. Foto: Karna Maj

Når græstørven er væk, kan man grave jorden godt igennem, og efter et par meget grundige gennemkultiveringer, er de fleste rødder gennembrudt. Man kan evt. bruge en fræser til dette arbejde, men lad være med at køre mere end nødvendigt – det bliver jordstrukturen dårligere af. Alle smårødderne formulder hurtigt af sig selv og de giver luft til jorden. En meget gennemfræset fin jord klasker let sammen ved den første gode gang regn.

Man kan selvfølgelig sætte en god kraftig fræser til at fræse græsplænen op, men den efterlader et sandt mareridt af små græstotter, som vil spire i de kommende måneder, så snart jorden bare indeholder lidt væde. Det er næsten umuligt at få dem allesammen revet af. Det kan gå, hvis man har et par måneder til at få styr på græsvæksten, eller man kun skal bruge jordstykket til en kortvarig afgrøde som kartofler, hvor lidt ukrudt kan tolereres, og hvor man derefter kan komme til at bekæmpe græsukrudtet. Det er en dårlig ide at så eller plante stauder og flerårige grønsager i sådan et bed,.

Komposter græstørven

Græstørven lægges i en bunke, og bliver til fin muldjord i løbet af et år. Vend rodsiden opad eller dæk med sort plast eller lignende, så det ikke gror igen. Er det kun et par trillebørfulde, kan man evt. komme dem med i en stor åben kompostbunke. Den formuldede græstørv kan man komme tilbage til bedet – eller et andet sted i haven.

Græstørv til kompost

Græstørven køres væk til kompostering. Bunken kan blive ganske betragtelig, så det er endnu en god grund til at skrælle så tyndt som muligt. Foto: Karna Maj

Bedet skal gødes

Når man fjerner græstørven, fjerner man en stor del af biomassen. Det er bedst at erstatte det med en god gang kompost. Hvis man skal dyrke næringskrævende grønsager, kan det være nødvendigt også at tilføre supplerende gødning, f.eks. tørret kyllingegødning eller lupingødning. Har man ingen kompost i haven til dette formål, skal man til alle afgrøder tilføre gødning i forhold til de planter, der skal dyrkes i jorden.

Hvis man vil lave blomstereng, hvor det gælder om at få en næringsfattig jord, fjerner man godt med græstørv og tilfører hverken kompost eller gødning.

Du kan læse mere om at anlægge bede i græsplænen i artiklen Anlæg en køkkenhave i græsplænen

Kommentarer

Der er 1 kommentar til denne tekst. Læs kommentarer…

Forhandlerguide

Robinie.dk – SkovTrup

Byg dit Højbed med eg eller robinietræ

Hobbydrivhuse.dk

Grøntsager/urter direkte fra drivhuset

Søkjærgård Samsø

Søkjærgård Samsø økologiske Skovlandbrug

Land Højbede

Land Højbede og Plantekasser

Her er du: Forsiden > Køkkenhaven > Anlæg og inspiration > Sådan skræller du græstørv af

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider